Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ο αρχιμανδρίτης που αποδείχθηκε μυστικός πράκτορας και «έσπρωξε» την Ελλάδα στον εμφύλιο σπαραγμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που παραμένει για την ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι το πώς είναι δυνατόν μια τέτοια υπόθεση να μην έχει γίνει ακόμα κινηματογραφική ταινία δράσης. Γιατί να είστε σίγουροι πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να καθηλώσουν τους λάτρεις του είδους.

Ένα σκοτεινό πρόσωπο, ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος, κατασκοπία, μυστικές υπηρεσίες, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, σκάνδαλα και ερευνητική δημοσιογραφία. Όλα τα συστατικά δηλαδή που θα δημιουργούσαν το απόλυτο θρίλερ. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή.

Σίγουρα η εν Ελλάδι ζωή και δράση του Ντέιβιντ Μπαλφούρ ή αλλιώς του παπά Δημήτρη, είναι γεμάτη από όλα αυτά τα συστατικά. Όχι. Δεν πρόκειται για δυο ανθρώπους. Ένας άνθρωπος είναι. Ο Ντέιβιντ Μπαλφούρ ή αλλιώς ο παπά Δημήτρης ήταν ένα και το αυτό. Ήταν για πολλούς (ακόμα και για σπουδαίους ιστορικούς της χώρας μας) ο πιο σκοτεινός άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ο Ντέιβιντ Μπαλφούρ που «ντύθηκε» παπά Δημήτρης

Γεννήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 1903. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας, έλαβε άριστη ανατροφή. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Πράγας, του Σάλτσμπουργκ, της Ρώμης και μετέπειτα της Αθήνας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, πολωνικά, ελληνικά και τουρκικά.

Με τόσα και τέτοια προσόντα, θα μπορούσε να ακολουθήσει όποια καριέρα ήθελε. Εκείνος, όμως, άκουσε το κάλεσμα από τον Θεό και αποφάσισε να γίνει ιερέας. Αν και καθολικός, έρχεται σε επαφή με την Ορθοδοξία και στις αρχές της δεκαετίας του ’30 βαπτίζεται σε εκκλησία του Παρισιού. Το 1934 πηγαίνει στο Άγιο Όρος. Στον Άθω εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Δημήτριος.

Την επόμενη χρονιά πηγαίνει στην Αθήνα και εντάσσεται στο Ιερατικό Τάγμα του Αγίου Παντελεήμονος. Χειροτονείται από τον τότε μητροπολίτη Καρυστίας Παντελεήμων και εγγράφεται στο μοναχολόγιο της μονής Πεντέλης.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Στη συνέχεια διορίζεται εφημέριος στον Ευαγγελισμό και παράλληλα, αναλαμβάνει ιερατικά καθήκοντα στο παρεκκλήσι των ανακτόρων. Ζούσε μέσα στο νοσοκομείο και δίδασκε παράλληλα στο Βρετανικό Συμβούλιο.

Γίνεται αρχιμανδρίτης και η φήμη του μορφωμένου παπά που δίνει συμβουλές για τα πάντα και ακούει όλα τα προβλήματα των πιστών, γιγαντώνεται. Ο παπά Δημήτριος καταφέρνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και γίνεται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ιερείς της Αθήνας.

Όλα όσα διαβάσατε μέχρι τώρα, ωστόσο, ήταν η ζωή που… φαινόταν. Γιατί υπήρχε και η άλλη. Που δεν φαινόταν!

Ο παπά Δημήτρης που άναψε το φιτίλι του εμφυλίου

Κάποιοι λένε πως έγινε πριν έρθει στην Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι πως στρατολογήθηκε όταν έφτασε στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος, εκτός από φημισμένος ιερέας ήταν και πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της Intelligence Service.

Ουσιαστικά ήταν το μάτι και το αυτί των Βρετανών στα σαλόνια της πρωτεύουσας. Άνθρωποι με οικονομική και πολιτική επιρροή, ανώτατοι στρατιωτικοί (ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπάγος), άνοιγαν την πόρτα τους σπιτιού τους για να τους εξομολογεί ο ρασοφόρος πράκτορας.

Η… χάρη του αρχιμανδρίτη, ωστόσο, έφτασε μέχρι το παλάτι. Ως ιερέας των ανακτόρων ήταν εξομολόγος μελών της βασιλικής οικογενείας, όπως η πριγκίπισσα Νικολάου, η ρωσικής καταγωγής γυναίκα του πρίγκιπα Νικολάου γιού του βασιλιά Γεωργίου Α’, και μητέρα της γυναίκας του αντιβασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Πέτρου.

Ξαφνικά, η μία μετά την άλλη, όλες οι πόρτες… ως εκ θαύματος, άνοιγαν μπροστά στον αρχιμανδρίτη Δημήτριο ο οποίος είχε φτάσει να μπαινοβγαίνει σε «κρίσιμα» σπίτια, ακόμα και το ίδιο το παλάτι, με την άνεση που μπαινόβγαινε στο δικό του σπίτι.

Όσο πιο πολύ πύκνωναν τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ελλάδα, τόσο πιο δραστήριος και ενεργός γινόταν ο αρχιμανδρίτης που πλέον ήταν φανερό ότι κινούταν και στο παρασκήνιο με την ίδια άνεση που κινούταν στο προσκήνιο.

Ο Νικόλαος Σοϊλεντάκης στο βιβλίο του «Η αφελής Ελλάς», γράφει ότι ο Μπάλφουρ έπαιξε σημαντικό ρόλο ακόμα και στην αυτοκτονία-μυστήριο του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή στις 18 Απριλίου 1941, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής στη χώρα.

Λίγες ημέρες μετά ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος, πετάει τα ράσα, ξυρίζει την πυκνή γενειάδα του, φοράει τα πολιτικά και εγκαταλείπει την Αθήνα. Προορισμός του το στρατηγείο το Βρετανών στη Μέση Ανατολή!

Η συνταρακτική αποκάλυψη του Ριζοσπάστη

Εκεί ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος μετατρέπεται σε υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο φορώντας πλέον τη στολή του ταγματάρχη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από το σημείο εκείνο και έπειτα ο Ντέιβιντ Μπαλφούρ αρχίζει και χρησιμοποιεί όλα αυτά που τόσα χρόνια μάθαινε πίσω από κλειστές πόρτες στην Αθήνα. Στόχος του ένας και μοναδικός: Να οδηγήσει την Ελλάδα σε εμφύλιο, ώστε να εξασφαλιστούν τα βρετανικά συμφέροντα.

Είναι αυτός που εισηγείται και πείθει τον Τσόρτσιλ για την αναγκαιότητα της σκληρής γραμμής (εμφύλιος πόλεμος).

Υπήρξε από τους βασικούς εμπνευστές της διάσκεψης του Λιβάνου. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Δεκεμβριανά. «Ήταν η γλώσσα (μεταφραστής) και το μυαλό του Σκόμπυ», σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο. Σημαντικός και ο υπόγειος ρόλος του στη Συμφωνία της Βάρκιζας. Με βάση δικό του σχέδιο εξαπολύθηκε το πογκρόμ βίας κατά των αριστερών ώστε να αντιδράσουν και να πυροδοτηθεί ο εμφύλιος. Ήταν εκείνος που είχε την αρχική ιδέα για τον ορισμό αντιβασιλέα στην μετακατοχική Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 1945 βρίσκεται πίσω και από την αποπομπή της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα και το σχηματισμό νέας από το Ναύαρχο Βούλγαρη.

Όταν η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους ναζί ο Μπάλφουρ επέστρεψε. Έστησε το στρατηγείο του στη Βρετανική πρεσβεία, στην οδό Πλουτάρχου 2 στο Κολωνάκι. Η επίσημη ιδιότητά του, ήταν «ειδικός εντεταλμένος του Foreign Office», ουσιαστικά όμως έδρασε ως αρχηγός της Intelligence Service στην Ελλάδα!

Όσο πιο φανερή δράση είχε, τόσο πιο πολύ φούντωναν οι κουβέντες για τον πρώην αρχιμανδρίτη και νυν Βρετανό πράκτορα που πολλοί πλέον αναγνώριζαν. Κάποια από αυτά που λεγόντουσαν για εκείνον έφτασαν στ’ αυτιά των δημοσιογράφων. Τον πραγματικό ρόλο του Μπάλφουρ ξεσκέπασε ο Κώστας Καραγιώργης σε σειρά πρωτοσέλιδων στο «Ριζοσπάστη» στις 23, 25 και 26 Ιανουαρίου 1947. Αυτή ήταν η αφορμή για να τελειώσει η σταδιοδρομία του Βρετανού πράκτορα στη χώρα μας. Έφυγε την ίδια χρονιά και ανέλαβε υπηρεσία στην Παλαιστίνη.

Τα όσα πραγματικά έκανε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά. Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για τη δράση του. Ακόμα και το Foreign Office την κράτησε όσο το δυνατόν πιο μυστική.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ που ερεύνησε τα αρχεία του Foreign Office για το βιβλίο του «Βρετανική επέμβαση στην Ελλάδα» (1985) ανακάλυψε μόνο δύο αναφορές στο όνομα του Μπαλφούρ κι αυτές σε εκθέσεις του πρεσβευτή Λήπερ.

«Τα στρατεύματά μας λαμβάνουν τις διαταγές τους από τον Στρατηγό Paget κι εμείς από τον Μίστερ Μπάλφουρρ πρώην αγιορείτη καλόγερο, πρώτην μακρογενάτο Ορθόδοξο παπά, πρώην μικροχιτλερομούστακο ταγματάρχη της «εξυπνάδας» (Intelligence)… Καημένη Ελλάδα!», έγραψε στο ημερολόγιό του ο σπουδαίος Γιώργος Σεφέρης, τότε υπεύθυνος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της εξόριστης Κυβέρνησης!

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ο Μπάλφουρ αφοσιώθηκε σε θεολογικές μελέτες και στην καλλιέργεια της βυζαντινής μουσικής. Ο ρασοφόρος πράκτορας άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Οκτωβρίου 1989 σε ηλικία 86 ετών.

www.newsbeast.gr

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Η πορεία προς τις κάλπες-Οι έξι υποψήφιοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 7 Ιουλίου 2019, διεξήχθησαν πρόωρες εθνικές εκλογές στις οποίες το Κίνημα Αλλαγής έλαβε το 8,10% του συνόλου των ψήφων και την τρίτη θέση με 22 έδρες.

Το ποσοστό θεωρήθηκε απογοητευτικό από το εσωτερικό του κόμματος, ρίχνοντας την ευθύνη στην πρόεδρο, με κύριο εκφραστή αυτής της άποψης τον Παύλο Γερουλάνο. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την παράταση της θητείας της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, μέχρι το 2021, ενώ αποφασίστηκε η αντιστοίχιση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής με αυτά του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το Φθινόπωρο του 2020, ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Στην πορεία προς τις σημερινές κάλπες, είχαμε τους εξής σταθμούς:
*Στις 23 Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία. Ακολούθησε τον Ιούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Καστανίδης.
*Στις 12 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την εκλογική διαδικασία, λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.
*Στις 13 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών ανακοινώνοντας την επόμενη μέρα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και λίγο αργότερα την πρόθεσή του για υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.
*Στις 15 Οκτωβρίου, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε κι αυτός την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και παραιτήθηκε από την θέση του εκπροσώπου Τύπου.
*Στις 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την επόμενη ημέρα ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του , λόγω αυτής του πρώην πρωθυπουργού.
*Στις 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, μετά τον έλεγχο των απαιτούμενων υπογραφών, ανακήρυξε και επίσημα τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.
*Στις 25 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 56 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Είναι επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Αναδείχθηκε πρωθυπουργός στις εκλογές που έγιναν στις Οκτωβρίου 2009. Πέντε χρόνια μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2011, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους της χώρας. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του κόμματός του. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλεσε την πρόταση για δημοψήφισμα και συμφωνήθηκε η διαδικασία αντικατάστασής του.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε, στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στο Ηράκλειο. Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης.
Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Στη νέα του θητεία ανέλαβε αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα, συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε, στις 15 Μαϊου 1956, στην Πάτρα. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας (2009-2010).
Στη συνέχεια, το 2010, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Στις 9 Ιουνίου 2014, διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνταν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, μια εγκύκλιο που προκάλεσε αντιδράσεις.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Ο Χάρης Καστανίδης γεννήθηκε, το 1956, στη Θεσσαλονίκη.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο. Στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία», ενώ στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου τη διετία 1985-1986, ως ο νεότερος υφυπουργός στην Ελλάδα, υπουργός Μεταφορών στην πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Σεπτέμβριο του 1997, υπουργός Μακεδονίας – Θράκης από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Μάρτιο του 2004, καθώς και υπουργός Δικαιοσύνης, από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε, στις 29 Μαΐου 1966, στην Αθήνα. Το 1999 έγινε σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2004. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατείχε την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε τη θέση του και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, ενώ
στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Ο Παύλος Χρηστίδης γεννήθηκε, στις 18 Απριλίου 1983, στην Αθήνα.
Τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2014 ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές με την Ελιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ναυπλιέων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.
Στις 15 Οκτωβρίου 2021, κι ενώ είχε προηγηθεί, στις 12 Οκτωβρίου, η εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και η ανακοίνωσή της ότι αποσύρεται από την προεκλογική κούρσα, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι (κι αυτός) υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.

Διατελέσαντες πρόεδροι ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας Παπανδρέου: 1974 -1996
Κώστας Σημίτης:1996 – 2004
Γιώργος Παπανδρέου: 2004 – 2011
Ευάγγελος Βενιζέλος: 2012 -2015
Φώφη Γεννηματά: 2015
*Στις 31 Αυγούστου 2015, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών εκείνης της χρονιάς, με το όνομα Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Περισσότερα

Αθλητισμός

ΕΠΣ Αχαΐας: Στο ντέρμπι από τα… παλιά Άρης-Θύελλα ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ντέρμπι του Α΄ ομίλου της Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αχαΐας, ανάμεσα στον Άρη Πατρών και τη Θύελλα Πατρών, είναι αυτό, που δεσπόζει από το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής και το ματς από τα… παλιά ορίστηκε να το διευθύνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος, αντίθετα τον αγώνα Πήγασος – ΑΠΣ Πάτραι ορίστηκε να τον διευθύνει ο Αλέξανδρος Φωκάς. 

Αναλυτικά οι διαιτητές των αγώνων του σαββατοκύριακου, σε όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας, ορίστηκαν να τα διευθύνουν οι εξής διαιτητές:

A’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/12

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ριόλου, 15.00: Πανμοβριακός – Αχαιός, Σαφαρίκας.

Γηπ. Βραχνεΐκων, 15.00: Αστέρας Τσουκαλεΐκων – Δόξα Νιφορεΐκων, Τηλιγάδας.

Γηπ. Πετρωτού, 15.00: Ικαρος Πετρωτού – Δόξα Παραλίας, Βαβαρούτας.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ζαρουχλεΐκων, 15.00: Ατρόμητος Πατρών – Πάτρα 2005, Ρουμπάνης.

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 15.00: ΑΠΟ Αρόη – Αναγέννηση Πατρών, Αντωνίου.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ρίου, 15.00: Ανω Καστρίτσι – Καλάβρυτα,  Μαχαίρας-Μουστάκας.

Δημ. Στάδιο Αιγίου, 15.00: Θύελλα Αιγίου – Αετός Πατρών, Πετρόπουλος.

Γηπ. Αγυιάς, 15.00: Δαβουρλής – Αναγέννηση Ψαθόπυργου, Μέρμηγκας.

Γηπ. Ακράτας, 15.00: Αιγείρα/Ακράτα – Κεραυνός Αγίου Βασιλείου, Καδδάς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/12

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Πετρωτού, 11.30: Δίας – Αχαϊκή, Ταξιάρχης.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 15.00: Αρης Πατρών – Θύελλα Πατρών, Παπαδόπουλος.

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 18.00: Πήγασος – ΑΠΣ Πάτραι, Φωκάς.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ρίου, 15.00: Αετός Ρίου – Νίκη Προαστείου, Πράνταλος.

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/12

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 20.00: Αχαϊκός – Καμίνια, Πολυγένης.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 18.00: Απόλλων Εγλυκάδας – ΠΑΟΚ Πάτρας, Μπακόπουλος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/12

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 10.00: Αστραπή – Ατλας, Κονιδάρης.

Γηπ. Αγυιάς, 12.00: Περιβόλα – Πυρσός, Καραβασίλης.

Γηπ. Ζαρουχλεΐκων, 12.15: Ολυμπιακός Πατρών – Ατρόμητος Λάππα, Παλαιολόγος.

Γηπ. Α. Κάνιστρας, 12.30: Γαλήνη – Αστέρας Μιντιλογλίου, Σαφαρίκας.

Γηπ. Ζαρουχλεΐκων, 15.00: Δάφνη – Φαραϊκός, Αγγελόπουλος.

Γηπ. Χαλανδρίτσας, 15.00: Πείρος – Ικαρος Λακκόπετρας, Μαχαίρας-Μουστάκας.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ρίου, 12.00: ΑΕ Δρεπάνου – Φλόγα Ροδιάς, Παπαχρήστος.

Γηπ. Αγυιάς, 15.00: Ζαβλάνι/Αίας – Πετεινοί, Τηλιγάδας.

Γηπ. Προαστείου, 15.00: Αργυρά – Αστέρας Τέμενης, Σπυρόπουλος.

Γηπ. Ροδιάς, 15.00: Απόλλων Συνοικισμού – Αβυθος, Καμζόλας.

Γηπ. Καμαρών, 15.00: Αχιλλέας Καμαρών – Φοίνικας/Ζήριας, Μέρμηγκας.

Γηπ. Αγυιάς, 18.00: Αυτόνομη – ΑΕ Αιγίου, Μάρδας.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/12

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Θύελλας, 15.00: Ωλενιακός – Κρίνος,  Γεντεκάκης.

Γηπ. Χαλανδρίτσας, 15.00: ΑΟ Τριταίας – Βασιλικό, Γκαβός.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Προαστείου, 15.00: Ρωμανός – Αστέρας Λεοντίου, Δανιήλ.

Γηπ. Ντα Λουζ, 15.00: ΑΕ Αρόης – Σπάρτακος, Αργυρόπουλος.

Γηπ. Αγυιάς, 18.00: ΑΕΚ Πατρών – Σκεπαστό, Παπαχρονόπουλος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/12

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ζαρουχλεΐκων, 09.30: Δόξα Πατρών – Νεάπολη, Χαμούζας.

Γηπ. Βραχνεΐκων, 10.00: Ροΐτικα – Μετόχι, Δανιήλ.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Γηπ. Ντα Λουζ, 15.00: Ολυμπιακός Καμαρών – Παναχαϊκός, Πολυγένης.

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υπεγράφη, σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίου), παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη και της Γενικής Γραμματέως Υποδομών, κ. Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και οι Βουλευτές Αχαΐας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, κ. Άγγελος Τσιγκρής και κ. Ιάσων Φωτήλας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα άλλα τέσσερα, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Συνολικά πρόκειται για 20 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τη σύμβαση υπέγραψε η διοίκηση της ΚΤΥΠ, o διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Γιάνναρης, o πρόεδρος κ. Τιμολέων Κατσίπος και ο κ. Γεώργιος Κωτούλας, διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας «Τομή».

 

Ο κ. Καραμανλής, στη συνέχεια, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό, τα σιδηροδρομικά ή οι οδικοί άξονες. Δουλεύουμε εντατικά και για έργα μικρότερου μεγέθους, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας, όπως αυτό το οποίο ξεκινάμε σήμερα: η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Ένα έργο μεγάλης σημασίας για 3 λόγους:

Πρώτον, γιατί αν κάτι βιώνουμε στην πράξη όλοι μας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή, από την Υγεία. Και τέτοια έργα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Δεύτερον, γιατί το άλλο μεγάλο δίδαγμα των τελευταίων ετών είναι ότι τώρα έχουμε την τελευταία μας ευκαιρία να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Και βασικό κλειδί για να το επιτύχουμε αυτό είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας.

Και τρίτον, γιατί αυτό το έργο γίνεται μεν σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η Πάτρα, όμως ξεφεύγει από το γνωστό δίπολο Αθήνα – Θεσσαλονίκη που είχαμε συνηθίσει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των κυβερνήσεων και των κονδυλίων.

Συνεπώς, με προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκ. ευρώ, μιλάμε για ένα έργο που μας βοηθά σε όλους τους στόχους: προστασία της υγείας, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ενίσχυση της περιφέρειας, βελτίωση της καθημερινότητας.

Και βέβαια δεν είναι κάτι αποσπασματικό, αλλά αποτελεί κομμάτι ενός συνολικού πλάνου ανάλογων έργων που μειώνουν δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιό μας περιλαμβάνει συνολικά 20 έργα από την ΚΤΥΠ ΑΕ, ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το πρώτο από τα 20 αυτά έργα για το οποίο υπογράφεται σύμβαση είναι το σημερινό, αλλά και στα υπόλοιπα οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα. Ευχαριστώ ασφαλώς και το Υπουργείο Υγείας για την άψογη συνεργασία. Και είμαι βέβαιος, ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που υπογράφουν τη σύμβαση, θα προχωρήσουν το έργο γρήγορα και αποτελεσματικά».

 

O υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε: 

«Σήμερα ένα ακόμα σημαντικό έργο αναβάθμισης υποδομής υγείας, για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, περνά σε φάση υλοποίησης και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους γιατί βλέπουμε να αποδίδει καρπούς, η πολιτική που έχουμε χαράξει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την καθοδήγηση του Υπουργού Κώστα Καραμανλή και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται μία ισχυρή πίεση και εμείς είμαστε εδώ για να συνδράμουμε στο πεδίο αρμοδιότητάς μας, τις υποδομές.

Με σταθερά και προσεκτικά βήματα, υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας ότι θα είμαστε δίπλα στον πολίτη της χώρας, με μικρά και μεγάλα έργα που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με το φιλοπεριβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας να αναβαθμίζονται οι δομές Υγείας. Είμαστε εδώ για την υπογραφή μιας σύμβασης ενός έργου που έρχεται πολύ ταλαιπωρημένο! Και θα υλοποιηθεί με την καθοδήγηση του Υπουργείου και της ΚΤΥΠ που ήρθαν να λύσουν προβλήματα και με  χρηματοδότηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας πλέον να πάρει σάρκα και οστά. Κάτι τέτοιο κάνει τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας πιο αισιόδοξους και πολύ πιο ασφαλείς. Με τέτοιου είδους κινήσεις αποδεικνύουμε ότι η συνεργασία Αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση μπορούν να δώσουν λύση σε προβλήματα που σέρνονταν κι έχουν αφήσει τον τόπο μας πίσω. Και στα επόμενα έργα η συνεργασία θα δώσει πολλούς καρπούς ακόμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». 

 

Ο διευθύνων της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Γιάνναρης είπε: 

«Η ‘‘Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.’’, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, είμαστε σήμερα πάλι εδώ, σε μια ακόμα κρίσιμη μάχη μέσα στην πανδημία, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας και τη θωράκιση του ΕΣΥ.

Η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, συντελείται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή, και του υφυπουργού κ. Καραγιάννη, υλοποιούμε ένα γιγαντιαίο έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον άλλων 19 νοσοκομείων. Ένα έργο που, τολμώ να πω, θα αλλάξει την εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα.

Γιατί αυτός ακριβώς είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Να βρίσκεται σε όλες τις δύσκολες ώρες δίπλα στον πολίτη για το καλό της χώρας».

 

 Στοιχεία του έργου:

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα:

Οικοδομικές εργασίες 

  • Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.   
  • Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.
  • Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.

 

Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.
  • Ηλιοθερμικό συγκρότημα με  550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.
  • Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.
  • Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.
  • Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.
  • Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h
  • Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση

Επίσης στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001, από διαπιστευμένο φορέα.

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα