Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φυσικό αέριο σε 5.747 νοικοκυριά-Το 2023 θα είναι έτοιμο το έργο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην εποχή του φυσικού αερίου έρχεται η Δυτική Ελλάδα, καθώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 21.327.723,11 ευρώ, αφορά στην κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος) της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208 χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας. Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας. Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή χωροθέτησης των δεξαμενών στην πόλη, ενώ για τις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών. Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το φυσικό αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή. Επίσης, το έργο θα τύχει Αρχαιολογικής επίβλεψης σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι το 2023 και αυτές θα ξεκινήσουν εντός του 2021.
Σημειώνεται ότι η επίτευξη διασύνδεσης των τριών μεγάλων πόλεων με τοπικά δίκτυα
αερίου, υπήρξε μία από τις πρώτες και μεγάλες προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής καθώς το έργο είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, χωρίς όμως να υπάρχει η απαιτούμενη ωριμότητα υλοποίησης. Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων, ζητώντας έγγραφες και ρητές διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΔΑ και τη ΔΕΣΦΑ για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου εντός των απαιτούμενων προθεσμιών, ενώ επιπλέον ζήτησε τη σημαντική αύξηση των οικιακών χρηστών προκειμένου, όπως είχε τονίσει, «να γίνει τουλάχιστον μία αρχή, ώστε να μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο στην περιοχή μας μέσω των τοπικών δικτύων ενώ ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με αγωγό φυσικού αερίου, σε όλα τα σημεία».
9.662 ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟ 5.302
Τον Φεβρουάριο του 2020 η ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι αποδέχεται το αίτημα διεύρυνσης του επενδυτικού προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα, όπως της είχε ζητηθεί, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των οικιακών συνδέσεων, η οποία κυμαίνεται από 50% έως και 400% για τις τρεις πόλεις.
Αναλυτικότερα, για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών (αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος) καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών, για την πόλη του Αγρινίου η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών (αντί για 724) καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών και για την πόλη του Πύργου η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών (αντί για 347) καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών. Έτσι, συνολικά πλέον, οι χρήστες που θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης είναι 9.662 αντί για 5.302 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
ΑΓΩΓΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2020, η ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε το επικαιροποιημένο σχέδιο
ανάπτυξης, που για πρώτη φορά προβλέπει την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που είχαν ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμης, με την ίδια την εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναφέροντας στο προσκήνιο και μετατρέποντας σε πράξη την μεγαλύτερη διεκδίκηση της περιοχής για σύνδεση όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο μέσω αγωγού, καθιστώντας έτσι και το έργο των τοπικών δικτύων ως μία σημαντική «κληρονομιά» για το μεγάλο έργο του αγωγού.
«Με μεθοδικότητα, δουλειά, αλλά και όραμα που δεν μένει στα λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξεις, δρομολογούμε την εποχή του φυσικού αερίου για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία υστέρησε πολύ και για πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Τους επόμενους μήνες, οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν πραγματικά έργα και μία νέα εποχή να ξεκινάει. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, πετύχαμε πολλά. Αλλά δεν σταματάμε ούτε εδώ. Εργαζόμαστε διαρκώς ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει μέρος όλων των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος πολλών ετών» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία της υπογραφής ένταξης του έργου των τοπικών δικτύων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σμύρνη, μουσική παράδοση

Απόψε (20.30) στην πλατεία Ελευθερίας η εκδήλωση- αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδήλωση – αφιέρωμα, με τίτλο «Σμύρνη 1922- 2022, προσεγγίζοντας τη μουσική παράδοση», διοργανώνουν σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της Πάτρας, τον Παμμικρασιατικό σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών.

Την εκδήλωση έχει επιμεληθεί η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Το Μουσικό Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου Πρωτοψάλτη, συγγραφέα και συνθέτη Δημήτρη Γαλάνη, με την πλαισίωση του  καθηγητή του Σχολείου Θεοχάρη Ζωϊδάκη και την συμμετοχή των μαθητών του Σχολείου θα φέρει πάλι στο προσκήνιο πολύ αγαπημένα μέρη της πατρογονικής  γης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Χορευτικό τμήμα του Παμμικρασιατικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου με χοροδιδάσκαλο τον Ιωάννη Καραγιάννη.

Το χορευτικό του Παμμικρασιατικού θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους χορούς της Καππαδοκίας σε χορογραφία Μαίρης Νικολάου και της Μικράς Ασίας σε χορογραφία Δημήτρη Αναγνώστου. Στο τέλος θα παρουσιαστεί χορόδραμα, με τίτλο « Η Σμύρνη μάννα φλέγεται» σε χορογραφία Χρύσας Σπυριδωνίδου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εσπερινός και λιτανείες στην Πάτρα προς τιμής των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ξεκινούν από σήμερα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Στην Πάτρα πανηγυρίζουν οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί Αγυιάς, Αρόης και Ροϊτίκων, όπου από νωρίς το πρωί θα γίει η έξοδος της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τοποθέτηση της στα προπύλαια προς προσκύνηση των πιστών.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στις 6:30 μ.μ. στον αρχιερατικό εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ροϊτίκων, όπου θα κηρύξει τον θείο λόγο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει λιτανεία στους δρόμους της ενορίας.

Στον εορτάζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Αγυιάς τον πανηγυρικό εσπερινό θα τελέσει ο βοηθός Επισκόπου κ. Χρύσανθος και μετά θα ακολουθήσει λιτανεία της ιεράς εικόνας στις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Νοταρά, Χορτάντζη, Αχέρωντος, Αγ. Κωνσταντίνου. Στην αγρυπνία θα ιερουργήσει ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Π. Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Ο κ. Χρυσόστομος ανήμερα της εορτής θα τελέσει την πανηγυρική θεία λειτουργία στην Αγυιά, ενώ στον ναό της Αρόης θα χοροστατήσει ο βοηθός Επισκόπου κ. Χρύσανθος.

Στον αποψινό (7 μ.μ.) εσπερινό στην ενορία του ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αρόης θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας όπου θα είναι ο αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Θεοδωράτος και θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας στις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Παυλοπούλου, Αγρινίου, Πυθαγόρα και Ναυπάκτου ενώ στις 22.00 θα ψαλεί ιερά αγρυπνία υπό του π. Δημητρίου Κανελλόπουλου.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΒΙΤΣΙ

Στις 7 μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βελβιτσίου θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασιας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική (Dj) Την εκδήλωση πλαισιώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ Παντελεήμονας Πατρών.

Αύριο ανήμερα της εορτής, στις 7 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Θωμά και μετά θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους της ενορίας

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χωρίς νερό η Ζάστοβα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι σήμερα λόγω εργασιών στη δεξαμενή της Ζάστοβας, θα υπάρξει πλήρης διακοπή υδροδότησης στην περιοχή της Ζάστοβας, από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα