Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παρανάλωμα στην Εύβοια- Δραματικές ώρες, με τη βόρεια πλευρά του νησιού να έχει μετατραπεί όλη σε… «λαμπάδα»!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Εξαιρετικά κρίσιμες ώρες ζει η βόρεια Εύβοια. Η καταστροφική πυρκαγιά που μαινόταν και χθες για έκτη συνεχή ημέρα καίει ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε πανέμορφο δάσος και τα χωριά, έχοντας λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η μεγάλη μάχη χθες το απόγευμα δινόταν πλέον μέσα στο Πευκί όπου το μέτωπο μπήκε πλέον μέσα στον οικισμό και έκαιγε σπίτια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ μέσα στον οικισμό υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι οι οποίοι προσπαθούσαν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν καθώς είχε κοπεί το νερό, να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της. Οι καπνοί και οι φλόγες βρίσκονταν πλέον μια ανάσα από… τη θάλασσα, καθώς το Πευκί είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο βόρειο άκρο του νησιού.

Επίσης, όμως μάχη δινόταν ώρες στα χωριά Γαλατσώνα και Γούβες. Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο κατευθυνόταν στη Γαλατσώνα και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ακόμα, η πύρινη λαίλαπα πέρασε μέσα από το Καστρί, καίγοντας σπίτια. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινήθηκε κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περνούσε από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρισκόταν πάνω από την Αιδηψό.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι επικοινωνούν συνεχώς με μέσα ενημέρωσης για να ζητήσουν βοήθεια σε δραματικό τόνο, την ώρα που εκκενώνονταν νέοι οικισμοί και πολίτες μετακινούνταν σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλέστερες. Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση κατοίκου από την Ιστιαία στο MEGA που είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει εξαφανιστεί ο ήλιος», ενώ από το πρωί δεν έχει δει αεροπλάνο. «Σας παίρνω από την Ιστιαία. Έχει εξαφανιστεί ο ήλιος. Όλο το σύννεφο έρχεται στην Ιστιαία. Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Από το πρωί δεν έχω ακούσει ένα αεροπλάνο. Έλεος, καιγόμαστε! Είμαστε στο έλεος της καταστροφής! Να στείλουν τα εναέρια μέσα. Στέλνουν τον κόσμο από το Πευκί εδώ, θα πνιγεί μέσα στον καπνό ο κόσμος εδώ», ήταν  χαρακτηριστικά η δραματική έκκληση της κ. Βάσως από την Ιστιαία.

ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ. «Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του. Την πρώτη μέρα όπως ο ίδιος είπε κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα.

«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».

Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν.

Για την επόμενη μέρα βρέθηκαν ξενοδοχεία σε Θήβα – Λιβαδειά αλλά και στη Φθιώτιδα. «Ειδικά για την Φθιώτιδα βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα 650 κρεβάτια, ενώ 300 κρεβάτια μας έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών. Με την εκκένωση της Λίμνης συνεννοηθήκαμε να πάνε με το ίδιο καράβι στα Καμένα Βούρλα και να μετακινηθούν από εκεί έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 1.000 κρεβάτια» σημειώνει. Στη συνέχεια εξηγεί ότι για όσους δεν ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα Καμένα Βούρλα βρέθηκε η λύση να εξοπλιστεί με κρεβάτια το κλειστό γήπεδο της Αιδηψού, αλλά και σε όποιους άλλους χώρους μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους. Στο μεταξύ περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι βρήκαν καταλύματα στη Σκιάθο.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement