Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ηλεία: Μάχες πόρτα – πόρτα- Ενώ μέτωπα της φωτιάς έχουν περάσει στην Αρκαδία και άλλα απειλούν το δάσος της Φολόης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μάχες με τα πύρινα μέτωπα, χωριό – χωριό ακόμα και πόρτα – πόρτα έδιναν και χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, ερχόμενοι διαρκώς αντιμέτωποι με πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις.

Το πιο βασικό πύρινο μέτωπο είναι αυτό που όπως φαινόταν εκινείτο προς ανατολικά (προς την Αρκαδία), φτάνοντας στη Νεμούτα και την Αχλαδινή, όπου φαίνεται πως προξένησε ζημιές στα πρώτα σπίτια των δύο χωριών, ενώ πυροσβέστες και δεκάδες εθελοντές έδιναν μάχη για να σώσουν σπίτια και περιουσίες,

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα ήταν τρομακτικό. Μάλιστα, γνωρίζοντας τον κίνδυνο ήταν χαρακτηριστικό πως οι κάτοικοι της περιοχής, με αυτοθυσία καθάριζαν χωράφια και κλάδευαν δέντρα προκειμένου να σωθεί ο οικισμός. Παράλληλα, κάποια μέτωπα της πυρκαγιάς φαίνεται πως έχουν περάσει και στην Αρκαδία, με τις εκεί πυροσεβστικές δυνάμεις να προσπαθούν να τα ελέγξουν. Ένα από τα πρώτα μέρη που φαίνεται πως αντιμετώπιζε πρόβλημα και ζητήθηκε η εκκένωσή του, είναι το χωριό Ράχες.

Ωστόσο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες και με διαρκείς αναζωπυρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι συναγερμός σήμανε χθες και στη Βαρβάσαινα όπου σημειώθηκε μία μεγάλη αναζωπύρωση.

 

* ΑΤΤΙΚΗ: ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΗΑΣ

Η μάχη των Πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζόταν και στην Αττική, όπου μετά τις 3.30 το μεσημέρι, το μέτωπο φωτιάς στην Πάρνηθα, φαινόταν να βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, καθώς αναμενόταν αύξηση της έντασης των ανέμων, η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Όπως λένε οι πυροσβέστες η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούσαν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

 

* ΕΥΒΟΙΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια όπου η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο τη στιγμή που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου κάηκαν 197.940 στρέμματα, και ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, απέκτησε δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείτο κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.  Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Στο μεταξύ και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε ετοιμότητα βρισκόταν φέρι μποτ στο Πευκί Ευβοίας για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια εκκένωση όπως έγινε και προχθές το βράδυ στη Λίμνη Ευβοίας και την παραλία Κοχύλι.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τρομερή. «Εχουμε δύο μέτωπα, το βόρειο που ουσιαστικά καίει από την Αιδηψό ως το Ψαροπούλι, από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο. Και έχουμε και ένα ακόμη μέτωπο, το νότιο, που καίει μπροστά σε ένα τεράστιο δάσος», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

 

* ΦΩΚΙΔΑ: ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Συνεχίζεται να υφίσταται το πύρινο μέτωπο και στη Φωκίδα, με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν περισσότερο το έργο των πυροσβετών. Συγκεκριμένα, εστίες φωτιάς έκαιγαν την περιοχή πάνω από τους Αγίους Πάντες, ανάμεσα στις κοινότητες Λιδορίκι και Ερατεινή, καθώς και στην περιοχή της Τολοφώνας. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που αντικρύζει κανείς στο χωριό Καλλιθέα της ορεινής Δωρίδας του νομού Φωκίδας, λίγες ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς. Η φωτιά περνώντας από τη γειτονική της Ελαία, κατέκαψε τα μισά και πλέον σπίτια του χωριού, με την απόγνωση των κατοίκων να είναι έκδηλη στα πρόσωπά τους. Ο πύρινος όλεθρος που κόντεψε να φτάσει στα διοικητικά όρια του δήμου Δελφών στοίχισε στο περιβάλλον και στους κατοίκους απώλεια του φυσικού πλούτου και των περιουσιών.

 

* ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Μέλπειας. Καθ’ όλη την διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις – 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα – έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούσε ρίψεις νερού ελικόπτερο. Παράλληλα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης βοηθούσαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στο Βλαχόπουλο η πυρκαγιά εξακολουθούσε να μαίνεται ανεξέλεγκτη και να καίει δύσβατες εκτάσεις.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement