Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανάδοχος για την Πατρών-Πύργου-Η εταιρεία «Άκτωρ» επιλέχθηκε για το έργο οδικής ασφάλειας ύψους 30 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανατροπή στον πολύ σημαντικό διαγωνισμό και ανακατάταξη των προσφερόμενων εκπτώσεων προχωρά η διαδικασία για το έργο βελτίωσης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ενός από τους χειρότερους δρόμους της χώρας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποκλείστηκαν τόσο η αρχική μειοδότρια του διαγωνισμού ΟΔΟΣ ΑΤΕ (ποσοστό έκπτωσης 53,65%), όσο και η δεύτερη ΤΕΚΑΛ (48,31%), με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως νέα μειοδότρια η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Για τις δύο πρώτες εταιρείες δεν έγιναν δεκτές οι διευκρινίσεις σχετικά με την προσφερόμενη έκπτωση. Η ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 47,59%. Συνολικά 11 προσφορές έγιναν δεκτές και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο αν έχουμε προσφυγές από τους άλλους διαγωνιζόμενους.
Οι 11 προσφορές ταξινομημένες κατά τις εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν από: Οδός ΑΤΕ (53,65%), ΤΕΚΑΛ (48,31%), ΑΚΤΩΡ (47,59%), ΘΕΜΕΛΗ (45,09%), ΤΕΡΝΑ (42,74%), Κ/Ξ ΔΟΞΑ-ΑΕΤΕΘ (41,64%), ΙΝΤΕΡΚΑΤ (38%), ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ (36,48%), ΕΚΤΕΡ (36,37%), ΙΝΤΡΑΚΑΤ (33%), ΑΒΑΞ (21,03%).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 9 Φεβρουαρίου 2021. Το έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει κόστος με ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ο. Πατρών-Πύργου χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας με πολλά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα κάθε έτος. Το έργο στοχεύει στη γεωμετρική μείωση των τροχαίων και την βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς και τους επιβάτες.
Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στόχος είναι η θωράκιση του δρόμου να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2022.
Το έργο θεωρείται πρελούδιο για το μεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά από το τέλος της Περιφερειακής Πατρών και θα φτάνει μέχρι τον Πύργο. Στο μεγαλύτερο μήκος του θα είναι σε νέα χάραξη από την υφιστάμενη εθνική οδό. Θα έχει μήκος 75χλμ και θα κατασκευαστεί ως τμήμα της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Για να ξεκινήσουν τα έργα αναμένεται η τελική έγκριση από την DG Comp.
ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΓΙΝΕΙ
Ο υφιστάμενος οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος, από το τέλος της παράκαμψης Πατρών μέχρι την αρχή της παράκαμψης Πύργου (πριν από το αστικό τμήμα Πύργου), έχει μήκος περί τα 80 χλμ.. Το αρχικό τμήμα μήκους 12,80 χλμ. είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της οδού μέχρι το αστικοποιημένο τμήμα του Πύργου με τις διαμορφωμένες παράπλευρες οδούς έχει μήκος 66,70 χλμ..
Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας, είναι τα ακόλουθα:
— κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων κατά μήκος της οδού,
— εκσκαφή – φρεαζάρισμα υφιστάμενου οδοστρώματος σε πάχος 0,01μ έως 0,06μ σε όλο το μήκος της οδού,
— διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης σε όλο το μήκος της οδού,
— διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού,
— διαχωρισμός κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια σήμανσης,
— αντικατάσταση / συμπλήρωση πινακίδων,
— τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε μήκος περίπου 45 χλμ., συνολικά και στις 2 κατευθύνσεις κυκλοφορίας,
— φωτεινή σηματοδότηση σε 18 υφιστάμενους κόμβους,
— κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 υφιστάμενους κόμβους,
— κατασκευή 5 διαβάσεων πεζών,
— λειτουργία του έργου κατά τον χρόνο συντήρησής.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, θα επιτευχθεί η άμεση αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου, ενώ παράλληλα προχωρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα οι ενέργειες για να κατασκευαστεί ο νέος που τελικά θα συνδέει τον Πύργο με την Αθήνα σε χρόνο μικρότερο από 3 ώρες.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λιμάνι: Νέα επίθεση σε οδηγό από μετανάστες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, επιστρέφει η βία στο λιμάνι της Πάτρας με πρωταγωνιστές παράνομους μετανάστες.

Έλληνας οδηγός έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, μετά από ξυλοδαρμό του. Ο οδηγός βρισκόταν με το όχημα του στην πλάστιγγα του λιμανιού όταν διαπίστωσε ότι εισχώρησαν μετανάστες. Πήγε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ζήτησε να απομακρυνθούν

.Τότε μια άλλη ομάδα μεταναστών του επιτέθηκε και τον έστειλε νοσοκομείο, όπου του τοποθετήθηκαν ράμματα στο κεφάλι.
Είναι εντελώς αδικαιολόγητο το γεγονός ότι μέσα στο λιμάνι δεν υπάρχει προστασία των εργαζομένων οδηγών, ούτε καν στην ζυγαριά όπου επειδή σταματούν γίνονται συνεχώς προσπάθειες να μπουν σε αυτοκίνητα.
Το περιστατικό σκόρπισε ανησυχία στον κλάδο αφού φαίνεται ότι η ανομία και η βία μάλλον επιστρέφουν.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συγκέντρωση από πρώην εργαζόμενους της Κοινωφελούς και ένταση με τον Κώστα Πελετίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρώην εργαζόμενους Κοινωφελούς Προγράμματος του 2020 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το Δημαρχείο Πατρών, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μάλιστα, οι πρώην εργαζόμενοι περίμεναν τον Κώστα Πελετίδη κάτω από το Δημαρχείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, όταν του ζητούσαν επίμονα να επαναφέρει το θέμα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Προσφύγατε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο αποφάσισε», ανέφερε ο κ. Πελετίδης, επισημαίνοντας πως από την στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση δεν υπάρχει κανένα νόημα να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση.
Οι πρώην εργαζόμενοι που πριν από μερικές ημέρες είχαν απευθυνθεί με ανοικτή επιστολή τους προς τη δημοτική Αρχή κάνοντας λόγο για διαφορετική αντιμετώπισή τους, κάλεσαν και πάλι τον Δήμαρχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών και να δώσει μία απάντηση, φέρνοντας παράλληλα, το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Παρότι απέφυγε να μας απαντήσει στην ανοιχτή επιστολή μας, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Απαιτούμε την ίδια αντιμετώπιση, με αυτή που έδειξαν στους συναδέλφους των προηγούμενων ετών», ανέφεραν μέλη της Επιτροπής των πρώην εργαζομένων της Κοινωφελούς.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:«Τον έπληξα με το μαχαίρι για να γλυτώσω…»- Η απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατράπηκε σε βαριά σωματική βλάβη

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Είχαν προσωπικές διαφορές και το θύμα εισέβαλε στο σπίτι του κατηγορούμενου τα μεσάνυχτα προκειμένου να τις λύσουν. Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ τους και ο κατηγορούμενος, ο οποίος έφερε χτυπήματα σε όλο του το σώμα, όπως ανέφερε, προσπαθώντας να γλυτώσει, έπληξε το θύμα με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, το οποίο έφυγε αιμόφυρτο από το σπίτι του.

Το περιστατικό που είχε σημειωθεί στην γειτονική Ηλεία το 2014, αναβίωσε χθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο αντιμέτωπος με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απέδωσε την πράξη του στην κακιά στιγμή, εξήγησε πως δεν ήθελε να του κάνει κακό αλλά πήρε το μαχαίρι για να αμυνθεί και εμφανίστηκε μετανοιωμένος.
Η Εισαγγελέας της Έδρας αναγνώρισε πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας. Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Έτσι, απαλλάχθηκε από το βάρος της πρωτόδικης ποινής – από το ΜΟΔ Αιγίου του είχε επιβληθεί κάθειρξη 5 ετών και 6 μηνών- καθώς το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλακίσεως 4 ετών, την οποία και μετέτρεψε σε χρηματική (με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις αρχές Ιανουαρίου και για 36 ισόποσες δόσεις, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής δύο δόσεων τότε άμεσα θα ανακληθεί η απόφαση).
Συγκινητική άλλωστε ήταν η στιγμή που το θύμα στο τέλος της δίκης έδωσε το χέρι στον άνθρωπο που τον μαχαίρωσε, μια κίνηση που έδειξε πως θέλησαν και οι δύο να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, που τόσο τους τραυμάτισε και τους δύο.

Μ. ΣΤΕΦΟΥ: «ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΥΝΑΣ»

«Ήταν η κακιά στιγμή» ανέφερε η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος Πατρών Μαρία Η. Στέφου, τονίζοντας πως ο εντολέας της είναι ένας άνθρωπος που βοηθά τους υπερήλικες γονείς του, φροντίζει την κατάκοιτη μητέρα του και δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα από τότε και μετέπειτα.
Σχετικά με την υπόθεση δήλωσε στην «Γ», «σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αιγίου προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας καταδίκασε τον κατηγορούμενο για βαριά σωματική βλάβη και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Ωστόσο η κα Εισαγγελέας της έδρας είχε την άποψη, ότι έπρεπε να γίνει δεκτός ο αυτοτελής ισχυρισμός του κατηγορουμένου και να καταδικαστεί με ποινή ελαττωμένη, διότι -κατά την άποψή της- ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας και είχε υπερβεί τα όρια αυτής».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα