Connect with us

Υγεία

Φοβάστε το αεροπλάνο; Με αυτή την άσκηση θα ξεπεράσετε τη φοβία

Published

on

Μήπως νιώθετε ιδιαίτερο και επίμονο φόβο κάθε φορά που πρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο και να πετάξετε; Καταλαβαίνουμε ότι το συναίσθημα είναι ιδιαίτερο έντονο, αλλά από την άλλη σας ξεπερνά. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές αυτοβοήθειας που μας δίνει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσετε να μπείτε ξανά στο αεροπλάνο γεμάτοι χαρά για το ταξίδι.

Η φοβία της αεροπορικής πτήσης αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Κάποιοι δεν μπαίνουν καθόλου σε αεροπλάνο, ενώ άλλοι που είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν έχουν μια πολύ άσχημη εμπειρία που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο, πανικό, ζαλάδα, τάση για εμετό, ταχυπαλμία, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, μούδιασμα στα άκρα, φόβο ότι ζουν τις τελευταίες τους στιγμές και έντονη αίσθηση της καταστροφής.

Πώς δημιουργείται η φοβία της πτήσης

Ο άνθρωπος δεν γεννιέται με άγχος σχετικά με τα αεροπλάνα και τις πτήσεις, αποκτά το φόβο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συχνά, μάλιστα, άτομα που τώρα αντιμετωπίζουν αυτή τη φοβία ήταν ατρόμητοι αεροπορικοί ταξιδιώτες που ξαφνικά άρχισαν να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Αλλά τι ακριβώς δημιουργεί τη φοβία των αεροπλάνων και των πτήσεων; Οι ψυχοδυναμικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι φόβοι μας ξεκινούν από τη βασική σιγουριά που είχαμε ή δεν είχαμε στην παιδική μας ηλικία και τώρα εισπράττουμε τα αποτελέσματα σε διάφορους τομείς της ζωής.

Οι συμπεριφορικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι μια αρνητική εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας πτήσης (πχ, κακοκαιρία, αναταράξεις) συνδέθηκε έντονα με τα συναισθήματα που είχε το άτομο εκείνη τη στιγμή και επεκτάθηκε ώστε το άτομο να έχει αρνητικά συναισθήματα για κάθε αεροπορική πτήση.

Οι γνωσιακές-συμπεριφορικές θεωρίες εστιάζονται περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις και η αντιμετώπιση των γεγονότων επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Η “κολλητικότητα” του στρες είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος που αποκτά κανείς τη φοβία της πτήσης. Το άτομο νιώθει ήδη πολύ άγχος, για διάφορους λόγους, το οποίο εντείνεται ακόμα περισσότερο όταν ανεβαίνει στο αεροπλάνο προκαλώντας επεισόδιο άγχους ή πανικού. Στη συνέχεια φοβάται να ξαναμπεί σε αεροπλάνο, για να μην ξαναβιώσει το φοβερό αυτό συναίσθημα.

Τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη φοβία της πτήσης

Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταπολεμηθεί το άγχος γενικότερα και η φοβία της πτήσης ειδικότερα, ο καλύτερος ίσως είναι ένας συνδυασμός γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας με αυτο-βοήθεια (δηλαδή ενεργητική συμμετοχή του ατόμου στη θεραπεία καθώς και μάθηση και χρησιμοποίηση ικανοτήτων, ώστε να μειώνει το άγχος του). Τα βήματα που θα πρέπει κανείς να ακολουθήσει για να ξανακερδίσει την ικανότητά του να χειρίζεται με αυτοπεποίθηση ό,τι του προκαλεί φόβο είναι τα ακόλουθα:

1. Να μάθει να χαλαρώνει και να ηρεμεί
2. Να δημιουργήσει μια ιεραρχία των συγκεκριμένων φόβων του
3. Να χρησιμοποιήσει τεχνικές απευαισθητοποίησης για να εξαλείψει τους φόβους του
4. Να μάθει να χρησιμοποιεί τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους προκειμένου να είναι ήρεμος. Οι μέθοδοι αναπνοής και η τεχνική της ομιλίας προς τον εαυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Το σημαντικότερο για το άτομο που έχει άγχος, κρίσεις πανικού και συγκεκριμένες φοβίες, όπως αυτή της πτήσης, είναι να μάθει να χαλαρώνει και να ηρεμεί. Η χαλάρωση δεν είναι μια μυστικιστική εμπειρία για τους λίγους, αλλά μια ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία καθένας μας μπορεί να φτάσει με λίγη εξάσκηση. Πρόκειται για μια φυσική, πολύτιμη ικανότητα που όλοι μας έχουμε, αν και μπορεί να έχουμε ξεχάσει πως να τη χρησιμοποιούμε.

Γιατί χρειάζεται η χαλάρωση και η ηρεμία;

Επειδή μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε διάλειμμα από την καθημερινότητα και να κατεβάσουμε τον διακόπτη του στρες. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να απομακρυνθούμε για λίγο από το πρόβλημά μας ώστε όταν επιστρέψουμε σε αυτό να δούμε λύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί προηγουμένως. Και βέβαια, όταν το σώμα είναι χαλαρό και ήρεμο, είναι πολύ δύσκολο να έχει μια “κρίση πανικού” με φυσιολογικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία και δύσπνοια, εφόσον αυτά δεν συνδέονται με την κατάσταση της χαλάρωσης.

Κάντε το μόνοι σας στο σπίτι

Ακολουθεί μια απλή μέθοδος χαλάρωσης που μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι είτε μέσα στο αεροπλάνο. Συνήθως χρειάζονται μερικές δοκιμές πριν μάθει κανείς να χαλαρώνει, έτσι είναι σημαντικό να γίνεται τακτική εξάσκηση ώσπου να μάθετε την αλληλουχία των κινήσεων και του αποτελέσματός τους:

· Σταθείτε όρθιοι, χαλαρά
· Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καθήστε βολικά στο πάτωμα με τα χέρια σας να ακουμπούν στην “ποδιά” σας
· Απομακρύνετε οποιαδήποτε σκέψη από το μυαλό σας
· Πάρτε βαθιά εισπνοή και εκπνεύστε αργά
· Σφίξτε τους μύες των ποδιών σας, μετρήστε ως το τρία και χαλαρώστε τους εκπνέοντας
· Σφίξτε τους μύες των χεριών σας, μετρήστε ως το τρία και χαλαρώστε τους εκπνέοντας
· Σφίξτε τους μύες του στομαχιού σας, μετρήστε ως το τρία και χαλαρώστε τους εκπνέοντας
· Σφίξτε τους μύες των ώμων και του λαιμού σας και χαλαρώστε τους εκπνέοντας
· Παρατηρείστε τις χαλαρωτικές συνέπειες στο σώμα σας με την εκπνοή
· Επαναλάβετε

Ροή ειδήσεων

Advertisement