Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Αρόη-Μάθετε τι σημαίνει

Published

on

Η ΑΡΟΗ κρύβει τον μύθο ίδρυσης της Πάτρας. Αρόη στα αρχαία ελληνικά σημαίνει εύφορη, γόνιμη (αρόω=οργώνω, σπείρω, καλλιεργώ).

Μια παράδοση λέει ότι στην Αρόη ίδρυσε αποικία ο Ευρύπυλος, βασιλιάς της Θεσσαλίας, μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο. Η επικρατέστερη, όμως, εκδοχή του μύθου λέει πως η Αρόη ιδρύθηκε από τον Εύμηλο, ο οποίος διδάχτηκε από τον βασιλιά της Ελευσίνας Τριπτόλεμο την καλλιέργεια των δημητριακών και από το όργωμα (άροση) της γης πήρε η πόλη το όνομά της.

Ο Εύμηλος (έτσι λέγεται και ένα από τα τούνελ της Περιμετρικής) έχτισε ακολούθως την Άνθεια (=ανθισμένη), ονομάζοντάς την από τον γιο του, Ανθεία. Ενδιάμεσα δημιουργήθηκε ένας άλλος οικισμός, η Μεσσάτιδα (=στη μέση). Στη συνέχεια, την περιοχή κατέλαβε ο Πρευγένης και ο γιος του, ο μυθικός Πατρέας (βλ. οδός Πατρέως), συνενώνοντας την Αρόη, την Άνθεια και τη Μεσσάτιδα ίδρυσε μια νέα πόλη, την Πάτρα.

*Στη φωτογραφία, το αιωνόβιο πεύκο στην αρχή της Αρόης, το οποίο έχει αναδειχθεί πια σε σύμβολο της περιοχής. Οι πιο παλιοί κάτοικοι δε, θυμούνται ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η σημερινή ασφαλτοστρωμένη και γεμάτη πολυκατοικίες οδός Αρόης ήταν μια ρεματιά με καλαμιές, περιβόλια και χωράφια. Επίσης, με την οδό Αρόης συνδέονται και οι οδοί Μεσάτιδος και Ευρυπύλου, οι οποίες σχετίζονται με τον μύθο της ίδρυσής της.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)

Ροή ειδήσεων

Advertisement