Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φωτιές – Συνεχής η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Δημοσιεύθηκε

στις

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να καίνε σε όλη τη χώρα, όμως οι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην Γορτυνία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν νέες εστίες φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Αετορράχθη, Όχθια, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι πυροσβέστες είναι να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις εστίες, προτού καθηλωθούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Μικρές εστίες στην Αρχαία Ολυμπία

«Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη, χωρίς όμως -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Έφτασε στη θάλασσα η φωτιά στην Εύβοια

Μέχρι την παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο έφτασε η φωτιά στη βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν όλη την ημέρα στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά, στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες αντιμετωπίστηκαν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή του δάσους «Τελέθριο», καθώς από εκεί οι φλόγες θα προχωρούσαν προς Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Δεκάδες μέτωπα

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα το τελευταίο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές, στις οποίες συμμετείχαν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.

Αναλυτικά:

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες.

Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκάφη από Ισραήλ. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 21 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 4 ελικοπτέρων της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο ελικόπτερα της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού, δύο ελικόπτερα από Σερβία, δύο ελικόπτερα από Ελβετία και ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό καθώς και έξι αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά έξι ελικόπτερα και 27 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων τριών από Γαλλία, δυο από τη Σουηδία, δύο Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

• Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και επιχείρησαν περιοδικά τρία αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Σε τρείς εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 22 οχήματα και επτά ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων τριών από την Ελβετία και δύο από τη Σερβία καθώς και δύο αεροσκάφη.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement