Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Ριζότο με γαρίδες, πιπεριές, ντομάτες, αμύγδαλα και φουντούκια

Δημοσιεύθηκε

στις

   

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το ριζότο

350γρ. ρύζι αρμπόριο

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο

12 γαρίδες Νο2

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 δόση κρόκο Κοζάνης

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα

2 κουτ. σούπας φουντούκια χοντροκομμένα

2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες

2 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, τα εντόσθια και το κεφάλι τους. Αφήνετε μόνο την ουρά τους. Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις τομάτες, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 7 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη. Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες, να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις διατηρείτε ζεστές. Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να γυαλίσει. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό σε δόσεις. Κάθε φορά θα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να τον απορροφάει το ρύζι πριν ρίξετε την επόμενη δόση ζωμού. Συνεχίζετε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι «αλ ντέντε», με τον κόκκο να «κρατάει» λίγο στο κέντρο. Όταν βράσει και χυλώσει, προσθέτετε τη σάλτσα, ανακατεύετε προσεκτικά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γαρνίρετε με τις γαρίδες, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Μαγειρική

Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ καλαμπόκι

3 μεγάλες πατάτες

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

6 αυγά

80 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 πρέζα σαφράν σκόνη

½ κρεμμύδι ξερό

1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φυλλαράκια ρόκας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεσπυρίζετε το καλαμπόκι με μαχαίρι (κατά μήκος του κοτσανιού). Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά καρέ (κύβους). Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζετε τις πατάτες. Σε μια μπασίνα χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε τις πατάτες και τις ρίχνετε στο μπολ με τα αυγά. Σε καθαρό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε φέτες και το κολοκύθι για 2΄ και προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα για να πηγαίνει το μείγμα του αυγού από κάτω ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Με ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε ως καπάκι, αναποδογυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε και από την άλλη μεριά. Σβήνετε και αφήνετε για 3΄ στο τηγάνι. Σε ένα μπολ βάζετε το καλαμπόκι ωμό με φύλλα ρόκας, ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για να μαριναριστεί το καλαμπόκι. Σερβίρετε πάνω από την ομελέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα