Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό η Γορτυνία – Χτυπούν οι καμπάνες καλώντας τον κόσμο να απομακρυνθεί – Εκκένωση χωριών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός από το πύρινο μέτωπο στην Γορτυνία, καθώς πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Καλλιάνι.

Οι καμπάνες των εκκλησιών της περιοχής χτυπούν, καλώντας τον κόσμο να σπεύσει προς αποχώρηση, ενώ αστυνομικοί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να ενημερώσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τρόπαια.

Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι επιμένουν να παραμείνουν προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους.

Πολλά τα μέτωπα – Εχθρός οι άνεμοι
Αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία και συγκεκριμένα γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή ώστε να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Ο Ρώσος γίγαντας Ilyushin Il-76 στη μάχη με τις φλόγες
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και επιχειρούν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα δυνάμεων από το εξωτερικό.

Στην περιοχή επιχειρεί και το ρωσικό Ilyushin Il-76, το θηριώδες αεροσκάφος που έστειλε στη χώρα μας η Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φωτιές.

Ενισχύθηκαν οι άνεμοι

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».


Ροή ειδήσεων

Advertisement