Connect with us

Ελλάδα

Φωτιές: Αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με διαδικασίες εξπρές

Published

on

Ένα πλέγμα μέτρων τόσο για την στήριξη των πυρόπληκτων, όσο και για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι αποζημιώσεις μετά την τεράστια καταστροφή των περιουσιών χιλιάδων πολιτών από τις φωτιές, θα δοθούν άμεσα, μέσα από απλές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δίνοντας μια ανάσα στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες.

Τα ποσά της αποζημίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στήριξη των πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός θα δώσει το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.
Τα μέτρα θα αφορούν σε οικονομικές αποζημιώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές αλλά και άλλα μέτρα ελάφρυνσης.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ο Χρήστος Σταικούρας εισηγήθηκε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους περίπου μισού δις ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) να αποζημιωθούν με: 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδα από το υπουργείο Εσωτερικών, 6000 για την αντικατάσταση της οικοσκευής, και με πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ εφόσον οι κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Για κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και δεν είναι προσωρινά κατοικήσιμες η επιχορήγηση να είναι 8.000 ευρώ, και 3.000 ευρώ για κατοικίες οι οποίες παρά τις ζημιές είναι κατοικήσιμες.
Αντίστοιχη διαβάθμιση προτάθηκε και για τις επιχειρήσεις, με το ποσό της επιχορήγησης να συναρτάται από το ύψος των ζημιών.

Τελικά επικράτησε η άποψη να ενσωματωθεί η οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών στο πακέτο του υπουργείου Οικονομικών και να δοθούν 20.000 ευρώ για ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες και επιχειρήσεις, 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες και 6.000 για σπίτια και επιχειρήσεις που παραμένουν, παρά τις καταστροφές, κατοικήσιμες και λειτουργικές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πυρόπληκτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα λάβουν τις αποζημιώσεις άμεσα, το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημέρα της αίτησης, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επίσης, σχεδιάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, αναστολές εργαζομένων, επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Αναδάσωση και θωράκιση της χώρας από πλημμύρες

Στον τομέα της αναδάσωσης έχουν εξασφαλιστεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ χθες, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενέκρινε και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, τονίζοντας ότι “αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις¨.
“Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα προγραμματίζεται η διάθεση 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες. Αλλά και νέο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου στον πυρήνα του θα είναι η πρόληψη.

“Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: “Πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη”

Στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός ζήτησε δημόσια “συγγνώμη” από τους πολίτες για τις αδυναμίες που υπήρξαν και την αναστάτωση τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι “οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν πλήρη αντίληψη της οργής και του θυμού του κόσμου, του οποίου άλλαξε η ζωή από τη μία στιγμή στην άλλη.

Το μήνυμα είχε διττό στόχο. Από τη μία να διαμηνύσει ο ίδιος στους πολίτες ότι ως Πρόεδρος της κυβέρνησης, και έχοντας την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού, δεν θα αποφύγει να την αναλάβει… Και από την άλλη να ακυρώσει την κριτική της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προειδοποίησε ότι μόλις σβήσουν οι φλόγες θα εστιάσει σε όσα δεν έκανε η κυβέρνηση για να προστατέψει πολίτες, περιβάλλον και οικονομία.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχει σβήσει και η τελευταία πυρκαγιά, και πάντως εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα διαχειριστικά λάθη που έγιναν τις τελευταίες δραματικές ημέρες για τη χώρα.

www.newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement