Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κίνα – Υπό πίεση η οικονομία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και η διαφαινόμενη το προηγούμενο διάστημα αύξηση των λιανικών πωλήσεων σημείωσαν απότομη επιβράδυνση του Ιούλιο διαψεύδοντας τις προσδοκίες, καθώς οι πλημμύρες και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανέκοψαν επιχειρηματικές δραστηριότητες, εντείνοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει δυναμική.

Όπως αναφέρει το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό αύξησης θα διαμορφωνόταν σε 7,8% μετά την αύξηση 8,3% του Ιουνίου.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, πολύ χαμηλότερα από την προβλεπόμενη κατά 11,5% άνοδο και την αντίστοιχη κατά 12,1% του Ιουνίου.

Η οικονομία της Κίνας επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης, αλλά η επέκταση φαίνεται να χάνει τους έντονους ρυθμούς της, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τα αυξημένα κόστη και τα προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα τον Ιούλιο οδήγησαν σε νέους περιορισμούς, διαταράσσοντας την παραγωγή εργοστασίων της χώρας που είχε ήδη πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Οι αγορές μετοχών της Ασίας υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τα νούμερα να δείχνουν ραγδαία επιβράδυνση στην «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ακόμη, νωρίτερα αυτόν τον μήνα καταγράφτηκε επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών, οι οποίες αποτέλεσαν βασικό μοχλό για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της Κίνας από την ύφεση της πανδημίας.

Ο Φου Λινγκούι, εκπρόσωπος της στατιστικής αρχής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα, ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει ασταθής λόγω σποραδικών εστιών COVID-19 και φυσικών καταστροφών.

«Δεδομένης της προσέγγισης της Κίνας για “μηδενική ανοχή” στην Covid-19, οι μελλοντικές εστίες θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο προοπτικά, παρόλο που περίπου το 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», σχολίασε Λούις Κούιτζ, επικεφαλής οικονομικών της Ασίας στην Oxford Economics.

Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων ασκούν επίσης πιέσεις, ιδιαιτέρως στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι μικρότερες εταιρείες δεν μπορούν να μετακυλήσουν την πρόσφατη αύξηση του κόστους πρώτων υλών στους καταναλωτές, ανέφερε διευθυντής πωλήσεων σε εργοστάσιο ιατρικού εξοπλισμού στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού της Κίνας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 9,0% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο, πιθανότατα θα παραμείνει υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, επεσήμανε η στατιστική αρχή της χώρας.

Οι προβλέψεις
Όλο και περισσότεροι αναλυτές, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους όσον αφορά την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, επισημαίνει το Reuters.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7,9% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με πέρυσι.

Η ANZ υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2021 σε 8,3% από 8,8% μετά τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου.

«Παρόλο που είναι απίθανο να δοθούν πολύ μεγάλα κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει μια προτιμώμενη χαλάρωση», ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

Μετά τη μείωση από την κεντρική τράπεζα του ύψους του προβλεπόμενου αποθεματικού για τις τράπεζες τον Ιούλιο, πολλοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα εισήγαγε δισεκατομμύρια γιουάν μέσω μεσοπρόθεσμων δανείων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τη Δευτέρα, το οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας, αν και το κόστος αυτού του δανεισμού παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10,3% τον Ιανουάριο-Ιούλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, έναντι 11,3% που προέκυψε από τη δημοσκόπηση του Reuters και 12,6% του εξαμήνου Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Τέλος, οι επενδύσεις σε ακίνητα, μια καθοριστική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 12,7% τον Ιανουάριο-Ιούλιο, έναντι 15% το πρώτο εξάμηνο.

www.ot.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement