Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αυλαία με «Βάκχες»-Με τρεις παραστάσεις φέτος το 40ό Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας και άλλων καταστροφικών γεγονότων το 40ό Φεστιβάλ Πάτρας 2021-Θεσμός Αρχαίου Δράματος ανοίγει τις πύλες του από τον φυσικό του χώρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών με τρεις εκδηλώσεις στις οποίες θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λόγω Covid-19.

H αρχή θα γίνει στις 22 Αυγούστου με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, θα ακολουθήσουν στις 24 Αυγούστου «Η Μήδεια» του Μποστ, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 θα γίνει η επίσημη έναρξη με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Οι θεατές θα κάθονται σειρά παρά σειρά αρχής γενομένης από την 5η και προς τα πάνω, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα από την είσοδό τους στον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου μέχρι και την αποχώρησή τους ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στα παρασκήνια και τον χώρο πίσω από την σκηνή.
ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ
Ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων παρουσιάζει στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ Πάτρας 2021-Θεσμός Αρχαίου Δράματος και στον φυσικό του χώρο το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών από την «Ars Aeterna» και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανονισμών που επιβάλλονται λόγω Covid-19.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε επιλεγμένα θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι «Βάκχες» του Ευριπίδη».Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στον δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιου, εμφυσώντας τη θεϊκή του μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του βασιλικού οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της εξορίας.
Στις «Βάκχες», ο Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου «ενδύεται» το αρχέγονο και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι «Βάκχες» γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμώνας. Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη. Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Μινέτου. Μουσική σύνθεση -διδασκαλία: Θραξ-Punks. Επιμέλεια κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης, Νικαίτη Κοντούρη.
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. Artwork: Ιφιγένεια Βασιλείου. Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος. Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης. Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγούρου.
Ερμηνεύουν: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος),
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Κωνσταντίνα Τακαλού (Αγαύη), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος).

Χορός (αλφαβητικά) Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκίνου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20€
Μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, πολύτεκνοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ 15€.

Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά μέσω VIVA
https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/vakxes-evripidis/

– Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της εκδήλωσης, 2610223587 ώρες 18:30-22:00 (εφόσον μείνουν θέσεις από την ηλεκτρονική προπώληση)
– Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6977347098

Ροή ειδήσεων

Advertisement