Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πρότυπο κληρικού και εκπαιδευτικού- Στις 12 η εξόδιος ακολουθία του αξιαγάπητου Αρχιμανδρίτη π. Γερβασίου Χριστοδουλόπουλου

Published

on

 

Ξεχωριστή ιερατική μορφή, πρότυπο εκκλησιαστικού και εκπαιδευτικού λειτουργού, πνευματικός καθοδηγητής πολλών Πατρινών, ήρεμος, πράος και ταπεινός κληρικός, με πολυεπίπεδη προσφορά.

Ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, θεολόγος, Λυκειάρχης υπήρξε από τους πιο αγαπητούς ιερομόναχους της Πάτρας και το άκουσμα της εκδημίας του σκόρπισε βαθιά θλίψη και συγκίνηση όχι μόνον στην τοπική εκκλησία αλλά και στην πατραϊκή κοινωνία.

Ο π. Γερβάσιος διακόνησε με ανιδιοτελή αγάπη το ποίμνιό του και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις καρδιές των ενοριτών του στον Παντοκράτορα, στον οποίο ηχούν πένθιμα από χθες οι καμπάνες, αλλά και σ’ όλη την Πάτρα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα, στον οποίο υπηρέτησε ως προϊστάμενος επί 41 ολόκληρα χρόνια, ενώ το σκήνωμά του θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 8 το πρωί οπότε και θα τελεστεί η θεία λειτουργία.

Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ

Το Εκκλησιαστικό Συμβουλίου του Ι.Ν. Παντοκράτορος εξέδωσε ψήφισμα για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη, ο οποίος εκοιμήθη προχθές το απόγευμα, ξαφνικά καθώς υπέστη ανακοπή της καρδιάς, εκφράζοντας την βαθιά ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό του και αναγνωρίζοντας την πολύχρονη προσφορά του αποφάσισε να αναγραφεί το όνομά του στα δίπτυχα των κεκοιμημένων Κληρικών και ευεργετών του ναού.

«Ο μακαριστός π. Γερβάσιος είχε μια μεγάλη αγκαλιά για όλο τον κόσμο, εξομολογούσε πολύ κόσμο και ιδίως τη νεολαία. Η προσφορά του ήταν ανιδιοτελής, αθόρυβη και πολύπλευρη. Υπήρξε ταπεινός, πράος, ήρεμος και φιλάνθρωπος» ανέφερε στην «Γ» το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ιωάννης Αλεξόπουλος.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αχαίας, το 1943 και μετακόμισε λίγα χρόνια αργότερα με την οικογένειά του στην Πάτρα. Ανιψιός του Φιλοθεϊτη μοναχού Πανάρετου Μακρυγιάννη – αδερφός της μητέρας του– ανακάλυψε από τα εφηβικά του χρόνια την κλίση του στον μοναχισμό και την ιεροσύνη. Σε ηλικία 18 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ομπλού. Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.Μετά την ορκωμοσία του το 1975, έγινε ιεροδιάκονος του τότε Μητροπολίτη Πατρών Μακαριστού Κωνσταντίνου στον Ιερό Ναό Παντανάσσης. Το 1979, χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος, όπου ιερούργησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, διορίστηκε ως εκπαιδευτικός – καθηγητής Θρησκευτικών, τα πρώτα χρόνια στην Αιγείρα, στη συνέχεια στο 6ο Λύκειο Πατρών, αργότερα στο 8ο Λύκειο Πατρών και συνταξιοδοτήθηκε ως Λυκειάρχης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Έχοντας έμφυτη τη τάση της προσφοράς και με μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο, ήταν ένας από τους κορυφαίους εξομολόγους της πόλης. Άφησε πίσω του πολλά πνευματικά παιδιά, που τον αγαπήσαν και ακολούθησαν τις συμβουλές και νουθεσίες του σε όλη τους τη ζωή. Καλλίφωνος, με πλούσιο συγγραφικό έργο, μαζί με τον αδερφό του, Κωνσταντίνο Χριστοδουλόπουλο, ιερέα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, συνέχισαν την εκκλησιαστική παράδοση της οικογένειας με τον πλέον ταπεινό και σεμνό τρόπο.

ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Επίσης, είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Ελληνοσερβικής Φιλίας της Πάτρας και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, π. Ερμόλαος Μασσαράς εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Γερβασίου, τονίζοντας πως συμμετείχε σε όλες τις αποστολές στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ήταν πάντα διαθέσιμος να προσφέρει σε όλους όσοι είχαν ανάγκη.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement