Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα και πυρκαγιές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είναι αλήθεια ότι ο πύρινος όλεθρος αυτών των ημερών στην Ελλάδα, δεν έχει προηγούμενο. Ή αν έχει, τότε ίσως δεν ζούσαμε τότε για να το θυμόμαστε ή… έχουμε ασθενή μνήμη.

Είναι επίσης αλήθεια – και το έχουμε γράψει – ότι στον ελληνικό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών δεν είναι όλα τέλεια. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και είναι ελλείψεις χρόνων που δεν έχουν προλάβει να αναπληρωθούν.

Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή δεν γεννηθήκαμε χθες ούτε και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, θυμόμαστε πολύ καλά ότι σχεδόν κάθε καλοκαίρι, όλο και κάποιες μεγάλες καταστροφές έχουμε να θυμόμαστε. Μία στην Πάρνηθα, μία στη Σάμο, μία στην Χαλκιδική, μία στην Κεφαλλονιά…

Και κάτι που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα υπό συνθήκες ζέστης και ξηρασίας. Και ένα παράδειγμα που ίσως γνωρίζουμε όλοι είναι οι μεγάλες φωτιές στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο. Όπως, ίσως θυμάστε καλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στην Βραζιλία και στον Αμαζόνιο την περασμένη χρονιά. Και τώρα όμως, αυτές τις μέρες, δεν καίγεται μόνο η Ελλάδα. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία.

Δεν πρόκειται λοιπόν να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές. Όπως δεν θα προλάβουμε να αντιμετωπίζουμε και χιονιάδες, σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα. Ο άνθρωπος πάντα βρισκόταν αντιμέτωπος με τέτοια φυσικά φαινόμενα. Και πάντα θα είναι.

Και ούτε υπάρχει περίπτωση ποτέ το ελληνικό κράτος – ή οποιοδήποτε άλλο κράτος – να διαθέτει την ικανότητα να σβήνει δεκάδες πυρκαγιές που ανάβουν σε μερικές ώρες. Όποιος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εποχή και με οποιαδήποτε κυβέρνηση… ας αλλάξει πλευρό.

Όμως, ναι, είναι αλήθεια πως στον τόπο μας – που δεν είναι και τεράστιος – μπορούμε να κάνουμε ακόμα πολλά, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης. Ας κοιτάξουμε με ρεαλισμό και λογική την αλήθεια. Και ας μην εξακολουθούμε να λέμε ή να πιστεύουμε σε… ουτοπίες.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Η κορωνο-μετρολογία συνεχίζεται και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Μέτρα, μέτρα, η κορωνο-μετρολογία συνεχίζεται/Εάν όμως, δεν υπάρχει πιστή και αυστηρή εφαρμολογία η μετρολογία είναι δώρον άδωρον.

– Ένας Κρητικός και δύο Αχαιοί οι επικρατέστεροι στο ΚΙΝΑΛ αρχηγοί. Δύο ισχυρές «πράσινες» περιοχές από παλιά.

-Ανεφάρμοστο το «ιερό ράπιντ», δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για τον εισερχόμενο πιστό στον ναό. Δεν είναι εύκολο στον νεωκόρο να αφήνει το παγκάρι και να τρέχει για τον έλεγχο.

-Ο Δωδώνης Χρυσόστομος πάντως, έψαλε τον εξάψαλμο στους ανεμβολίαστους ιερείς

-Με δελτίο αγοράζει ο Τούρκος πολίτης λάδι, καφέ, ζάχαρη. Πολύ πικρός ο καφές

-Ο Κυριακός προσπαθεί να επιστραφούν του Παρθενώνα τα γλυπτά. Ο επιμένων νικά

– Ενθαρρυντικές ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο φόβος φυλάει τα έρημα.

-Νέος μεταλλαγμένος ιός αφρικάνικος, εισαγόμενος. Απάνω που λέμε δόξα σοι ο Θεός, Παναγιά βοήθα…

-Η Πάτρα στο βαθύ κόκκινο, προσοχή στις Λιτανείες του Αγίου Ανδρέου. Μαζί με το κερί,  μάσκα και αποστάσεις

– Η Μαύρη εμπορική Παρασκευή ξεκίνησε με μαύρα καιρικά σύννεφα

– Η νέα συμμετοχική γερμανική Κυβέρνηση θυμίζει φωτεινό σηματοδότη.  Κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο.

– Σαν το μάνα εξ ουρανού τα μονοκλωνικά. Και όποιος προλάβει να τα πάρει

-Στην μαύρη Εμπορική Παρασκευή φέτος ο πρώτος ανεπιθύμητος πελάτης ήταν η ενοχλητική για τον καταναλωτή βροχή

-Με ρυθμό χελώνας η απογραφή και απολαμβάνουμε πλέον καθημερινά την ψηφιακή εποχή

-Μετά θα εφαρμοστεί η χειρόγραφη από τον απογραφέα, πόρτα – πόρτα.

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «πηδάλιο» στρέφει προς τη Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μετά τον ελληνογαλλικό άξονα, δημιουργήθηκε και ιταλογαλλικός άξονας. Και η προσπάθεια δημιουργίας νέων γεωπολιτικών συσχετισμών συνεχίζεται… Και συνεχίζεται, με τη Γαλλία να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το «κενό» που έχει αφήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και το κενό που αναμένεται να αφήσει η «συνταξιοδότηση» της Μέρκελ στη Γερμανία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η προσπάθεια – με τη Γαλλία στο επίκεντρο – δημιουργείται στη δική μας, μεσογειακή «γειτονιά». Όπου, μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί ένα «τρίγωνο» μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας – Ιταλίας.

Ενδιαφέρουσες, αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις.

Η δεύτερη και τρίτη, μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη (μετά τη γερμανική), μαζί με τη χώρα μας, διαμορφώνουν ένα νέο συμμαχικό πλαίσιο που μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί, αλλά και ποιες νέες πραγματικότητες μπορεί να διαμορφώσει.

Κάποιοι λένε ότι ο Μακρόν κινείται προς τη δημιουργία μίας «Μεσογειακής Ένωσης», εντός των πλαισίων της Ε.Ε., όμως. Ίσως να είναι και έτσι. Ωστόσο, «Μεσογειακή Ένωση» χωρίς την Ισπανία, μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και θα ήταν περισσότερο ασφαλές να πιστέψουμε ότι ο Μακρόν προσπαθεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη, στρέφοντας όμως το «πηδάλιο» προς την Μεσόγειο, όπου η Γαλλία έχει πολύ πιο ισχυρά συμφέροντα, απομακρυνόμενος παράλληλα από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και τις βαλτικής.

Και μην ξεχνάμε κάτι ακόμα: Γαλλία και Ιταλία, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΤΣΑΡΗ
(ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ)

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω με την έλευση της πανδημίας Covid 19 και τις οικονομικές συνέπειες αυτής, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του Ιδιωτικού Χρέους και μεγάλο μέρος πολιτών και επιχειρήσεων να οδηγούνται σε σημείο οικονομικής δυσχέρειας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, προχώρησε στην υλοποίηση ενός σημαντικού μεταρρυθμιστικού νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των εν λόγω οφειλών, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές, μακριά από τάσεις και θέσεις λαϊκισμού, ενισχύοντας παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών.

Τον Οκτώβριο του 2020 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Ν. 4738/2020 με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και πτώχευσης κατά το οποίο προβλέπεται η συνολική ρύθμιση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί). Εισάγεται μεταξύ άλλων η διαδικασία ρύθμισης για τους ευάλωτους οφειλέτες, ενώ ενσωματώνονται επίσης στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 1023/2019 «Πλαίσιο για την προληπτική αναδιάρθρωση και την απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη». Το νέο νομικό πλαίσιο τέθηκε σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία την 1η Ιουνίου 2021.
Οι βασικοί Πυλώνες ρύθμισης οφειλών του νέου Νόμου 4738/2020 είναι οι παρακάτω:
Α. Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
Αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα με συνολική οφειλή άνω των €10.000, η οποία επιμερίζεται σε δύο τουλάχιστον πιστωτές. Δύναται, οι οφειλές να είναι είτε ενήμερες (<90ημ. καθυστέρησης), εφόσον προκύπτει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη σε ποσοστό 20% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος (λόγω μείωσης εισοδημάτων ή αύξησης δαπανών), είτε ληξιπρόθεσμες (>90ημ. καθυστέρησης). Η σημαντική καινοτομία είναι ότι όλη η διαδικασία (υποβολή αίτησης, άντληση οφειλών από Χρηματοοικονομικούς φορείς και Δημόσιο, αξιολόγηση και υλοποίηση της ρύθμισης) λειτουργεί και εφαρμόζεται μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γεγονός το οποίο προσδίδει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και αμεσότητα.
Β. Εξυγίανση – Προπτωχευτική διαδικασία

Η διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί συλλογική προπτωχευτική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης και δύναται να αρχίσει είτε από τον οφειλέτη, είτε από πιστωτή του οφειλέτη. Αφορά κάθε πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και βρίσκεται είτε σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό, είτε όταν δεν συντρέχει παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης αν υφίσταται απλώς πιθανότητα αφερεγγυότητάς του, η οποία δύναται να αρθεί με τη διαδικασία αυτή. Βασικός παράγοντας της εν λόγω διαδικασίας είναι η συμφωνία εξυγίανσης για την οποία απαιτείται να παρασχεθεί συναίνεση από πιστωτές που εκπροσωπούν αφενός περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων που έχουν ειδικό προνόμιο και αφετέρου περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των λοιπών απαιτήσεων. Η συναίνεση των πιστωτών σε συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να παρασχεθεί και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μοντέλου ρύθμισης οφειλών επιβεβαιώνεται από τις 39.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα σε λίγους μόνο μήνες από τη έναρξη της λειτουργίας της. Στοίχημα πλέον καθίσταται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης (2 μήνες από την οριστικοποίηση της αίτησης), για το οποίο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δίνουν πραγματικό αγώνα καθώς έχουν τακτική επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δίνουν άμεσα απαντήσεις και λύσεις στα τεχνικά θέματα που φυσικά προκύπτουν.

Σημειώνεται επίσης ότι πληθώρα – αρκετές χιλιάδες – δανειοληπτών (ιδιώτες και επιχειρήσεις) έχουν εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης αλλά καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί ορθά τα απαραίτητα στοιχεία δεν έχει προχωρήσει η αίτηση σε επόμενο στάδιο. Στο σημείο αυτό και λόγω της σπουδαιότητας της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών, αξίζει να τονισθεί ότι ο δανειολήπτης πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει την υποβολή, παρακολούθηση και ολοκλήρωση της αίτησης ρύθμισης.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας δύναται να συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή καθώς τα Μέλη του έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία επί του αντικειμένου με το πλήθος των αιτήσεων που έχουν διαχειριστεί.

(*) Εκλεγμένο Μέλος ΟΕΕ ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με την
Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο.)

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα