Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φωτιές: Στις 12:00 σήμερα η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη – «Θολό» το σχήμα της νέας Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων που ανέδειξαν οι καταστροφικές φωτιές καλείται να δώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στις 12.00 το μεσημέρι.

Μια συνέντευξη που δίνεται με φόντο τη δέσμευση του ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τις αστοχίες και τις αδυναμίες που υπήρξαν, όπως ο ίδιος αναγνώρισε.

Σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων για να τοποθετηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται σε όλα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες, πυρόπληκτοι και μη, αλλά και στην κριτική της αντιπολίτευσης, για να βάλει φρένο στις συζητήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας από το επιτελικό κράτος.

Αυτοψία του Πρωθυπουργού και υπουργών στα καμένα

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι αν η κρατική μηχανή έκανε ότι ήταν δυνατόν για να σταματήσει την τεράστια καταστροφή σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Η θέση του ιδίου και της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μέσα σε οκτώ ημέρες έδωσε μάχη με 586 πυρκαγιές και μάλιστα κάτω από ακραία υψηλές θερμοκρασίες, συνεπεία της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει και τα χαρτιά του για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, καθώς οι πυρκαγιές ανέδειξαν πλήρως τις αδυναμίες της, σε μια εποχή μάλιστα που η κλιματική κρίση απειλεί και θα απειλεί όλο και περισσότερο όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλο τον πλανήτη.

«Θολό» το σχήμα της νέας Πολιτικής Προστασίας
Θολό είναι ωστόσο το τοπίο σε σχέση με το οργανόγραμμα του νέου σχήματος της Πολιτικής Προστασίας και αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν και σε ποιο βαθμό τα όρια ευθύνης του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνέντευξη τύπου αναμένεται να υπερασπιστεί τη στρατηγική της κυβέρνησης που βασίστηκε πάνω στην αρχή ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει το κάλεσμα του για ενότητα και συναίνεση και να διαμηνύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις για το νέο σχέδιο για τις αναδασώσεις και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, αλλά και την νέα πολιτική που πρέπει να σχεδιαστεί σε σχέση με την πρόληψη.

Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών, τουλάχιστον για τα πολιτικά πρόσωπα, οι όποιες αλλαγές φαίνεται ότι θα συνδυαστούν με έναν γενικότερο ανασχηματισμό και πριν από τη Δ.Ε.Θ., σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement