Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Ριζότο με γαρίδες, πιπεριές, ντομάτες, αμύγδαλα και φουντούκια

Δημοσιεύθηκε

στις

   

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το ριζότο

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

350γρ. ρύζι αρμπόριο

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο

12 γαρίδες Νο2

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 δόση κρόκο Κοζάνης

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα

2 κουτ. σούπας φουντούκια χοντροκομμένα

2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες

2 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, τα εντόσθια και το κεφάλι τους. Αφήνετε μόνο την ουρά τους. Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις τομάτες, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 7 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη. Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες, να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις διατηρείτε ζεστές. Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να γυαλίσει. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό σε δόσεις. Κάθε φορά θα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να τον απορροφάει το ρύζι πριν ρίξετε την επόμενη δόση ζωμού. Συνεχίζετε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι «αλ ντέντε», με τον κόκκο να «κρατάει» λίγο στο κέντρο. Όταν βράσει και χυλώσει, προσθέτετε τη σάλτσα, ανακατεύετε προσεκτικά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γαρνίρετε με τις γαρίδες, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Μαγειρική

Αρνάκι κοκκινιστό με κάστανα και χυμό ροδιού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500γρ. μπούτι αρνιού χωρίς κόκαλο, σε κύβους

250γρ. κάστανα ψημένα*

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1½ φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. γλυκού κύμινο

½ φλιτζάνι σταφίδες

7 ίνες κρόκο Κοζάνης τριμμένες σε σκόνη και διαλυμένες σε 2 κουτ. σούπας νερό

1 φλιτζάνι χυμό ροδιού (όχι πετιμέζι ροδιού)

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε τον τοματοπελτέ, την κανέλα, το κύμινο, λίγο αλάτι (αν χρειαστεί) και τον κρόκο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτετε το χυμό ροδιού, τα κάστανα και τις σταφίδες. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά επιπλέον μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Συνοδεύετε το φαγητό με πιλάφι. (*Για τα κάστανα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τα χαράζετε πάνω και κάτω σταυρωτά και τα ψήνετε για 15 λεπτά ή μέχρι να ανοίξει η φλούδα τους. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Να υπολογίσετε ότι τα καθαρισμένα κάστανα είναι το μισό βάρος από το αρχικό).

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρεβίθια με μάραθα και λουκάνικα                    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

1 ματσάκι μάραθο πλυμένο και χοντροκομμένο

250γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες λεπτές

1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες

2 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε το σπανάκι, το μάραθο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ρίχνετε λίγο νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά ακόμη. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα λουκάνικα να πάρουν λίγο χρώμα. Πετάτε το λίπος που θα βγάλουν και τα ρίχνετε στα ρεβίθια, να βράσουν άλλα 5 λεπτά μαζί. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασόλια με λαχανικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

500 γρ. τομάτα

1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

3-4 κλαράκια σέλινο

2 χούφτες άνηθο ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα φασόλια για 12 τουλάχιστον ώρες. Αφαιρείτε τα φλουδάκια από 5-6 από αυτά. Τα βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το ζουμί τους. Σoτάρετε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τη τομάτα, το σέλινο χοντροκομμένο και αλατοπίπερο. Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί βάζετε τα φασόλια, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη σάλτσα και το ζωμό που κρατήσατε από το βράσιμο. Ρίχνετε και το μισό άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε και τα βάζετε στο φούρνο στους 200οC σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε αρχικά για 35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζετε μέχρι να μελώσει η σάλτσα, περίπου μισή ώρα ακόμα. Βγάζετε τους γίγαντες από το φούρνο, τους αφήνετε λίγο να κρυώσουν και ραντίζετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο άνηθο. Καλή σας όρεξη!

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα