Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Σήμα κινδύνου για τα κρούσματα του Δεκαπενταύγουστου – Τι εξετάζεται για όσους επιστρέφουν από τα νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» κινούνται πλέον η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Εκτός από τον βασικό στόχο, που είναι η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, στο τραπέζι έχει πέσει η διενέργεια rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, καθώς, με βάση τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, τα κρούσματα που θα καταγράφονται το επόμενο διάστημα θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών που επιδιώκει το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει και μια σειρά από μέτρα που μπορεί όχι μόνο να επιβραδύνουν τη μετάδοση, αλλά και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τότε αναμένεται να κορυφωθεί η κινητικότητα των πολιτών λόγω της μεγάλης εορτής του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και της ολοκλήρωσης των διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταφορά του κορονοϊού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς και το αντίστροφο. Ανεξάρτητα από το αν αυξηθούν τα κρούσματα ή όχι, αν και υπάρχει αισιοδοξία για σταθεροποίηση της κατάστασης όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι το Λεκανοπέδιο και άλλες μεγάλες πόλεις θα πιεστούν, αφού ο ιός θα μεταφερθεί από τις τουριστικές περιοχές. Να σημειωθεί, πάντως, πως τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει καλύτερα ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID-19 (Rt), που το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να ζητήσουν να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά rapid tests για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, σε μια προσπάθεια να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί και να απομονωθούν, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εάν δηλαδή υπάρξει αύξηση των ποιοτικών στοιχείων, τότε μπορεί να ζητηθεί υποχρεωτικό rapid test για τους επιβάτες που επιστρέφουν από τα νησιά και κυρίως από τις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί» και παρουσιάζουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Μέτρα

Πέρα, όμως, από το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού rapid test για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους από τα νησιά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα αυξήσουν και άλλο το testing. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ, με τις υγειονομικές μονάδες να βρίσκονται σε σημεία που υπάρχει κινητικότητα. Παράλληλα, όμως, όπου χρειάζεται, η Πολιτική Προστασία θα παρεμβαίνει και θα παίρνει τοπικά μέτρα, τύπου Μυκόνου, όπως συνέβη με τα Χανιά και τη Ζάκυνθο.

 

 

Με τεστ στην εργασία

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αποφασίσει να έχουν οι εμβολιασμένοι περισσότερες διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους σε σχέση με όσους δεν εμβολιάζονται, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Ηδη την περασμένη Κυριακή η Realnews αποκάλυψε το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για όλους τους εργαζομένους σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει θα προσέρχονται στην εργασία τους με τουλάχιστον ένα αρνητικό εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα (μοριακού ελέγχου ή rapid test), το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως πλέον υπάρχουν εμβόλια, που είναι το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό, οπότε μπορεί να ζητηθεί από το φθινόπωρο τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα για να προσέλθει κάποιος στην εργασία του. Άλλωστε μιλάμε επί το πλείστον για εσωτερικούς χώρους και πρέπει να προστατευθούν και οι υπάλληλοι, αλλά και όσοι έρχονται σε επαφή καθημερινά μαζί τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βγαίνουν σε αναστολή με παράλληλη περικοπή μισθού και στη θέση τους θα προσλαμβάνονται άλλοι για όσο διάστημα θα απουσιάζουν. Φυσικά, οι νεοπροσλαμβανόμενοι (στον δημόσιο τομέα θα είναι ορισμένου χρόνου) θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Σήμα κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει η πανδημία τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, οι μετακινήσεις του πληθυσμού για τον Δεκαπενταύγουστο απειλούν να ανατρέψουν την εύθραυστη αυτή ισορροπία και να εκτοξεύσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο μέσος όρος του δείκτη θετικότητας βρίσκεται περίπου στο 3%, ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt διαμορφώθηκε στο 1,01. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Τμήματος, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση τα αποτελέσματα φαίνεται ότι υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία πλέον αρχίζει να αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των νοσηλειών, καθώς και στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Σχετικά με την πρόβλεψη για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων θα είναι συγκρατημένη, εάν η αύξηση των ενεργών επαφών που παρατηρείται γενικά κατά την περίοδο του Αυγούστου παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 3.000 στις 15 Αυγούστου και στα 4.100 στις 22 Αυγούστου. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις ανάγκες σε ΜΕΘ είναι 220 και 250.

Ελλάδα

Έκρηξη στα κρούσματα σήμερα, πάνω από 3.000

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκρηξη στα νέα κρούσματα κορονοϊού σημειώθηκε στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ της 18ης Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (64.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ακολούθησε τ

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έξυπνες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποποιητικού μας συστήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τους επιστημονικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της Covid-19.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικός ο ποιοτικός ύπνος. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα. Υπάρχουν δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, της μεσημβρινής δηλαδή ανάπαυσης, που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο, περίπου 15 με 30 λεπτά.

Η ελαχιστοποίηση του καθημερινού άγχους αποτελεί επιπρόσθετο ζητούμενο. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Αν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή μας απάντηση.

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά είναι επίσης πολύ ευεργετική.

Οι τροφές που προστατεύουν
Υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας. Η πρόσληψη φυτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Covid-19 αλλά και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία.

Τα εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Άλλη υψηλής αξίας τροφή είναι το γιαούρτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το εντερικό μικροβίωμα και να συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης και στη μείωση της φλεγμονής.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «μαγικά» ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που θα αποτρέψουν την Covid-19. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αλλαγές με ευεργετικά οφέλη που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά για το φθινόπωρο που διανύουμε και τον χειμώνα που έρχεται.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βόμβα – Και άλλος ηθοποιός κατηγορείται για βιασμό – Τι απαντά ο ίδιος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας ακόμα ηθοποιός είναι κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού, που έφτασε στη δικαιοσύνη μετά το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων στο πλαίσιο του κινήματος του ελληνικού #metoo.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος σήκωσε το βάρος των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισε προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος του ηθοποιού.

Η αξιόποινη πράξη φέρεται να έχει τελεστεί το έτος 2020 και ο σχετικός φάκελος έφτασε στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών , που διαβίβαζε μέσω του προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου Πασχάλη Τσαρούχα ,όπως είχε θεσμική υποχρέωση τα στοιχεία στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος οι σοβαρές καταγγελίες και να μην μείνει καμία σκιά πάνω από όλες αυτές τις υποθέσεις.

Τι απαντά ο ίδιος

Στο πλαίσιο της έρευνας που προηγήθηκε ο εισαγγελέας κάλεσε τον ελεγχόμενο ηθοποιό σε ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης . Ο ηθοποιός αρνήθηκε την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη, ισχυριζόμενος πως για ό,τι έγινε υπήρχε η συναίνεση της καταγγέλλουσας ,ωστόσο ο εισαγγελέας με βάση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή , ενώπιον του οποίου ο ηθοποιός, ως κατηγορούμενος πλέον, θα κληθεί σε απολογία ,μετά το τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Η πρώτη δίκη
Στο μεταξύ προσδιορίστηκε και η πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo .

Συγκεκριμένα , στις 12 Ιανουαρίου 2022, στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσει ο προπονητής της ιστιοπλοϊας, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την πράξη του βιασμού σε βάρος ανήλικης μαθήτριας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είχε ανοίξει μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου , που , όπως έχει αποδειχθεί, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση πολλών θυμάτων να σπάσουν τη σιωπή τους και να διεκδικήσουν την τιμωρία των υπευθύνων για μία σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα