Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν τους ανέμους και τις αναζωπυρώσεις – 80 σπίτια καμένα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από γη και αέρα προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, ή ακόμα και να κατασβέσουν, την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία από χθες το μεσημέρι κατακαίει ό,τι βρίσκει στο περάσμά της αφήνοντας πίσω της καμένα δέντρα και περιουσίες.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με καλύτερους οιωνούς για την πορεία της κατάσβεσης, αφού, κατά την διάρκεια της νύχτας οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών απέδωσαν καρπούς και όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» παρουσία του πρωθυπουργού, από τα τέσσερα ενεργά μέτωπα, περί τις 10:00 το πρωί είχε απομείνει μόνο ένα. Στην προσπάθεια από την αυγή συμβάλλουν και τα εναέρια μέσα και στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός και του τελευταίου μετώπου.

Για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς αναμένεται στις 13:00 έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο κάθε ώρα που περνάει, εκτός από το ότι καίγονται ολοένα και περισσότερα στρέμματα δάσους και κινδυνεύουν περιουσίες, ο φόβος είναι έκδηλος για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα, όσο μεσημεριάζει, οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο και η υγρασία στην ατμόσφαιρα της περιοχής θα μειώνεται καθιστώντας το περιβάλλον επιρρεπές στο να εκδηλωθούν νέες εστίες της πυρκαγιάς, που θα προκαλέσει ένα ντόμινο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα δε με τον μετεωρολογικό σταθμό της Βαρυμπόμπης οι άνεμοι θα ενισχυθούν από νωρίς το μεσημέρι  στη μία έως αργά το απόγευμα. Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι  που θα προσεγγίζουν τοπικά τα 5 με 6 μποφόρ στην ανατολική Αττική  αυξάνουν την ανησυχία για αναζωπυρώσεις στην περιοχή.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο είναι ισχυρές. Συνολικά, όπως ενημερώνει το Πυροσβεστικό Σώμα επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Την ίδια ώρα, μουδιασμένοι μπροστά στην καταστροφή είναι οι κάτοικοι των περιοχών που έπληξε η φωτιά. Με το πρώτο φως της ημέρας, κάτοικοι στη Βαρυμπόμπη επέστρεψαν στα σπίτια τους για να δουν τις καταστροφές που έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν 80 σπίτια.


«Δεν ήμουν εδώ. Με το που έγιναν κάποιες εκρήξεις, πήγαμε να δούμε τι έγινε, και μετά δεν μας άφησαν να γυρίσουμε πίσω. Γύρισα χθες το βράδυ με τα πόδια εδώ και ήταν όλα καμένα. Έχει καταστροφές το σπίτι μου, ενώ το εργαστήριό μου κάηκε ολοσχερώς, το ίδιο και η βάρκα και το αυτοκίνητό μου», είπε στο Mega ο κ. Δημήτρης, κάτοικος της περιοχής.

«Ούτε τα ρούχα μας δεν μπορέσαμε να σώσουμε. Φύγαμε γιατί έγιναν δύο πολύ μεγάλες εκρήξεις και πήγαμε με τη γυναίκα μου και την κόρη μου να δούμε τι έγινε. Μας ακολούθησαν και άλλα αυτοκίνητα και μετά μας καθοδήγησαν στους Θρακομακεδόνες», συνέχισε.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική,  στον ΣΚΑΙ, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, είπε   ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες» τόνισε. «Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή».

Άντρες της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, επισκέπτονταν τους κατοίκους, κυριολεκτικά «πόρτα-πόρτα», ώστε να απομακρύνουν εγκαίρως τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάστηκε αυξημένη πίεση, καθώς ορισμένοι κατ’ αρχάς αρνούνταν να αποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν την περιουσία τους. Εκκενώθηκαν αμέσως οι κατασκηνώσεις της περιοχής, ενώ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν τα δεκάδες άλογα των ιππικών ομίλων που βρίσκονται στην περιοχή. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν, καθώς η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, τελώντας σε σύγχυση, αρκετά άλογα εθεάθησαν ελεύθερα στους δρόμους έξω από τους ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες καθώς και μεγάλο τμήμα του Κρυονερίου, υπήρξε ανησυχία για τα λεγόμενα «βασιλικά κτήματα» στο Τατόι. Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Βαρυμπόμπη -Επόμενη Μέρα

 

Βαρυμπόμπη η επόμενη μέρα μετά την τεράστια πυρκαγιά

 

Βαρυμπόμπη - Καμμένες κατοικίες
Βαρυμπόμπη φωτιά δηλώσεις πληγέντα

Δείτε φωτογραφίες

varibobi_in
varibobi_in2
varibobi_in3
varibobi_in4
varibobi_in7
varibobi_in6
varibobi_in5
varibobi_in10
varibobi_in9
varibobi_in8

Ο πρώτος απολογισμός

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.

Αναζωπύρωση Νεκροταφείο Κρυονέρι

Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.

Το βράδυ της Τρίτης, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά».

Ροή ειδήσεων

Advertisement