Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του «Αρίσταρχου» ως πρώτου επίγειου σταθμού στο «Ευρυζωνικό Δίκτυο του Διαστήματος»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την επιτυχημένη σύζευξη του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» με τον δορυφόρο «Alpha Sat» -το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου- και την για πρώτη φορά σύνδεση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με τη Γη με τη χρήση της τεχνολογίας λέιζερ, εγκαινιάζεται το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Αυγούστου το νέο σύστημα διασύνδεσης που καθιστά τον «Αρίσταρχο» ως τον πρώτο επίγειο σταθμό , μεταξύ των δέκα (10) συνολικά παγκοσμίως, του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος», μέσω του προγράμματος SkyLight.

Στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, στις 12 το μεσημέρι, θα παραστούν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής και ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης.
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία της Διευθύντριας για θέματα Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Viau Elodie.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος.
Θ’ ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος ScyLight για το Τηλεσκόπιο Καλαβρύτων -Χελμού «Αρίσταρχος», από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος Δρ Σπύρο Βασιλάκο καθώς και παρουσίαση του προγράμματος Οπτικές Τηλεπικοινωνίες (ESA) από την Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα.
Στις 3.15 μ.μ. θ’ ακολουθήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» και παρουσίαση του εξοπλισμού του προγράμματος SkyLight.
Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά η Ευρώπη συνέδεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τη Γη, με λέιζερ, χάρη στη σύζευξη του «Αρίσταρχου» με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alpha Sat».
Έτσι, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για μια νέα τεχνολογία στην επικοινωνία δορυφόρων και επίγειων σταθμών και δικτύων, με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στον χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών.
Και αυτό γιατί η νέα τεχνολογία θ’ αυξήσει εντυπωσιακά τις ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων και, επίσης, θα κάνει τη μεταφορά τους πιο ασφαλή από ποτέ, χωρίς παρεμβολές, περιορισμούς στη χωρητικότητα κ.α.
Μέσω του «Αρίσταρχου», η Ελλάδα τοποθετείται πια στο παγκόσμιο στερέωμα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, με τεράστιες δυνατότητες και πολύπλευρα οφέλη.
Και αυτό χάρη στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του «Αρίσταρχου» που επελέγη τον Αύγουστο του 2020 απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτος επίγειος σταθμός -μεταξύ των 10 παγκοσμίως – του προγράμματος SkyLight, με την τοποθέτηση εκεί -το τελευταίο διάστημα- όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.
Ακολουθεί το πρόγραμμα:

12:00–
12:40

Άφιξη στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων (Πέτρινο)

Χαιρετισμοί:
– Δήμαρχος Καλαβρύτων – Αθ. Παπαδόπουλος
– Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας – Καθ. Α. Κυριαζής
– Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Καθ. Εμ. Πλειώνης
– Διευθύντρια ESA για θέματα τηλεπικοινωνιών- κα Viau Elodie
– Πρόεδρος Περ. Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας- κος Τ. Παπαδόπουλος

12:40-
12:50

Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Scylight για το Αστεροσκοπείο Χελμού, από τον Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ και ΕΥ του προγράμματος ΔΡ Σπ. Βασιλάκο

12:50–
13:00

13:00-
14:15

14:30 Παρουσίαση του προγράμματος Οπτικές Τηλεπικοινωνίες (ESA) από την Δρ Χρ. Γιαννόπαππα

Ελαφρύ Γεύμα

Αναχώρηση για το Αστεροσκοπείο Χελμού

15:15-
16:30
Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Χελμού και παρουσίαση του εξοπλισμού Scylight στον Αρίσταρχο

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα-Κορωνοϊός: ΣΟΚ από το θάνατο 30χρονου που νοσηλευόταν στο ΠΓΝΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοϊός, είναι εδώ και αποδεικνύει ότι δεν κάνεις διακρίσεις.

Ένας νέος άνθρωπος, ηλικίας 30 ετών και πατέρας δύο παιδιών χωρίς υποκείμενο νόσημα, “έσβησε” στο ΠΓΝΠ, χτυπημένος από τον ιό.

Ο 30χρονος με καταγωγή από τα Καλάβρυτα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ από τον Αύγουστο και το πρωί της Δευτέρας έχασε τη μάχη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Παπανδρέου: 18/10/2021-Αφετηρία νέων αγώνων-Αινιγματική ανάρτηση από το βουλευτή Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για “αφετηρία νέων αγώνων” ενισχύοντας τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί τελικά την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο βουλευτής Αχαΐας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι διαρροές κάνουν λόγο για οριστικοποίηση της απόφασής του να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος.
Αναλυτικά αναφέρει:
“18 Οκτώβρη 1981
Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.
18 Οκτώβρη 2021
Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού”.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων με δύο τραυματίες στην οδό Ακρωτηρίου(ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στη συμβολή των οδών Ακρωτηρίου και Γλαύκου.

Δύο Ι.Χ συγκρούστηκαν μεταξύ τους σφοδρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι οδηγοί και των δύο εμπλεκομένων οχημάτων. Από τη σύγκρουση το ένα αυτοκίνητο κατέληξε σε κολώνα.

Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο και δίκυκλο, ενώ η κυκλοφορία στο σημείο διεκόπη για αρκετή ώρα.

Τελικώς ενάς εκ των δύο τραυματιών, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα