Άρθρα-Συνεργασίες
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τέχνη και παιδί…στη μνήμη του Νίκου Μηλιώνη
Δημοσιεύθηκε
2 έτη πρνστις

https://www.youtube.com/watch?v=cZlFqIdDlxc
Ανεβαίναμε τις περίφημες σκάλες του Μπομπούρ και ο 11χρονος γιος μου ο Αλέξανδρος δεν χόρταινε να κοιτάζει την ιδιαίτερη κατασκευή του μουσείου, την υπέροχη πλατεία και στη συνέχεια τις στέγες των Παριζιάνικων πενταόροφων πανέμορφων κτηρίων. Περάσαμε ώρες μπροστά στα σπουδαία εκθέματα του μουσείου. Κάποιες στιγμές που τον έβλεπα να κουράζεται, τον παρέσυρα σε κάποιο από τα πολλά αίθρια τα οποία κι αυτά εκθεσιακοί χώροι γλυπτών ήταν, για να ξεκουραστεί. Το Κέντρο Πομπιντού φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 50.000 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Στα πλαίσια των εκθέσεών του, εκπροσωπούνται ρεύματα της μοντέρνας τέχνης, όπως του Φωβισμού, του Υπερρεαλισμού ή του Κυβισμού. Στεγάζει επίσης μια σημαντική συλλογή βιομηχανικού σχεδιασμού. Πολλά έργα είδε ο Αλέξανδρος, κάποια του άρεσαν, κάποια τον μπέρδεψαν, κάποια τον συγκίνησαν και κάποια τον άφησαν αδιάφορο ή του φάνηκαν ακόμα και γελοία. Αυτό που τον γοήτευσε όμως ήταν η εγκατάσταση βιντεοπροβολής με θέμα τη δημιουργία της Γκουέρνικα. Τα βίντεο είχε τραβήξει η μούσα του μεγάλου ζωγράφου Ντόρα Μαρ και είχαν αποτυπώσει όλη την διαδικασία δημιουργίας του έργου, από τα προσχέδια μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Τι έλειπε; Μα το ίδιο το έργο.
Ένα χρόνο μετά στη Μαδρίτη οι δυο μας πήγαμε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης ‘’Βασίλισσα Σοφία’’, το Μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης. Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου της Μαδρίτης, το οποίο υπέστη κατάλληλες τροποποιήσεις. Προστέθηκαν νέα, γυάλινα κτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν χώρους περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη και καταστήματα. Στο Μουσείο εκτίθενται έργα καλλιτεχνών κυρίως του 20ού αιώνα. Μπορεί να δει κανείς σπουδαία έργα των Χούλιο Γκονθάλεθ, Μιρό, Νταλί και άλλων. Το σπουδαιότερο και διασημότερο έκθεμα του Μουσείου όμως είναι η περίφημη Γκερνίκα.
Σπουδαία τα εκθέματα της πινακοθήκης λοιπόν, γοητευτική η πορεία μας, ανάμεσα στα έργα της, εντυπωσιακή η μυθική Γκερνίκα αλλά το πιο εκπληκτικό ήταν να παρατηρώ τον Αλέξανδρο να πλησιάζει μαγεμένος τον πίνακα που πριν ένα χρόνο το είχε δει εν τη ‘’γενέσει’’ του. Όλα εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια μου σε αργή κίνηση. Ο Αλέξανδρος με διάπλατα ανοιγμένα τα μάτια για να χωρέσει το τεράστιο, από κάθε άποψη έργο, με τις παλάμες τη μια χωμένη στην άλλη, το στήθος φουσκωμένο να χωρέσει όσο περισσότερο αέρα μπορούσε, πλησίαζε.
Ένα έργο του Πικάσο αναπτυσσόταν έξω από τον πίνακα του μεγάλου ζωγράφου, σάμπως όμως εμπνευστής του και δημιουργός του να ήταν αυτός. Κομμάτια και οπτικές πολλές διαφορετικές αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοσυγκρουόμενες.
Πλησίαζε ο Αλέξανδρος φορτωμένος το σακίδιο του με κατάνυξη φανατικού πιστού, με προσοχή και δέος απροσμέτρητο. Όταν έφτασε αρκετά κοντά άρχισε να κάνει ένα κινηματογραφικό τραβελιγκ παράλληλα στον πίνακα, αλλά όχι γραμμικό, όχι συνεχές. Είχε στάσεις το τραβελιγκ, είχε μπρος πίσω, είχε ασυνέχειες ήταν ένα καταπληκτικό τραβελιγκ αντάξιο του σπουδαίου έργου.
Τα παιδιά ασχολούμενα με την τέχνη παράγουν τέχνη, γίνονται σπουδαία μοναδικά συγκινητικά έργα τέχνης
Τα χρώματα της Γνώσης
του αρέσει να χτενίζει
τα βαθύσκιωτα βιβλία
με τις χρωματιστές περιγραφές
του αρέσει να ταξιδεύει
στις οροσειρές των ονείρων
πετώντας από τη μια κορυφή του ουρανού
στην άλλη του θεού
του αρέσει να χώνει τα δάχτυλα
σε στιγμές ηλιοτρόπια
και να βγαίνει από ‘κει
όταν ο ήλιος γλείφει
το υγρό του αναγνωστήριο
του αρέσει να ταξιδεύει
ανάμεσα σε κατακλυσμούς
την ώρα που ξεψυχά ο ένας
και ανασηκώνεται ο άλλος
του αρέσει να περνάει την ώρα του
στην άκρη των πολυκαιρισμένων αποχαιρετισμών
και τα ωχρά λιπόθυμα απογεύματα
του αρέσει να κοιτάζει τη γνώση
σαν άγνωστο τοπίο
να την φιλά σαν Παναγία
να την αγγίζει σαν πόρνη ακριβή
μονάκριβη.
Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πως θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας, έγραφε ο Πικάσο
Δεν υπάρχει, θαρρώ, καλύτερος τρόπος αναζήτησης και προβληματισμού για κάθε άνθρωπο αλλά κυρίως για ένα παιδί για να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του από την Τέχνη. Εισάγεται, κάποιες φορές εισβάλλει, το παιδί στον τρόπο σκέψης, αντίληψης, δημιουργίας ενός καλλιτέχνη και εκεί του φανερώνεται ένας καινούργιος, πρωτότυπος, μοναδικός κόσμος.
Η τέχνη αποτελεί μια κοινή γλώσσα για τους ανθρώπους, έναν γερό αυταπόδεικτο συνεκτικό δεσμό και μια σοβαρή αφορμή για τη συνειδητοποίηση των ομοιοτήτων όλων των ανθρώπων, κάθε χρώματος, θρησκείας, φύλου. Γι αυτό η βαρβαρότητα, ο φανατισμός, ο ρατσισμός και ολοκληρωτισμοί τρέμουν την τέχνη.
Το παιδί βλέποντας μια έκθεση, παρακολουθώντας μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία σιγά-σιγά παύει να είναι παθητικοποιημένο και μπαίνει στη διαδικασία της αντιμετώπισης γεγονότων και καταστάσεων με κριτικό τρόπο. Οι άπειρες διέξοδοι που προσφέρει η τέχνη συμβάλλουν στην ανακάλυψη του πραγματικού εαυτού μας κι έτσι εξαλείφεται η φρικιαστική τυποποίηση και η εφιαλτική ομοιομορφία. Εξίσου σημαντικός, πιθανόν και σημαντικότερος, είναι ο εξευμενισμός της ψυχής μέσω της διαδικασίας παρακολούθησης ενός έργου τέχνης καθώς επιτυγχάνεται η σπουδαία κάθαρσις, η οποία νικά τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, τη βαρβαρότητα και τη βαναυσότητα.
Η ενασχόληση των παιδιών με την Τέχνη είναι ένα αερόστατο που ταξιδεύει τα παιδιά πάνω από τοπία της ευγένειας και της ομορφιάς και από εκεί η καθημερινότητα φαντάζει σίγουρα πιο ανάλαφρη, οπωσδήποτε πιο σκερτσόζα και βέβαια πιο ενδιαφέρουσα.
Μετά από τέτοιο ταξίδι ανάθεσε σε ένα παιδί μια δουλειά που να μπορεί να βάλει μέσα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του και δεν θα είναι πια δουλειά, θα μεταμορφωθεί σε χαρά, θα γίνει πια Τέχνη
Αλλά τέχνη και εργασία είναι το θέμα του επόμενου ταξιδιού μας.
https://www.youtube.com/watch?v=cZlFqIdDlxc
Σχετικά θέματα
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένοντας τα ΟΣΚΑΡ
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αφροδίτη με τη γούνα
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τα Πνεύματα του Ινισέριν- Με τον νου και την ψυχή στην Τραγωδία των Τεμπών
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μικρός Ήρωας 70 χρόνια* (24/2/1953 – 24/2/2023)- Ο Γιώργος Θαλάσσης σε νέες περιπέτειες
-
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Aftersun- Είναι η καλύτερη ταινίας της χρονιάς που πέρασε;- Οι πληγές της μνήμης
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Χρήστος Καψάλης, ο ήρωας Μεσολογγίτης παράδειγμα αυτοθυσίας
Δημοσιεύθηκε
2 ώρες πρνστις
23 Μαρτίου 2023 10:12
της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Χρήστος Καψάλης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1751 και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην πόλη του. Διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για το λαό του.
Καταγόταν από παλιά οικογένεια του Μεσολογγίου και ήταν πρόκριτος την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Όταν ο λόρδος Βύρων πήγε στο Μεσολόγγι του παραχώρησε ένα από τα σπίτια του. Ακόμη συμμετείχε στην επισκευή των προμαχώνων αλλά και στην εμψύχωση των πολιορκημένων. Το σπίτι του μάλιστα ήταν αποθήκη πυρίτιδας και πυρομαχικών.
Στις 8 Απριλίου του 1826 αποφασίστηκε η έξοδος του Μεσολογγίου όταν τέθηκε το ερώτημα τι θα απογίνουν τα γυναικόπαιδα οι γέροι και οι ανήμποροι ο Καψάλης δήλωσε ότι θα κλειστεί στο σπίτι του με όλους όσους δεν μπορούν να φύγουν και την κατάλληλη στιγμή θα το τινάξει στον αέρα. Αυτό και έγινε. Τη νύχτα της ηρωικής εξόδου συγκεντρώθηκαν 400 περίπου άτομα στο σπίτι του Καψάλη. Τούρκοι είχαν κυκλώσει το σπίτι και προσπαθούσαν να μπουν. Τότε ο ηρωικός Καψάλης έριξε έναν αναμμένο δαυλό στην πυρίτιδα και μαζί τους τινάχτηκαν στον αέρα περίπου 1.000 άνδρες. Η προτομή του Καψάλη είχε στηθεί στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου από το 1926.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Σπυρομήλιος, Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου, Αθήνα 1957
Φωτιάδης Δ. , Μεσολόγγι. Το έπος της μεγάλης πολιορκίας, Αθήνα 1977
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Μετωπική με το «βαθύ κράτος»
Δημοσιεύθηκε
6 ώρες πρνστις
23 Μαρτίου 2023 06:00
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη, πρώτον ξεκαθάρισε τον μήνα των εκλογών. Θα είναι ο Μάιος. Οπότε, αυτομάτως, καίγονται όλα τα «σενάρια» που μιλούσαν για το ενδεχόμενο (των πρώτων) εκλογών μέσα στο κατακαλόκαιρο (Ιούλιο). Βεβαίως, εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο μπορεί να έχουμε, αλλά θα είναι οι δεύτερες.
Είναι σημαντικό που έστω και χωρίς ακριβή ημερομηνία ξεκαθάρισε ο χρόνος των εκλογών προκειμένου να πάψουν αφενός να διακινούνται διάφορες φήμες και αφετέρου, οι υποψήφιοι των κομμάτων που εδώ και καιρό αισθάνονται ως… ποδοσφαιριστές σε μόνιμη προθέρμανση, να αποκτήσουν επιτέλους έναν χρονικό ορίζοντα δράσης.
Επίσης, η συνέντευξη του πρωθυπουργού όμως, έβαλε και ένα νέο ζητούμενο στον δημόσιο διάλογο και στην προεκλογική ατζέντα. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν η ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική ευχέρεια, θα δρομολογήσει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα περιλαμβάνει την κατάργηση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ, οδηγώντας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 16 επειδή ρωτήθηκε. Το έκανε αυτοβούλως. Γιατί, άραγε; Μήπως για να εγείρει νέα αντιπολιτευτικά πυρά που θα μιλάνε για «ιδιωτικοποίηση της παιδείας»; Η απάντηση είναι εύκολη: Ακριβώς, γι’ αυτό!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αποφασίσει να βάλει πολύ ψηλά στην προγραμματική του ατζέντα πλέον, τη μάχη απέναντι σε οτιδήποτε εκφράζει το «βαθύ κράτος» και τις αντιλήψεις που έρχονται από το χθες και δεν επιτρέπουν στη χώρα να εκσυγχρονιστεί. Θεωρεί πως η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει αυτό το «βαθύ κράτος», καθώς έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 20 χρόνια, ακόμα εκκρεμούν. Και το πολιτικό του αισθητήριο του «λέει» πως η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη τώρα να ταχθεί στο πλευρό του για μία μάχη με κάθε τι που καθυστερεί την πρόοδο έστω και αν φοράει τον μανδύα του «προοδευτικού». Νομίζουμε ότι δεν κάνει λάθος. Αλλά, καθώς ο χρόνος μέχρι τις κάλπες δεν είναι πια και τόσο μεγάλος…. «Κυριακή κοντή γιορτή»!
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Κανέλλος Δεληγιάννης, ο φιλικός Μωραΐτης στρατηγός
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
22 Μαρτίου 2023 10:36
της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Κανέλλος Δεληγιάννης γεννήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας το 1780 και ήταν γιος του προκρίτου Ιωάννη Δεληγιάννη Παπαγιαννόπουλου ενός εκ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων της εποχής. Παντρεύτηκε την Αθανασία Α. Παπατσώνη, συγγενή του ομώνυμου προκρίτου, και απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία.
Τις παραμονές της Επανάστασης βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη με τον αδελφό του ενώ στα απομνημονεύματά του λέει ότι μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παναγιώτη Σέκερη Ωστόσο στον κατάλογο των φοιτητών του Σέκερη αναγράφεται ότι ο Κανέλλος μυήθηκε στην Τριπολιτσά από τον Παναγιώτη Αρβάλη στις 10 Σεπτεμβρίου 1819. Στη συνέχεια, από τον Κανέλλο μυήθηκαν οι αδερφοί του Δημήτριος και Κωνσταντίνος.
Με την έναρξη του αγώνα χρηματοδότησε τις επαναστατικές κινήσεις στην Πελοπόννησο. Τον Φεβρουάριο του 1821 ο Κανέλλος συναντήθηκε στα Λαγκάδια με τον Παπαφλέσσα με τον οποίο διαφώνησε για τη δυνατότητα έναρξης του αγώνα στις 23 Μαρτίου όμως με τους αδερφούς του και τους Αθηναίους κήρυξε την επανάσταση στη Γορτυνία και πολιόρκησαν τους Τούρκους στην Καρύταινα στις 7 Απριλίου 1821.
Συμμετέχει ενεργά στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, ενώ στην πρώτη εθνοσυνέλευση εκλέγεται μέλος του εκτελεστικού και το Μάρτιο του 1822 παίρνει μέρος στην πολιορκία του Κάστρου της Πάτρας. Ένα μήνα αργότερα, εκστρατεύει στη Δυτική Ελλάδα όπου λαμβάνει μέρος στη μάχη του Πέτα, στις 2 Ιουνίου. Εκεί οι ελληνικές δυνάμεις ηττώνται. Στις 17 Μαΐου 1822 ονομάζεται από την προσωρινή διοίκηση στρατηγός και αναλαμβάνει την εκστρατεία στη Στερεά Ελλάδα.
Οι αμφιλεγόμενες σχέσεις με την οικογένεια του Κολοκοτρώνη δημιουργούν άλλοτε αντιπαλότητες άλλοτε προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. Σε μία τέτοια προσπάθεια, ο Κανέλλος αρραβωνιάζει την κόρη του με το μικρό γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Κολίνο.
Διετέλεσε πληρεξούσιος τη δεύτερη εθνοσυνέλευση του Άστρους εκπροσωπώντας τους στρατιωτικούς όπως και στην τρίτη εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου του 1826 και της Τροιζήνας το 1827 αλλά και στην πρώτη εν Αθήναις εθνοσυνέλευση μετά την αλλαγή του πολιτεύματος το 1843 1844. Από το 1824 συμμάχησε με τον Ιωάννη Κωλέττη και εντάχθηκε στο Γαλλικό κόμμα αποσύρθηκε από την πολεμική δράση μετά την ήττα των Πελοποννησίων στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο αφού συνελήφθη από την κυβέρνηση Κουντουριώτη και όπως και ο Κολοκοτρώνης κρατήθηκε στη Μονή του Προφήτη Ηλία της Ύδρας. Ελευθερώθηκε τελικά με την αμνηστία που δόθηκε το Μάιο του 1825 όταν ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς απειλούσε την Πελοπόννησο και υπέγραψε την πράξη υποτέλειας προς την Αγγλία το καλοκαίρι του 1825. Το 1827 στην τρίτη εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας συγκρούστηκε με τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεωργίο Κουντουριώτη για το θέμα της διανομής των εθνικών γαιών. Στις εκλογές του 1844 συμμάχησε εκλογικά στη Γορτυνία με τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτριο Πλαπούτα.
Το Δεκέμβριο του 1844 μετά την επικράτηση του γαλλικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Κανέλλος Δεληγιάννης εκλέγεται πρόεδρος της βουλής στις 20 Δεκεμβρίου 1844 διαδεχόμενος τον προσωρινό πρόεδρο Νικηταρά. Τα απομνημονεύματά του θεωρούνται από τους ιστορικούς αρκετά αμφιλεγόμενα. Με την αρχή του κειμένου του, ένας βασικός στόχος των γραπτών του φαίνεται πως είναι να τεκμηριώσει την υφεσιακή, έναντι των Τούρκων, στάση του πατέρα του ως ευεργετική για τον ελληνικό πληθυσμό και τη διατήρηση της ειρήνης στον Μοριά. Ένας από τους στόχους του τρίτομου έργου του θεωρείται πως είναι να εξυψώσει την οικογένειά του και γενικώς την τάξη των προκρίτων αγωνιστών τους οποίους υπερασπίζεται σθεναρά κόντρα σε-μεταξύ άλλων-σημαντικούς αγωνιστές της επανάστασης που ανήκαν σε άλλες τάξεις. Μέσα στα κείμενά του είναι εμφανής η επιθετική κριτική του έναντι αρκετών αγωνιστών της επανάστασης και κυρίως κατά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως επίσης αναφέρεται και σε αιματηρές διαμάχες των οικογενειών των προκρίτων της Πελοποννήσου πριν την επανάσταση, που ευθύνονταν σημαντικά για το ξεκίνημά της. Συγκρινόμενα με εκείνα των Μακρυγιάννη ή του Κασομούλη, δεν είναι ανάλογο «από την άποψη της παιδείας». Απεβίωσε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1862.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Δεληγιάννης Κ., Απομνημονεύματα, Αθήνα 2005
Κωνσταντάρας Κ. Τα πρόσωπα του 1821, τομ. Α’, Αθήνα 2021
Μέξας Γ. Βαλέριος, Οι Φιλικοί, Κατάλογος των μελών της Φιλικής Εταιρείας εκ του αρχείου Σέκερη
Ροή ειδήσεων
ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: “Ντου” συμβασιούχων στο Δημοτικό Συμβούλιο!
e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες
Αντίκυρα Βοιωτίας: Νομίζεις πως είσαι σε νησί
Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 300 ευρώ με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης
Πρόστιμο 120.000 ευρώ σε 75χρονη στο Βόλο, που πέταξε νεογέννητα γατάκια στα σκουπίδια
Καλλιθέα: «Λουκέτο» και πρόστιμο στο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» όπου 11χρονος περπατούσε στο περβάζι
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με έναν τραυματία – Το αυτοκίνητο κατέληξε σε φράχτη
Λακωνία: Συγγενής της 13χρονης ο βιαστής και πατέρας του παιδιού της – Πώς οι δάσκαλοί της αποκάλυψαν τη φρίκη
Ποιά είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα στα διαδικτυακά παιχνίδια;
Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(17/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Οι απώλειες των συμπολιτών μας-Κηδεύονται την Τετάρτη(22/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα15 ώρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Νέα επένδυση με την απόκτηση δέκα καινούργιων φορτηγών
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα16 ώρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος