Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Νίκος Τζανάκης: Κίνδυνος η Κρήτη να μετατραπεί σε Μπέργκαμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης αυτή τη φορά για την Κρήτη.

Οι δύο γιατροί μίλησαν στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 με τον κ. Τζανάκη να αναφέρει: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους».

Ο κ. Εξαδάκτυλος, ωστόσο, σημείωσε: «Παρά το ότι έχουμε αύξηση στα κρούσματα, δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Οι άνθρωποι που χάνουν καθημερινά την μάχη είναι ανεμβολίαστοι και μεγάλης ηλικίας» και επανέλαβε πως όσοι είναι άνω των 50 ετών και ανεμβολίαστοι πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν.

Ο κ. Τζανάκης συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

Τόνισε, δε, πως «στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «περίπου το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε στην Εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, διασωληνωμένη μια 20χρονη κοπέλα, η οποία φυσικά είναι ανεμβολίαστη».

Τέλος, αναφέρθηκε στις περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο: «Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Ίος και Νάξος είναι οι πέντε περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, βάσει του πληθυσμού τους και της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς υπάρχει καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ και οι ιερείς δεν συμβάλλουν στο να παροτρύνουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, μη υπακούοντας στα κελεύσματα της Ιεράς Συνόδου».

Όπως είπε: «Εμένα με προβληματίζει τι θα γίνει αυτή και την επόμενη εβδομάδα του Αυγούστου, με τα πάρτι και τις εκδηλώσεις. Δεν με προβληματίζει τόσο πολύ τι θα γίνει όταν γυρίσουν από τις διακοπές στα αστικά κέντρα, διότι τότε θα έχουν σταματήσει τα πάρτι και οι συναθροίσεις».

www.newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement