Connect with us

Χωρίς κατηγορία

«Καίνε» οι αναζωπυρώσεις στην Ηλεία- Μαίνεται η μάχη στην Εύβοια- Χωρίς αναζωπυρώσεις οι Πάρνηθα

Published

on

 

Μπορεί στην Ηλεία να μην υπήρχε χθες κάποιο μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέτωπο, όμως οι αναζωπυρώσεις… καίνε και ανάγκαζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή αλλά και να σπεύδουν από περιοχή σε περιοχή προκειμένου να προλαμβάνουν ώστε να μην υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο μέτωπο.

Είναι χαρακτηριαστικό ότι τρεις μεγάλες αναζωπυρώσεις υπήρξαν χθες το πρωί κοντά στην κοινότητα Δούκα Ηλείας, ενώ πυκνός καπνός κάλυψε αργότερα και το χωριό Μηλιές όπου μάλιστα άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας. Σε όλες τις περιπτώσεις έσπευδαν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα για να ελέγξουν τις πυρκαγιές.

Στο μέτωπο της Ηλείας-Αρκαδίας, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία, το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Μεσσηνίας-Αρκαδίας, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια όπου χθες ένα μέτωπο πυρκαγιάς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία, ενώ και οι αναζωπυρώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει τον ουρανό της πόλης, ενώ όλοι περιμένουν τα εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω των συνθηκών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Γαλατσώνα, που αποτελεί μόνιμο “πονοκέφαλο” και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούσαν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες μάλιστα είχαν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Το μέτωπο στο Ασμίνι ήταν περισσότερο επικίνδυνο και επίσης είχε κατεύθυνση προς το χωριό. Στο χωριό Καματριάδες, χθες το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας έφτιαχναν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα έριχναν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά έκαιγε το δάσος σε χαράδρα και ήταν δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο. Συμπαγές πύρινο μέτωπο δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλά μικρά μέτωπα που καίνε σε περιοχές που είχε περάσει η φωτιά και βρίσκουν δάσος που δεν κάηκε όπως στα βορειοανατολικά του νησιού, στα Βασιλικά, το Ψαροπούλι κλπ.

Στην νότια πλευρά του μετώπου σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι η εικόνα ήταν καλύτερη, ωστόσο δυνάμεις παρέμεναν και επιχειρούσαν για να μην δώσει μεγάλη αναζωπύρωση το σημείο και την σπρώξει στο όρος Καντήλι. Σημειώνεται ότι πέρα από τις εκκενώσεις που έγιναν στο Πευκί με Ferry Boat κυρίως ηλικιωμένων, γυναικών με παιδιά και τουριστών, οι νέοι των χωριών έδωσαν ένα ηρωϊκό αγώνα με τους πυροσβέστες και κράτησαν ό,τι μπορούσαν όρθιο από τα σπίτια των χωριών τους.

Πλέον επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη με το Beriev-200 που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό όμως να επιχειρήσουν λόγω συνθηκών. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

 

Χθες δεν σημειώθηκαν σημαντικές αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, ενώ κάποιες μικρές αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίας δύο ημέρες έχουν γίνει περίπου 50 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement