Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Πυρκαγιές: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις-Άμεσα οι αποζημιώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr) καθώς ολοκληρώθηκαν σε ταχύτατο χρόνο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών οι πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ
Με βάση το πόρισμα των ελέγχων κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί μόλις ανοίξει η πλατφόρμα στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή.
Ειδικότερα η άμεση ενίσχυση για κατοικίες ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ ενώ για επιχειρήσεις σε έως και 22.000.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 1.800 ΑΥΤΟΨΙΕΣ

Στην άμεση διενέργεια των αυτοψιών, ώστε οι πυρόπληκτοι να λάβουν το συντομότερο δυνατό τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα, ότι 200 εξειδικευμένοι μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, έχουν πραγματοποιήσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την ακρίβεια, η διαδικασία των αυτοψιών έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, πλην της Αρκαδίας, όπου οι έλεγχοι ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι αυτοψίες ξεκινούν αφού σβήσουν οι πυρκαγιές και όχι όσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις.
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αυτοψίες είναι το πρώτο στάδιο, ώστε οι πολίτες που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αποζημιωθούν. Ανέφερε ότι στην Αττική τα κόκκινα κτίρια (σημείωση: κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ), δηλαδή αυτά που είναι μη επισκευάσιμα και πρέπει να κατεδαφιστούν και τα κίτρινα κτίρια, δηλαδή αυτά που είναι επισκευάσιμα, αλλά μη κατοικίσιμα λόγω σοβαρών ζημιών, ανέρχονται σε (περίπου) 500, ενώ τα πράσινα κτίρια, δηλαδή αυτά που έχουν λίγες ζημιές, σε 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105.
«Βρέθηκα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και είναι πραγματικά να σε πιάνει η καρδιά σου. Εκεί είδα και έναν άνθρωπο, έναν επαγγελματία οδηγό, που έχασε το σπίτι του στην προσπάθειά του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε πράξεις απίστευτης αυτοθυσίας», σχολίασε ο Κ. Καραμανλής.
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχει και τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (210-6509300), για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται οι πολίτες των οποίων η περιουσία έχει πληγεί, σχετικά με τη διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Τα πρώτα χρήματα θα τα δώσουμε άμεσα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε, με εντολή του πρωθυπουργού, είναι προσπαθούμε να “σπάσουμε” όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες».
Ανέφερε ως παράδειγμα τη διαγραφή των οχημάτων που έχουν καεί χωρίς γραφειοκρατία, τη δωρεάν αντικατάσταση των απολεσθέντων διπλωμάτων οδήγησης και την εξάμηνη παράταση για ΚΤΕΟ.

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές», τόνισε.

ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές, όπως προκύπτει από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, αφορούν την Εύβοια και τη Βόρεια Αττική, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθεί και δευτεροβάθμιος έλεγχος. «Είναι σημαντικό οι έλεγχοι να γίνουν τόσο γρήγορα γιατί ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αρχίσουν να αποζημιώνονται», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι χάρη στη διαδικασία του 112 δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, πλην του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα, και σχολίασε: «Ακούω με τρόμο ανθρώπους που εκπροσωπούν την αξιωματική αντιπολίτευση να λένε ότι λειτουργήσαμε με υπερβολή με το 112. Θεωρώ ότι αυτό είναι στα όρια της ύβρεως. Νομίζω ότι αυτή η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων πραγματικά λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο. Να πούμε που κάναμε λάθη και αστοχίες, να τα δούμε και να πούμε και σε ποια σημεία λειτουργήσαμε με επάρκεια σε σχέση με το παρελθόν».

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Πολιτική Προστασία να μην υπάρξουν προβλήματα στις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές, επισημαίνοντας ότι αποκαταστάθηκε αρκετά γρήγορα και το ρεύμα και το νερό, ειδικά στην Αττική. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην περιπέτεια υγείας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά: «Με την ευκαιρία να ευχηθώ και περαστικά στον Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια έχει δώσει σημαντικές μάχες».
«Δεν επλήγησαν κρίσιμες υποδομές, όποιες ζημιές όμως έχουν γίνει, είτε αυτό αφορά γέφυρες, είτε αυτό αφορά συγκεκριμένους δρόμους, εμείς είμαστε εδώ, αμέσως να επέμβουμε, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement