Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

PREMIER LEAGUE: Οι 20 μονομάχοι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί το ποδόσφαιρο να μην επέστρεψε σπίτι του σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο Ιούλιο, με τους Άγγλους φιλάθλους να βλέπουν τα τρία λιοντάρια να φτάνουν μέχρι τον τελικό του Euro 2020 αλλά να χάνουν στα πέναλτι από την Ιταλία και να μην σπάνε την κατάρα των 55 ετών χωρίς τίτλο σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο σε συλλογικό επίπεδο το Νησί μπορεί να καμαρώνει για το κορυφαίο πρωτάθλημα που έχει δημιουργήσει.

Ο λόγος φυσικά για την Premier League που καθηλώνει αμέτρητους ποδοσφαιρόφιλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη με το θέαμα τοπ επιπέδου που προσφέρει και τις ομάδες υψηλού διαμετρήματος που συγκεντρώνει, με τη μάχη να αναμένεται και φέτος συναρπαστική.

Ειδικά σε αυτή των… αιθέρων, με την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα να θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ, την Λίβερπουλ του Κλοπ και την Τσέλσι του Τούχελ να έχουν ενστάσεις και να επιδιώκουν να αμφισβητήσουν με δυναμικό τρόπο την κυριαρχία των πολιτών.

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη σέντρα (Μπρέντφορντ – Άρσεναλ στις 22:00), το SPORT24 σάς βάζει στο κλίμα, παρουσιάζοντάς σας τις 20 ομάδες που συμμετέχουν στο μεγάλο ποδοσφαιρικό πάρτι της φετινής σεζόν καθώς και τις σημαντικότερες κινήσεις τους ως τώρα στο θερινό μεταγραφικό παζάρι.

Η συνέχεια στο χορτάρι ,σε μία σεζόν που δεν έχει σχέση πάντως με την περυσινή μιας που ο κόσμος επέστρεψε στις εξέδρες μετά από 18 μήνες αποχής ελέω κορονοϊού και τα γήπεδα θα ξαναβρούν την ατμόσφαιρα και τον παλμό που τόσο μας έλειψε…

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Η ομάδα που πρέπει κάποιος να “βάλει από κάτω” για να πάρει τον τίτλο στην Premier League είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει κάνει θραύση στο Νησί κατακτώντας τρία πρωταθλήματα την τελευταία τετραετία (πέρυσι με 12 πόντους διαφορά από τον πλησιέστερο διώκτη) και είναι και φέτος το γκράντε φαβορί έχοντας να επιδείξει πληρότητα και κλάση σε όλες τις γραμμές. Ο Ρούμπεν Ντίας προσγειώθηκε στο Έτιχαντ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου για να θεραπεύσει τις αμυντικές αδυναμίες της (το έκανε) ενώ αυτό το καλοκαίρι οι πολίτες έβαλαν στη μηχανή τους και τον αρχηγό της Άστον Βίλα, Τζακ Γκρίλις, που έγινε ο πρώτος Βρετανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία για τον οποίο δόθηκαν 100 εκατομμύρια λίρες. Αν πάρουν δε και τον Κέιν, πώς να τους σταματήσει κάποιος;

ΗΡΘΑΝ: Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα, 100.000.000 λίρες), Καΐκι (Φλουμινένσε, 9.000.000 λίρες), Μετίνιο (Φλουμινένσε, 4.500.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Σέρχιο Αγκουέρο (Μπαρτσελόνα, ελεύθερος), Έρικ Γκαρσία (Μπαρτσελόνα, ελεύθερος), Τζακ Χάρισον (Λιντς), Ανχελίνο (Λειψία), Κάλουντ Ντόιλ (Σάντερλαντ, δανεικός), Λούι Μούλντεν (Γουλβς, ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 1η – 2η θέση

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός και απόδειξη είναι η περασμένη σεζόν, όπου τερμάτισε στην 2η θέση πίσω από την άνευ συναγωνισμού συμπολίτισσα Σίτι και έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League. Το μέγεθός όμως της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν της επιτρέπει να πανηγυρίζει για κάτι άλλο πλην της κορυφής, που την πάτησε τελευταία φορά το 2013 όταν και αποχώρησε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, και αυτή τη χρονιά ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ καλείται να την κατακτήσει ή τουλάχιστον να τη διεκδικήσει με αξιώσεις ως το τέλος. Έχοντας στο ρόστερ προικισμένους παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, τύπου Φερνάντες, Καβάνι, Μαγκουάιρ και Σο και ρίχνοντας χρήματα στο ποδοσφαιρικό παζάρι για τους Σάντσο και Βαράν, οι κόκκινοι διάβολοι μπορούν να φωνάζουν ανοιχτά πως πάνε για πρωτάθλημα.

ΗΡΘΑΝ: Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ, 73.000.000 λίρες), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης, 41.000.000 λίρες), Τομ Χίτον (Άστον Βίλα, ελεύθερος)

ΕΦΥΓΑΝ: Σέρχιο Ρομέρο (λήξη συμβολαίου), Άξελ Τουανζέμπε (Άστον Βίλα, δανεικός), Ταχίτ Τσονγκ (Μπέρμιγχαμ, δανεικός), Ρις Ντέβιν (Σεντ Τζόνστον, δανεικός)

Πρόβλεψη: 1η – 4η θέση

 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Από το απόλυτο ζενίθ και την επιστροφή στον θρόνο το 2020 μετά από 30 χρόνια ανομβρίας, η Λίβερπουλ βρέθηκε πέρυσι μέσα σε μία τεράστια δίνη, με απανωτούς τραυματισμούς βασικών παικτών της να την αποδεκατίζουν και να καταφέρνει μόλις λίγο πριν το φινάλε να δραπετεύσει από αυτήν και να “σώσει την παρτίδα” με έξοδο στο Champions League. Τη φετινή σεζόν, έβδομη του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της, ευελπιστεί πως θα επιστρέψει στα υψηλά στάνταρντ της και θα είναι εκ νέου contender στην κούρσα του τίτλου. Ο game-changer Φαν Ντάικ επέστρεψε στο χορτάρι μετά το σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ο κόσμος είναι ξανά στις εξέδρες του Άνφιλντ, η τριπλέτα Σαλάχ – Μανέ – Φιρμίνο δεν έσπασε ούτε αυτό το καλοκαίρι, οπότε το ταβάνι της είναι και πάλι πολύ υψηλό.

ΗΡΘΑΝ: Ιμπραχίμα Κονατέ (Λειψία, 35.000.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Τζεορτζίνο Βαϊνάλντουμ (Παρί Σεν Ζερμέν, ελεύθερος), Μάρκο Γκρούγιτς (Πόρτο), Χάρι Γουίλσον (Φούλαμ), Σεπ φαν ντε Μπεργκ (Πρέστον, δανεικός)

Πρόβλεψη: 1η – 4η θέση

 

ΤΣΕΛΣΙ

Τον περασμένο Ιανουάριο το μπλε τρένο ήταν έτοιμο να εκτροχιαστεί όμως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν το άφησε αβοήθητο. Απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες τον Φρανκ Λάμπαρντ, πήρε στη θέση του τον -εκδιωχθέντα από την Παρί Σεν Ζερμέν- Τούχελ και έκανε την απόλυτη ανατροπή δεδομένων. Με τον Γερμανό tactician στο τιμόνι, η Τσέλσι μεταμορφώθηκε σε απίστευτο βαθμό, έγινε ομάδα ορισμός του “σκληρού καρυδιού” για κάθε αντίπαλο και το φινάλε της περασμένης σεζόν την βρήκε να πανηγυρίζει το Champions League κόντρα στην Σίτι που την είχε νικήσει προηγουμένως και σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η φετινή σεζόν άρχισε ιδανικά με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Super Cup ενώ με την απόκτηση του Λουκάκου από την Ίντερ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τίτλου στους έτερους μνηστήρες.

ΗΡΘΑΝ: Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ, 97.500.000 λίρες), Μάρκους Μπετινέλι (Φούλαμ, ελεύθερος)

ΕΦΥΓΑΝ: Βίλι Καμπαγέρο (ελεύθερος), Φικάγιο Τομόρι (Μίλαν), Μπίλι Γκίλμουρ (Νόριτς, δανεικός), Βίκτορ Μόουζες (Σπαρτάκ Μόσχας), Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Μαρκ Γκουέχι (Κρίσταλ Πάλας), Κόνορ Γκάλαγκερ (Κρίσταλ Πάλας)

Πρόβλεψη: 1η – 3η θέση

 

ΛΕΣΤΕΡ

Για δεύτερη σερί σεζόν έφτασε στην πηγή όμως δεν μπόρεσε να βρέξει τα χείλη της αφού έχασε εκ νέου το εισιτήριο για το Champions League την τελευταία αγωνιστική, με ήττα στο γήπεδό της. Ωστόσο η Λέστερ έχει αλλάξει επίπεδο μετά την κατάκτηση της Premier League το 2016 και το επιβεβαίωσε με το Κύπελλο Αγγλίας, χάρη στο οποίο πανηγύρισε ένα ιδιότυπο νταμπλ μέσα σε μία χρυσή για αυτήν πενταετία (παρθενικοί τίτλοι στην ιστορία της). Ο Μπρένταν Ρότζερς βάζει συνέχεια πινελιές σε ένα εξαιρετικά σύνολο και οι προσθήκες των Ντάκα, Σουμαρέ και Μπέρτραντ αναμένεται να τη βοηθήσουν (φλερτάρει και με τον Βέστεργκααρντ για να καλύψει το κενό του τραυματία Φοφανά) για να παραμείνει ανταγωνιστική. Το πρώτο δείγμα γραφής άλλωστε (1-0 την Σίτι στο Community Shield) ήταν άκρως ελπιδοφόρο.

ΗΡΘΑΝ: Πάτσον Ντάκα (Ζάλτσμπουργκ, 23.000.000 λίρες), Μπουμπακαρί Σουμαρέ (Λιλ, 17.000.000 λίρες), Ράιαν Μπέρτραντ (Σαουθάμπτον)

ΕΦΥΓΑΝ: Κρίστιαν Φουχς (Sharlotte FC), Γουές Μόργκαν (αποσύρθηκε), Ρατσίντ Γκετζάλ (Μπεσίκτας)

Πρόβλεψη: 4η – 6η θέση

 

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Καλύτερα δεν γινόταν για τα σφυριά την περασμένη σεζόν καθώς με τρομερή αντεπίθεση στο δεύτερο γύρο έφτασαν να διεκδικούν βάσιμα ακόμα και έξοδο στο Champions League, για να “συμβιβαστούν” τελικά με την 6η θέση και το Europa League. O Ντέιβιντ Μόγες παίρνει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στα εύσημα αφού μπόρεσε να πάρει το μάξιμουμ από όλους τους παίκτες της Γουέστ Χαμ, με τους Ντέκλαν Ράις, Τόμας Σούτσεκ και Μικαΐλ Αντόνιο να αποτελούν αναντίρρητα τα σημεία αναφοράς για την ομάδα του ανατολικού Λονδίνου. Στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε σε ρηχά νερά και θα χρειαστεί μία νέα υπέρβαση αν θέλει να ανανεώσει το εισιτήριο της παραμονής της στα πολυτελή ευρωπαϊκά σαλόνια.

ΗΡΘΑΝ: Αλφόνς Αρεολά (Παρί Σεν Ζερμέν, δανεικός), Κρεγκ Ντόσον (Γουότφορντ, 2.000.000 λίρες), Πιερ Εκουά Ελιμπί (Τσέλσι), Άρμστρονγκ Όκο-Φλεξ (Σέλτικ), Τιέρι Νέβερς (Ρέντινγκ)

ΕΦΥΓΑΝ: Φελίπε Άντερσον (Λάτσιο), Φαμπιάν Μπαλμπουένα (ελεύθερος)

 

Πρόβλεψη: 7η – 9η θέση

 

ΤΟΤΕΝΑΜ

Μετά από την παρουσία της στον τελικό του Champions League το 2019 η Τότεναμ έχει πάρει την κάτω βόλτα και προσπαθεί απεγνωσμένα να πιαστεί από κάπου για να σταματήσει ο αγωνιστικός της κατήφορος. Ο Ποτσετίνο είναι παρελθόν (Παρί) όπως και ο Μουρίνιο (Ρόμα), με τα σπιρούνια να φτάνουν στο σημείο να αισθάνονται όμορφα με την κατάκτηση της 7ης θέσης στην περυσινή Premier League που τους έδωσε το εισιτήριο για το νεοσύστατο Europa Conference League. Η ανανέωση του συμβολαίου του Σον έφερε μεν χαμόγελα, όμως το μαράζι των οπαδών είναι τι θα γίνει με τον Χάρι Κέιν, με τον ηγέτη της ομάδας να έχει εκδηλώσει επιθυμία φυγής και τους Λονδρέζους να παίζουν σκληρό μπρα ντε φερ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με την Σίτι. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Νούνο Εσπίριτο Σάντο…

ΗΡΘΑΝ: Κρίστιαν Ρομέρο (Αταλάντα, 46.700.000 λίρες), Πιερλουίτζι Γκολίνι (Αταλάντα, δανεικός), Μπράιαν Χιλ (Σεβίλλη, 21.000.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Έρικ Λαμέλα (Σεβίλλη), Ντάνι Ρόουζ (Γουότφορντ), Πάουλο Γκατσανίγκα (Φούλαμ), Χουάν Φόιτ (Βιγιαρεάλ), Τζο Χαρτ (Σέλτικ)

Πρόβλεψη: 6η – 8η θέση

 

ΆΡΣΕΝΑΛ

Ο Μικέλ Αρτέτα άρχισε ιδανικά την περιπέτειά του στο “Emirates” κατακτώντας τους πρώτους μήνες παρουσίας του στον πάγκο Κύπελλο Αγγλίας και Community Shield όμως η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν. Η Άρσεναλ εμφάνισε τα γνωστά συμπτώματα αστάθειας και ασυνέπειας που χαρακτηρίζουν την απόδοσή της, με αρκετούς από τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους παίκτες να προσφέρουν λιγότερα από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα η γκρίνια και η εσωστρέφεια να φωλιάσουν ξανά στα αποδυτήρια. Το ταλέντο πάντως υπάρχει στο ρόστερ και με δεδομένο πως ενισχύθηκε στη θερινή μεταγραφική περίοδο (Γουάιτ, Ταβάρες, Λοκονγκά), οι απαιτήσεις των οπαδών είναι αρκετά υψηλές από τον Αρτέτα και τους ποδοσφαιριστές του. Το θέμα είναι αν θα ανταποκριθούν αυτή τη φορά στην πρόκληση.

ΗΡΘΑΝ: Νούνο Ταβάρες (Μπενφίκα, 8.000.000 λίρες), Αλμπέρ Σαμπί Λοκόνγκα (Άντερλεχτ, 19.000.000 λίρες), Μπεν Γουάιτ (Μπράιτον, 50.000.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Ματέο Γκεντουζί (Μαρσέι, δανεικός), Γουίλιαμ Σαλίμπα (Μαρσέιγ, δανεικός), Νταβίντ Λουίζ (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 5η – 7η θέση

 

ΛΙΝΤΣ

Χωρίς δεύτερη σκέψη μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις -αν όχι η η μεγαλύτερη- της περυσινής version της Premier League. Και αυτό γιατί η Λιντς όχι απλά επέστρεψε στην κατηγορία των μεγάλων μετά από 16 χρόνια απουσίας αλλά κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως γύρισε για να μείνει και να “μπει στα ρουθούνια” των θεωρητικά μεγάλων club του Νησιού. Υπό την μαεστρική καθοδήγηση του “καθηγητή” Μαρσέλο Μπιέλσα τα παγώνια έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν και απαλλάχτηκαν νωρίς από το άγχος της παραμονής, για να τους βρει το φινάλε στο αριστερό μέρος της βαθμολογίας (9η). Ομάδα που ανυπομονούμε να ξαναδούμε, έχοντας στο δυναμικό της παίκτες όπως οι Μπάμφορντ, Χάρισον, Φίλιπς αλλά και ο νεοαποκτηθέντας από την Μπαρτσελόνα, Φίρπο.

ΗΡΘΑΝ: Τζακ Χάρισον (Μάντσεστερ Σίτι, 11.500.000 λίρες), Ζούνιορ Φίρπο (Μπαρτσελόνα, 12.800.000 λίρες), Λιούις Μπέιτ (Τσέλσι, 1.500.000 λίρες), Κρίστοφερ Κλάεσον (Βαλερένγκα)

ΕΦΥΓΑΝ: Πάμπλο Ερνάντεθ (ελεύθερος), Κίκο Κασίγια (Έλτσε, δανεικός), Μπάρι Ντάγκλας (Λεχ Πόζναν, ελεύθερος), Εζτζάν Αλιόσκι (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 9η -12 θέση

 

ΈΒΕΡΤΟΝ

Σκωτσέζικο ντους αποδείχτηκε η περασμένη σεζόν για τους φίλους της Έβερτον, με τα ζαχαρωτά να πετυχαίνουν σπουδαίες εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Λίβερπουλ (μετά από 22 χρόνια), Άρσεναλ και Τότεναμ αλλά να γνωρίζουν και οδυνηρές εντός έδρας ήττες, μεταξύ άλλων από Φούλαμ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ. Ως απόρροια αυτών των αλλοπρόσαλλων αποτελεσμάτων, οι μπλε του Μέρσεϊσαϊντ πέρασαν για πολλοστή φορά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών (10η θέση) ενώ το καλοκαίρι δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, όταν ο Κάρλο Αντσελότι τούς άφησε για χάρη της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο άλλοτε τεχνικός της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, καλείται να τους αναδιοργανώσει και να τους μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα του νικητή, ενώ οι μεταγραφές των Τάουνσεντ και Γκρέι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΗΡΘΑΝ: Άντρος Τάουνσεντ (Κρίσταλ Πάλας, ελεύθερος), Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Μπόρνμουθ, ελεύθερος), Ντεμάραι Γκρέι (Μπάγερ Λεβερκούζεν, 1.700.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Τέο Γουόλκοτ (Σαουθάμπτον, ελεύθερος), Τζος Κινγκ (Γουότφορντ, ελεύθερος), Γιανίκ Μπολάσι (ελεύθερος), Μουχάμεντ Μπέσιτς (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 8η – 11η θέση

 

ΆΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Την περασμένη σεζόν πέτυχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύγχρονη εποχή της Premier League διαλύοντας με 7-2 την πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ, δείχνοντας πως διαθέτει ένα ρόστερ με ταλέντο, εμπειρία και αξία. Στη συνέχεια η Άστον Βίλα κυνήγησε για μεγάλο διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική όμως λίγο πριν το φινάλε έμεινε από δυνάμεις, με αποτέλεσμα να συμφιλιωθεί με την 11η θέση. Ο Ντιν Σμιθ έχει κάνει καλή δουλειά στο Βίλα Παρκ βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του ενώ αυτό το καλοκαίρι έχασε μεν το μεγάλο αστέρι της, Γκρίλις, αλλά προχώρησε σε έξυπνες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Οι Ινγκς, Μπέιλι, Μπουεντία τη διατηρούν σε υψηλό επίπεδο, όπως και ο Άσλεϊ Γιανγκ που επιστρέφει από την Ίντερ για να προσφέρει με την τεράστια εμπειρία του.

ΗΡΘΑΝ: Εμιλιάνο Μπουεντία (Νόριτς, 35.000.000 λίρες), Άσλεϊ Γιανγκ (Ίντερ, ελεύθερος), Λέον Μπέιλι (Λεβερκούζεν, 30.000.000 λίρες), Ντάνι Ινγκς (Σαουθάμπτον, 30.000.000 λίρες), Αξέλ Τουανζέμπε (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δανεικός)

ΕΦΥΓΑΝ: Τζακ Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι), Μπιορν Ένγκελς (Άντβερπ), Τομ Χίτον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Εμπουανά Σαματά (Φενέρμπαχτσε), Αχμέντ Ελμοχαμαντί (ελεύθερος), Νιλ Τέιλορ (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 7η – 10η θέση

 

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Η έλλειψη μίας οικονομικά στοιβαρής διοίκησης είναι το μεγάλο πρόβλημα της Νιούκαστλ εδώ και αρκετά χρόνια, με τις καρακάξες να είναι συχνά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ελέω και της τρομερής κόντρας που υπάρχει μεταξύ των οπαδών και του ιδιοκτήτη Μάικ Άσλεϊ. Με αυτές τις προβληματικές σταθερές πορεύτηκε και πέρυσι ο Στιβ Μπρους και παραδόξως τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, με τους ασπρόμαυρους του αγγλικού Βορρά να παλεύουν και να κατακτούν την καθόλα τιμητική 12η θέση στον πίνακα. Οι Κάλουμ Γουίλσον, Αλέν Σεν-Μαξιμέν και Τζο Γουίλοκ είναι η ποιότικη τριάδα που αναλαμβάνει τις περισσότερες φορές να τραβήξει το κάρο έξω από τη λάσπη και ο προπονητής καλείται να επιβιώσει όντας στον πάγκο της μοναδικής ομάδας της κατηγορίας χωρίς ουσιαστική προσθήκη στο ρόστερ της.

ΗΡΘΑΝ:

ΕΦΥΓΑΝ: Γιοσιμόρι Μούτο (Βίσελ Κόμπε), Φλοριάν Λεζέν (Αλαβές), Άντι Κάρολ (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 12η – 15η θέση

 

ΓΟΥΛΒΣ

Ο σοβαρός τραυματισμός (στο κεφάλι) του Ραούλ Χιμένες στοίχισε πέρυσι στην Γουλβς, η οποία μαζί με τον Μεξικανό φορ έχασε και τη μεγάλη δυναμική που είχε στη γραμμή κρούσης της τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος όμως επιστρέφει και καλείται να ηγηθεί μίας ομάδας όπου δεν έχει πλέον στον πάγκο την οικεία -για τους παίκτες και τους οπαδούς- φιγούρα του Σάντο αλλά τον συμπατριώτη του Μπρούνο Λάγκε, πρώην τεχνικό της Μπενφίκα. Η απόκτηση του Τρινκάο προσθέτει ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα των πορτοκαλί, που επέλεξαν και πάλι “ελληνικά” αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί μετά από τον Ποντένσε, απέκτησαν έναν ακόμα παίκτη από τον Ολυμπιακό, με τον Ζοζέ Σα να αντικαθιστά τον Πατρίσιο κάτω από την εστία. Πέρυσι τερμάτισαν 13οι, δύσκολα θα μπλέξουν σε σενάρια υποβιβασμού και φέτος.

ΗΡΘΑΝ: Γέρσον Μοσκέρα (Ατλέτικιο Νασιονάλ, 4.500.000 λίρες), Τρινκάο (Μπαρτσελόνα, δανεικός), Ρατάτ Ετ-Νουρί (Ανζέ, 10.000.000 λίρες), Ζοζέ Σα (Ολυμπιακός, 6.250.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Κρίστιαν Χερκ (Γκρασχόπερς), Σαλού Ντιαλό (Φόρεστ Γκριν), Ρούμπεν Βινάγκρε (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, δανεικός), Ρουί Πατρίσιο (Ρόμα), Ράιαν Ζιλ (Κάρντιφ)

Πρόβλεψη: 10η -13η θέση

 

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

Αλλαγή κατεύθυνσης στο “Σέλχαρστ Παρκ”, με την Κρίσταλ Πάλας να μην πορεύεται πλέον μαζί με τον βετεράνο Ρόι Χόντσον που ήταν στο τιμόνι της από το 2017 και έπειτα και να παραδίδει τα κλειδιά των αποδυτηριών σε έναν προπονητή με σαφώς λιγότερη εμπειρία, τον Πατρίκ Βιεϊρά. Ο Γάλλος είδε αρκετούς παίκτες από τη λεγόμενη “παλιά φρουρά” να αποχωρούν (Κέιχιλ, Σακό, Φαν Άανχολτ, Τάουνσεντ) όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και απέκτησε αρκετούς νέους και ταλαντούχους παίκτες όπως οι Άντερσεν, Γκουέχι, Γκάλαγκερ και Ολίσε. Φυσικά κάποια πράγματα παραμένουν παγιωμένα στην ομάδα του Ανατολικού Λονδίνου και ένα από αυτά είναι πως η ποδοσφαιρική μοίρα της τη νέα σεζόν θα εξαρτηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τα κέφια του big star της, Βιλφρίντ Ζαχά.

ΗΡΘΑΝ: Μίκαελ Ολίσε (Ρέντινγκ, 8.000.000 λίρες), Τζέικομπ Μόντες (Revolution), Ρέμι Μάθιους (Σάντερλαντ, ελεύθερος), Μαρκ Γκουέχι (Τσέλσι, 18.000.000 λίρες), Γιόακιμ Άντερσεν (Λιόν, 14.900.000 λίρες), Κόνορ Γκάλαγκερ (Τσέλσι, δανεικός)

ΕΦΥΓΑΝ: Άντρος Τάουνσεντ (Έβερτον), Γουέιν Χένεσι (Μπέρνλι), Πάτρικ φαν Άανχολτ (Γαλατάσαραϊ), Μαμαντού Σακό (Μονπελιέ), Τζέιμς ΜακΚάρθι (Σέλτικ), Ναθάνιελ Κλάιν (ελεύθερος), Γκάρι Κέιχιλ (ελεύθερος), Σκοτ Νταν (ελεύθερος), Κόνορ Γουίκαμ (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 14η – 17η θέση

 

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

Η περασμένη σεζόν είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα για την ομάδα του αγγλικού Νότου και ένα πολύ ηχηρό χαστούκι, το 0-9 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο “Ολντ Τράφορντ” που ξύπνησε άσχημες θύμησες από το εντός έδρας 0-9 από την Λέστερ το 2019. Προπονητής της Σαουθάμπτον και στις αυτές δύο άσχημες βραδιές ήταν ο Ραλφ Χάσενχουτλ, κάτι όμως που δεν αναιρεί την καλή δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στους αγίους με αποτέλεσμα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και για τη φετινή σεζόν. Οι αποχωρήσεις των Ίνγκς και Μπέρτραρντ συνιστούν μεγάλες απώλειες, όμως παραμένει ο Γουόρντ-Πράουζ να κρατάει τη μπαγκέτα ενώ η έλευση του Άνταμ Άρμστρονγκ από την Μπλάκμπερν είναι πιθανό να της προσφέρει αρκετές επιθετικές λύσεις.

 

ΗΡΘΑΝ: Τέο Γουόλκοτ (Έβερτον, ελεύθερος), Ρομέν Περό (Μπρεστ, 11.700.000 λίρες), Βαλεντίνο Λιβραμένοτ (Τσέλσι, 5.000.000 λίρες), Αρμάντο Μπρόχα (Τσέλσι, δανεικός), Άνταμ Άρμστρονγκ (Μπλάκμπερν, 16.000.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Ντάνι Ινγκς (Σαουθάμπτον), Γουέσλεϊ Χουντ (Άντερλεχτ), Ράιαν Μπέρταρντ (Λέστερ), Άνγκους Γκαν (Νόρις), Μάριο Λεμινά (Νις)

Πρόβλεψη: 12 – 15η θέση

 

ΜΠΡΑΙΤΟΝ

Αν υπάρχει κάποια ομάδα που να μπορεί να υπερηφανεύεται για το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε στην περυσινή Premier League και ταυτόχρονα δεν ανταμείφθηκε με όσους βαθμους εδικαιούτο βάσει απόδοσης, τότε το βραβείο πηγαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη στην Μπράιτον. Το μεγάλο πρόβλημα για τους γλάρους δεν ήταν άλλο από το εύκολο γκολ που τους έλειπε σε μεγάλο βαθμό, με τον Γκρέιαμ Πότερ να κερδίζει πάντως το σεβασμό των συναδέλφων του στο Νησί για την εξαιρετική εικόνα της ομάδας του στο χορτάρι, από άποψη τακτικής προσέγγισης αλλά και τόλμης. Χωρίς τους Γουάιτ (Άρσεναλ) και Πρέπερ (Αϊντχόφεν) η Μπράιτον αποδυναμώνεται, με τον νεαρό τεχνικό να καλείται για μία ακόμα φορά να βγάλει λαγούς από το καπέλο του για να διατηρήσει την θετική αύρα γύρω από το “Amex Stadium” για μία ακόμα χρονιά στο κορυφαίο επίπεδο.

ΗΡΘΑΝ: Ενόκ Μουέπου (Ζάλτσμπουργκ, 18.000.000 λίρες), Κίελ Σέρπεν (Άγιαξ)

ΕΦΥΓΑΝ: Ματ Ράιαν (Ρεάλ Σοθιεδάδ), Ντέιβι Πρέπερ (Αϊντχόφεν), Αλιρέζα Γιάχανμπας (Φέγενορντ), Τέντι Γενκς (Αμπερντίν, δανεικός)

Πρόβλεψη: 13η -16η θέση

 

ΜΠΕΡΝΛΙ

Σε αντίθεση με την Μπράιτον που τερμάτισε μία θέση πάνω από αυτήν στον περυσινό μαραθώνιο, η Μπέρνλι μόνο ως θιασώτης του επιθετικού και σύγχρονου ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τουναντίον, οι κλάρετς μοιάζουν γεννημένοι για να πηγαίνουν τα ματς στη δύναμη, στις προσωπικές μονομαχίες και στην αντοχή, με το ποδόσφαιρό τους να μοιάζει βγαλμένο από προηγούμενες δεκαετίες στο Νησί. Ο Σον Ντάις έχει να λέει για τη σφριγηλή αμυντική του γραμμή, όπου βασίζεται στον εξαιρετικό κίπερ Πόουπ και στο κάτι παραπάνω από αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο που συνθέτουν οι Μι και Ταρκόφσκι, με τα γκολ όμως στην άλλη πλευρά του γηπέδου να μπαίνουν με το σταγονόμετρο. Ούτε φέτος ανοίχτηκε οικονομικά και η σωτηρία δεν μπορεί παρά να είναι ο πρωταρχικός και μοναδικός της στόχος.

ΗΡΘΑΝ: Νέιθαν Κόλινς (Στόουκ, 12.600.000 λίρες), Τζέικομπ Μπεντό (Σκάνθορπ, ελεύθερος), Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας, ελεύθερος)

ΕΦΥΓΑΝ: Μπεν Γκίμπσον (Νόριτς), Τζίμι Νταν (ΚΠΡ), Μπέιλι Πίκοκ-Φάρελ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ, δανεικός)

Πρόβλεψη: 16η – 18η θέση

 

ΝΟΡΙΤΣ

Τη σεζόν 2019-2020 αποδείχτηκε λίγη για τις ανάγκες της Premier League και παρότι είχε όνειρα και ενθουσιασμό (πανηγύρισε και νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι) δεν μπόρεσε να σταθεί ανταγωνιστική. Αυτό όμως δεν τσάκισε ψυχολογικά την Νόριτς, με τον Ντάνιελ Φάρκε να πανηγυρίζει δεύτερη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια μαζί της (πρωταθλήτρια της Championship την περασμένη σεζόν) και να έχει πλέον μπροστά του το μεγάλο στοίχημα της παραμονής. Σε αυτή τη μάχη θα ριχτούν και δύο Έλληνες παίκτες, αμφότεροι πρώην του ΠΑΟΚ, με τον Δημήτρη Γιαννούλη να είναι κάτοικος “Κάροου Ρόουντ” από πέρυσι και τον Χρήστο Τζόλη να κάνει πριν από μόλις δύο 24ωρα το τεράστιο ποδοσφαιρικό άλμα στην καριέρα του. Η φυγή του Μπουεντία είναι απώλεια αλλά ο δανεισμός του Γκίλμουρ από την Τσέλσι είναι ένα εξαιρετικό νέο για τα καναρίνια.

ΗΡΘΑΝ: Μίλοτ Ρασίκα (Βέρντερ Βρέμης, 9.900.000 λίρες), Άνγκους Γκαν (Σαουθάμπτον, 2.500.000 λίρες), Μπεν Γκίμπσον (Μπέρνλι, 8.370.00 λίρες), Δημήτρης Γιαννούλης (ΠΑΟΚ, 6.750.000 λίρες), Μπίλι Γκίλμουρ (Τσέλσι, δανεικός), Πιερ Λι-Μελού (Νις, 3.500.000 λίρες), Τζος Σάρτζεν (Βέρντερ Βρέμης, 8.550.000 λίρες), Χρήστο Τζόλη (ΠΑΟΚ, 9.320.000 λίρες)

ΕΦΥΓΑΝ: Εμιλιάνο Μπουεντία (Άστον Βίλα), Γιόσιπ Ντρμιτς (Ριέκα, δανεικός), Μάριο Βράντσιτς (Στόουκ, ελεύθερος), Ντάνιελ Σινάνι (Χάντερσφιλντ, δανεικός), Μόριτζ Λάιτνερ (Ζυρίχη), Μάρκο Στίπερμαν (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 16η -19η θέση

 

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Μοιάζει με την Νόριτς καθώς και αυτή δεν έχει την απαιτούμενη σταθερότητα και τείνει να εξελιχτεί σε ομάδα-ασανσέρ μεταξύ των δύο κορυφαίων επαγγελματικών κατηγοριών στο Νησί. Πέρυσι πήρε απευθείας το εισιτήριο της ανόδου μέσω της 2ης θέσης έχοντας στον πάγκο τον Χίσκο Μουνιόθ που αντικατέστησε τον Βλάνταν Ίβιτς τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη φετινή αποστολή του Ισπανού να είναι εξαιρετικά δύσκολη a priori. Τη σεζόν 2019-2020 που υποβιβάστηκαν οι σφήκες άλλαξαν τέσσερις προπονητές και είχαν παθητικό 64 τερμάτων, με τον Ισπανό τεχνικό να δηλώνει ξεκάθαρα πως στόχος του είναι να παραμείνει ανέπαφη η εστία της ομάδας του σε όσο το δυνατόν περισσότερα ματς. Οι έμπειροι Ντίνι, Ρόουζ και Κινγκ, ο νεαρός φορ Ζοάο Πέδρο και φυσικά ο Ισμαΐλα Σαρ είναι τα βαριά χαρτιά της στη μάχη της παραμονής.

ΗΡΘΑΝ: Ιμραν Λούζα (Ναντ, 9.000.000 λίρες), Μάτι Πόλοκ (Γκρίσμπι, 250.000 λίρες), Κουάντουο Μπα (Ρότσντεϊλ), Άσλεϊ Φλέτσερ (Μίντλεσμπρο, ελεύθερος), Ντάνι Ρόουζ (Τότεναμ, ελεύθερος), Εμάνουελ Ντένις (Μπριζ, 3.600.000 λίρες), Πέτερ Ετέμπο (Στόουκ, δανεικός), Τζος Κινγκ (Έβερτον, ελεύθερος), Νταπό Μεμπουντέ (Ρέιντζερς, ελεύθερος), Γιουράι Κούκα (Πάρμα, δανεικός)

ΕΦΥΓΑΝ: Φίλιπ Ζίνκερναγκελ (Νότιγχαμ Φόρεστ, δανεικός), Μπεν Γουίλμοτ (Στόουκ), Κρεγκ Ντόσον (Γουέστ Χαμ), Χόρχε Σεγκούρα (CD America, δανεικός), Ασράφ Λαζάρ (ελεύθερος), Κάρλος Σάντσεθ (ελεύθερος), Τζερόμ Σινκλέρ (ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 17η – 20η θέση

 

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

Τον περασμένο Μάιο το Γουέμπλεϊ έζησε μεγάλες στιγμές, με την Μπρέντφορντ να θριαμβεύει στον τελικο των play offs της Championship (2-0 την Σουόνσι) και να κερδίζει το εισιτήριο για την Premier League όντας για 74 χρόνια εκτός της κορυφαίας κατηγορίας. Εννέα ήττες σε ισάριθμες απόπειρες εισόδου μέσω play offs μετρούσε μέχρι τότε η ομάδα του δυτικού Λονδίνου, για την οποία ωστόσο η όρεξη άνοιξε για τα καλά μετά την άνοδο. Ο τεχνικός της Τόμας Φρανκ δήλωσε πως η ομάδα του δεν θα απαρνηθεί το επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου που τη χαρακτήριζε πέρυσι (79 γκολ ενεργητικό, τα 40 εκτός έδρας) και θα επιδιώξει να… επιτεθεί στην Premier League. Εάν ο φορ Τόνι συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα στην επίθεση και οι προσθήκες των Αγέρ και Ονιέκα βοηθήσουν, τότε οι μέλισσες μπορούν να ελπίζουν στο θαύμα της παραμονής.

ΗΡΘΑΝ: Φρανκ Ονιέκα (Μίντιλαντ, 9.000.000 λίρες), Κρίστοφερ Άγερ (Σέλτικ, 13.500.000 λίρες), Γιοάνε Βίσα (Λοριάν)

ΕΦΥΓΑΝ: Χένρικ Ντάλσγκααρντ, (Μίντιλαντ, ελεύθερος), Εμιλιάνο Μαρκόντες (Μπόρνμουθ, ελεύθερος), Έλερι Μπάλκομπ (Μπέρτον, δανεικός), Άαρσον Πρέσλεϊ (Γουίμπλεντον, δανεικός), Λουκ Ντάνιελς (Μίντλεσμπρο, ελεύθερος)

Πρόβλεψη: 17η – 20η θέση

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement