Connect with us

Ελλάδα

«Θάλαμος αερίων» η Αττική

Published

on

 

Ένα πυκνό πέπλο καπνού έχει σκεπάσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EEA) να χαρακτηρίζει την κατάσταση άσχημη, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Με ανακοίνωσή του ΕΑΑ εφιστά την προσοχή στους κατοίκους της Αττικής, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Για τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, ενημερώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς.

Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

– Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

– Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εγκύων.

– Παραμονή, όσο το δυνατόν, σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

– Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

– Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

– Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement