Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Μπεγουλάκι-Μάθετε τι σημαίνει

Published

on

Το ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙ έχει πάρει το όνομά του από τον Τούρκο Μπέη Ουλάκ (Μπεγ-ουλάκ-ι). Το 1770 περίπου ο βεζίρης της Πάτρας Μουσταφάμπεης διόρισε τον Μπέη Ουλάκ ή Ουλάκμπαση στον Παλαιόπυργο στο Πετρωτό με φρουρά, προκειμένου να φυλάει την περιοχή. Ο Ουλάκ Μπέης εγκαταστάθηκε στο κοντινό Μπεγουλάκι κάνοντάς το τσιφλίκι του και από αυτόν έμεινε η σημερινή ονομασία. Η τουρκική λέξη “μπέης” υποδηλώνει αξίωμα του οθωμανικού κράτους ως φεουδαλικό τίτλο και έχει να κάνει περισσότερο με τον μεγαλοκτηματία μιας περιοχής. Ουλάκ δε, σημαίνει “άγγελος, αγγελιοφόρος”.

Βέβαια, η επίσημη ονομασία της περιοχής είναι Μύλοι, έτσι λεγόταν και πριν από την Τουρκοκρατία, καθώς μέχρι και μετά την Επανάσταση υπήρχαν εκεί πολλοί μύλοι. Εκεί λέγεται ότι είχε στήσει το στρατόπεδό του ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, όταν πολιορκούσε την Πάτρα ως δεσπότης του Μυστρά. Στους Μύλους παντρεύτηκε τότε την πρώτη του γυναίκα. Εκτάσεις στην περιοχή κατείχε και η ιστορική οικογένεια Ρούφου.

Στη φωτογραφία, ο Ιερός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ζωή των Μπεγουλακιωτών.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement