Connect with us

Οικονομία

ΟΑΕΔ – Έκτακτο επίδομα ανεργίας: Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Published

on

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, και ώρα 12:00 η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατόπιν της δημοσίευσης του Ν. ΠΝΠ 13.08.2021/2021 «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 143/13.08.2021), οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά, εξαιτίας των πυρκαγιών κατά το διάστημα 27 Ιουλίου-13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ.

Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias

(gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πρώην εργαζόμενοι των πυρόπληκτων επιχειρήσεων πληρούν τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για επιδότηση ανεργίας διάρκειας 5-12 μηνών, σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement