Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα και πυρκαγιές

Published

on

 

 

Είναι αλήθεια ότι ο πύρινος όλεθρος αυτών των ημερών στην Ελλάδα, δεν έχει προηγούμενο. Ή αν έχει, τότε ίσως δεν ζούσαμε τότε για να το θυμόμαστε ή… έχουμε ασθενή μνήμη.

Είναι επίσης αλήθεια – και το έχουμε γράψει – ότι στον ελληνικό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών δεν είναι όλα τέλεια. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και είναι ελλείψεις χρόνων που δεν έχουν προλάβει να αναπληρωθούν.

Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή δεν γεννηθήκαμε χθες ούτε και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, θυμόμαστε πολύ καλά ότι σχεδόν κάθε καλοκαίρι, όλο και κάποιες μεγάλες καταστροφές έχουμε να θυμόμαστε. Μία στην Πάρνηθα, μία στη Σάμο, μία στην Χαλκιδική, μία στην Κεφαλλονιά…

Και κάτι που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα υπό συνθήκες ζέστης και ξηρασίας. Και ένα παράδειγμα που ίσως γνωρίζουμε όλοι είναι οι μεγάλες φωτιές στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο. Όπως, ίσως θυμάστε καλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στην Βραζιλία και στον Αμαζόνιο την περασμένη χρονιά. Και τώρα όμως, αυτές τις μέρες, δεν καίγεται μόνο η Ελλάδα. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία.

Δεν πρόκειται λοιπόν να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές. Όπως δεν θα προλάβουμε να αντιμετωπίζουμε και χιονιάδες, σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα. Ο άνθρωπος πάντα βρισκόταν αντιμέτωπος με τέτοια φυσικά φαινόμενα. Και πάντα θα είναι.

Και ούτε υπάρχει περίπτωση ποτέ το ελληνικό κράτος – ή οποιοδήποτε άλλο κράτος – να διαθέτει την ικανότητα να σβήνει δεκάδες πυρκαγιές που ανάβουν σε μερικές ώρες. Όποιος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εποχή και με οποιαδήποτε κυβέρνηση… ας αλλάξει πλευρό.

Όμως, ναι, είναι αλήθεια πως στον τόπο μας – που δεν είναι και τεράστιος – μπορούμε να κάνουμε ακόμα πολλά, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης. Ας κοιτάξουμε με ρεαλισμό και λογική την αλήθεια. Και ας μην εξακολουθούμε να λέμε ή να πιστεύουμε σε… ουτοπίες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement