Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν

Published

on

Οι ώρες της μάχης δεν προσφέρονται για την απόδοση ευθυνών. Γενικότερα, σε αυτές τις ώρες δεν χρειάζονται πολλά λόγια, μόνο αγώνας. Αγώνας, μέχρι να περάσει το κακό…

Όμως, όταν περάσει το κακό, τότε είναι βέβαιο πως πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις. Όχι σε μας ή στον κάθε «ειδικό των social media» αλλά στους πολίτες της Ηλείας και της Εύβοιας. Σε όλους εκείνους που αισθάνθηκαν μόνοι απέναντι στις φλόγες ή τουλάχιστον ότι δεν είχαν την απαραίτητη βοήθεια της πολιτείας, την ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Κάποιος, υπεύθυνος, πρέπει να τους απαντήσει τι δεν πήγε καλά, τι δεν λειτούργησε, τι έφταιξε. Δεν υπήρχαν οι απαραίτητες δυνάμεις στις δύο περιοχές, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στην αρχή τους; Έγινε λάθος εκτίμηση αρχικά; Υπήρξε κακός συντονισμός; Μήπως «πλήρωσαν» την -επίσης μεγάλη- φωτιά στην Αττική στην οποία στράφηκαν τα μέσα δημοσιότητας των αθηναϊκών σταθμών και ας ήταν οι άλλες δύο πυρκαγιές ακόμα μεγαλύτερες;

Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά. Τις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν τις φωτιές, τα πολλά μέτωπα, τις αντικειμενικές δυσκολίες που δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, προφανώς τη μεγάλη διάσπαση δυνάμεων αλλά και την κόπωση όλων αυτών των ηρώων της πρώτης γραμμής.

Όταν όμως μια πυρκαγιά ξεκινάει από την «καρδιά» ενός νομού και φτάνει σε άλλο νομό (Ηλεία) ή φτάνει… όπου υπάρχει θάλασσα (Εύβοια), τότε προφανώς και κάτι (ή πολλά) δεν λειτούργησαν σωστά.

Αναμφίβολα, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία, αυτό το κακό να τελειώσει χωρίς θύματα. Όμως, είναι πολλές οι περιουσίες που χάθηκαν, πολλοί και οι πνεύμονες πρασίνου που μαύρισαν.

Χρειάζονται λοιπόν, καθαρές κουβέντες και μία σοβαρή και γενναία αποτίμηση.

Και δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά θα δράσει η Πολιτεία για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Μακάρι να δράσει ταχύτατα και με απόλυτη επάρκεια. Ποιος δεν το θέλει; Όμως, απαντήσεις για το κακό που έγινε, πρέπει να δοθούν. Ειλικρινά, έντιμα, σοβαρά. Και με την ανάληψη των αντίστοιχων ευθυνών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement