Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ηλεία: Ελεγχόμενα τα μέτωπα

Δημοσιεύθηκε

στις

Για έβδομη συνεχόμενη μέρα δόθηκε η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν μετατρέψει σε κρανίου τόπο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κυρίως και ένα μέρος του Δήμου Πύργου.

Λάλα, Λάσδικα και Μηλιές βρέθηκαν για ακόμα μία μέρα στο μάτι του πύρινου κυκλώνα λόγω των αναζωπυρώσεων χωρίς όμως να υπάρξουν εκτεταμένες ζημιές αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρενέβησαν αποτελεσματικά.

«Πράγματι και η σημερινή μέρα (σ.σ. χθεσινή) εξελίχθηκε δύσκολα γιατί είχαμε αρκετές αναζωπυρώσεις με κυριότερες αυτές στο Λάλα, στο Λάσδικα και στις Μηλιές. Η εικόνα που είχα έως και αργά το βράδυ είναι ότι έχουν περιοριστεί και ελέγχονται. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Ήταν δύσκολη κατάσταση και χθες το μεσημέρι χρειάστηκε και να γίνει εκ νέου προληπτική εκκένωση στο Λάλα από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική που ήταν στο σημείο αυτό.

Το μέτωπο της φωτιάς που έχει περάσει την Ηλεία και βρίσκεται πλέον στην Αρκαδία μαίνεται ανεξέλεγκτο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για εμάς εδώ στην Ηλεία. Υπήρξαν αρκετές εκκενώσεις οικισμών και τοπικών κοινοτήτων. Μας προβληματίζει όμως γιατί δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες αναφορικά με την κατεύθυνση των ανέμων,μη τυχόν και επιστρέψει εκ νέου στην Ηλεία.

Χθες το μεσημέρι στο σημείο που είναι κοντά στο Σέκουλα, τη Δαφνούλα τοποθετήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το κλιμάκιο Κρεστένων καθώς επίσης και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας, όπου διανοίγουν ζώνες και ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να περάσει και πάλι η φωτιά από την Αρκαδία στην Ηλεία. Δηλαδή στο σημείο που τελειώνει ο παραποτάμιος, ούτως ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στη περίπτωση αυτή που έχουμε αναστροφή του πύρινου μετώπου προς την Ηλεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό
Δελτίο Ειδήσεων και στην Πέλυ Μπεβούδα.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της φωτιάς μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης
Γιαννόπουλος στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα
Ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε δε πως και η σημερινή μέρα είναι δύσκολη ενώ αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλες χώρες. «Και η αυριανή (σ.σ. σημερινή) μέρα θα είναι δύσκολη. Το μόνο καλό είναι ότι πλέον θα έχουμε αρκετά εναέρια στη διάθεσή μας καθώς και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με 147 Γάλλους πυροσβέστες που θα έρθουν με 41 πυροσβεστικά οχήματα.

Αυτοί όμως θα επιχειρούν στην πλευρά της Αρκαδίας αλλά αυτό θα είναι και όφελος για εμάς αφού είμαστε γειτονικός νομός. Παράλληλα περιμένουμε και μία ομάδα από Αυστριακούς Πυροσβέστες», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στάχτη 25.000 στρέμματα ελαιώνων

«Η φυσική καταστροφή είναι τεράστια. Όλα έχουν γίνει στάχτη», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου
Πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ρίζες ελιές έχουν γίνει στάχτη έως σήμερα με
βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.
Ηλείας, γεγονός που μαρτυρά και την τεράστια καταστροφή που έχει γίνει σε φυτικό κεφάλαιο αλλά και σε ζωικό. Τα δέντρα αυτά αντιστοιχούν σε 25.000
στρέμματα.

Η φυσική καταστροφή είναι τεράστια. Όλα έχουν γίνει στάχτη. Έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές και σε καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο. Από τα πρόχειρα στοιχεία που έχουμε έχουν καταστραφεί 500.000 ρίζες ελιές που αφορά έκταση 25000 στρεμμάτων με αγροτικές καλλιέργειες. Για τα ζώα δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένα στοιχεία διότι όπως ξέρεται τα ζώα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και περιμένουν οι κτηνοτρόφοι την επίσκεψη του ΕΛΓΑ να κάνουν την αυτοψία και να δοθουν μετά οι αποζημιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας.

Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των νεκρών ζώων έχουν ήδη δοθεί οδηγίες από την ΔΑΟΚ πως θα πρέπει να γίνει καταγραφή απο τα συνεργεία του ΕΛΓΑ προκειμένου να πάρουν την αποζημίωση και εν συνεχεία να ταφούν από την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή.

patrisnews.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement