Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Lifestyle

Από Ζορμπάς… Ζάρα – Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Αμάνθιο Ορτέγα και οι γυναίκες της ζωής του

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ισπανία υπάρχει ο θρύλος ότι τα καταστήματα ρούχων ΖΑRΑ παρ’ ολίγον να έφεραν το όνομα ΖΟRΒΑ προς τιμήν του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξη Ζορμπά. Φημολογείται πως ο ιδρυτής των ΖΑRA, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Aμάνθιο Ορτέγα, ήταν ελληνολάτρης και ήθελε διακαώς να ονομάσει έτσι το πρώτο του κατάστημα στην Κορούνια της Ισπανίας το 1975, εποχή εξάλλου όπου η επίδραση της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, “Αλέξης Ζορμπάς” με τη χαρακτηριστική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είχε εξαπλωθεί αρκετά, 11 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή.
Όμως στην πόλη ήδη υπήρχε ένα καφέ που το έλεγαν έτσι, ενώ ακόμα τον συμβούλευσαν ότι ένα τέτοιο όνομα σε κατάστημα ρούχων δεν θα είχε καμία απήχηση, οπότε περιορίστηκε στο να δώσει ένα όνομα που θα μοιάζει στο ΖORBA, αλλά θα ακούγεται πιο ισπανικό. Έτσι έβγαλε δύο γράμματα, πρόσθεσε ένα Α και προέκυψε το ΖΑRA.
ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
Ο Αμάνθιο Ορτέγα, 85 ετών σήμερα, έχτισε μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Ξεκίνησε ως υπάλληλος σε μια βιοτεχνία πουκαμίσων και έχοντας επιχειρηματικό πνεύμα πατένταρε τις ρόμπες καπιτονέ, ενώ γρήγορα θέλησε να διαδώσει την ιδέα του για κατασκευή ρούχων που θα ακολουθούν τη μόδα και θα προσαρμόζονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις των καταναλωτών με φθηνό κόστος κατασκευής. Έτσι γεννήθηκαν τα πρώτα καταστήματα ΖΑRA. Έχει κάνει δύο γάμους με την πρώτη του σύζυγο να ήταν αυτή που τον συνόδευσε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και να ίδρυσαν μαζί την εταιρεία, ενώ η δεύτερη σύζυγός του υπήρξε χρόνια γραμματέας του. Μια από τις αδυναμίες του είναι και τα άλογα.

ΕΥΗ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement