Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φλόγες μια ανάσα από τον οικισμό-Ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Άρλας(ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας έθεσε σε εγρήγορση πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και τους κατοίκους της Άρλας, οι οποίοι χθες το πρωί, ρίχθηκαν στη μάχη και περιόρισαν την πυρκαγιά στο ξεκίνημά της.

Μια πυρκαγιά που ξέσπασε εντός του οικισμού, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, στο ίδιο μάλιστα σημείο που έχει προκληθεί και πριν δύο χρόνια, γεγονός που δείχνει πως δεν επρόκειτο για αμέλεια αλλά για εμπρησμό από πρόθεση.
Για το λόγο αυτό, το ειδικό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσει ποιος κρύβεται πίσω από το περιστατικό, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής δεν θεωρείται τυχαίο.

ΚΑΗΚΑΝ 60 ΕΛΙΕΣ, ΕΝΩ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ

Όλα ξεκίνησαν στις 10.45 χθες το πρωί, όταν έγινε αντιληπτή φωτιά σε ελαιώνα στην Άρλα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Τη φωτιά αντιλήφθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αθανάσιος Σώρρας, ο οποίος αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία.

 

Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και η φωτιά προσεβλήθη στα πρώτα της στάδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν την καύση περίπου 60 ελαιόδεντρων ενώ προς στιγμή απειλήθηκαν δύο κατοικίες που τελικά δεν κινδύνευσαν.
ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣ
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν άμεσα έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβέστες, ενώ πήραν μέρος πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ομάδες εθελοντών καθώς επίσης εναέρια μέσα (δύο καναντέρ και το ελικόπτερο).
Στο έργο της Πυροσβεστικής συνέδραμαν οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, δυνάμεις της Αστυνομίας και απλοί πολίτες, οι οποίοι «έπιασαν» τη φωτιά στο ξεκίνημά της.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, εάν η πυρκαγιά ξέφευγε από τον έλεγχο οι φλόγες θα έζωναν το χωριό και θα επεκτείνονταν στο όρος Μόβρης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός υπογράμμισε πως «αν η φωτιά περνούσε απέναντι στο βουνό θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα διότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά αν και έφθασε στα σπίτια της Άρλας οι ισχυρές δυνάμεις και ο άρτιος συντονισμός συνέβαλε ώστε να μην κινδυνεύσουν», ενώ δεν έκρυψε την αγανάκτησή του διότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ίδιο σημείο που είχε προκληθεί και παλιότερα δεν είναι τυχαία…
Αξίζει να αναφερθεί πως οι κάτοικοι στα χωριά της Δυτικής Αχαΐας πραγματοποιούν προληπτικές περιπολίες σε εθελοντική βάση για να προστατεύσουν τις περιουσίες και το πράσινο της περιοχής τους, καθώς είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας. Το επόμενο διάστημα λόγω και των καιρικών συνθηκών θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, με την Δυτική Αχαΐα να έχει βιώσει την καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα γι’ αυτό και λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προπτικού χαρακτήρα, παράλληλα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που περιπολούν σε επίμαχα σημεία.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αυλαία» με θετικές εντυπώσεις

Ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα» με τους χώρους της Αγοράς «Αργύρη» και της Δημοτικής Πινακοθήκης, οι οποίοι φιλοξενούσαν ταυτόχρονα τα εκθέματα, να έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες. Παράλληλα «συγκινητική» ήταν η ανταπόκριση των σχολείων από όλες της βαθμίδες της περιοχής, τα οποία επισκέφτηκαν τους χώρους της έκθεσης και ξεναγήθηκαν σε αυτή.

Η έκθεση διήρκεσε από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου και ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Δήμου για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του ’21. Οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκατόν δεκαπέντε εικαστικών οι οποίοι παρουσίασαν εκατόν σαράντα οκτώ έργα τους.

Μέσα από τα έργα και τη θεματολογία τους, επιχειρήθηκε η αποτύπωση την σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με άξονα το μείζον γεγονός της επανάστασης του 1821. Η έκθεση περιλάμβανε όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Οι δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση θα συνεχιστούν και τον μήνα Νοέμβριο. Στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση με τίτλο, «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821. Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών». Στα μέσα Δεκεμβρίου θα

παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής και η όπερα «Μάρκος Μπότσαρης».

ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε δήλωσή της επισημαίνει: «O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, ξεδιπλώνει από την αρχή της χρονιάς, μια «βεντάλια» εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, επί ένα μήνα αντικρύσαμε και «συνομιλήσαμε» με τα έργα σημερινών καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν μένουν αδιάφοροι στα μεγάλα γεγονότα που έδειξαν το δρόμο για την εξέλιξη της κοινωνίας καθώς και το δρόμο του αγώνα και αντλούν την έμπνευσή τους από την πηγή του λαού που δεν σκύβει το κεφάλι και μάχεται για την ελευθερία του από κάθε μορφής σκλαβιά».

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει προχωρήσει στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (video) μέσα από το οποίο επιχειρείται η ξενάγησηστην έκθεση και η ανάδειξη της ταυτότητάς της. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν είχαν την τύχη να την επισκεφτούν, να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα της.

Το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο και στο κανάλι του οργανισμού στο

you tube στη διεύθυνση https://youtu.be/UWcYEO30kdA

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το «Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ στο θέατρο Όροφως

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σήμερα (21.00) και αύριο (20.00) στην σκηνή του Θεάτρου Όροφως (Όθωνος Αμαλίας 112) θα ανέβει η παράσταση «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ  σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου. Ο Νικολάι Γκόγκολ, πατέρας του ρωσικού πεζογραφικού ρεαλισμού έγραψε το ομώνυμο διήγημα το 1842, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας ταπεινός υπάλληλος της δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος κατορθώνει με στερήσεις να αγοράσει ένα πολυπόθητο πανωφόρι. Αυτό είναι το όνειρό του… ένα παλτό. Με αυτό έχει συνδέσει την αντίληψη για σπουδαιότητα και κοινωνική επιβολή. Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει κι όταν το χάσει θα έρθει αντιμέτωπος με δοκιμασίες που θα υποχρεωθεί να διαχειριστεί για να το ξαναβρεί.

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2611810983, 6939835990.

Γενική είσοδος: 10 €, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων): 8€.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο… ακριβός χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Χειμώνα με κρύο» δεν έχουμε δει ακόμα. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές κρατάνε ακόμα στάση αναμονής και περιμένουν να δουν και τι θα γίνει με το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγγελίες, που πάντως ασφαλώς θα είναι «ψαλιδισμένες» σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, οι περισσότεροι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε πολίτες, δεν περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές αυξήσεις. Όμως, ο μεγάλος φόβος είναι το… «μπουγιουρντί» του επόμενου 4μήνου. Και τότε θα φανεί πραγματικά, πόσα νοικοκυριά θα τεθούν εκτός προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει πλήρης εικόνα του «ακριβού χειμώνα»…

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα