Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Εμβόλιο–Η αποτελεσματικότητα δείχνει να μειώνεται, δείχνουν τρεις μελέτες στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις μελέτες που παρουσίασαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπιστώνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δικαιολογούν την απόφαση για χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους τους Αμερικανούς.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και συνεχίζουν να θεωρούν αστήρικτη την απόφαση για τρίτη δόση. Όπως εξηγούν στους New York Times, η παρατηρούμενη πτώση της αποτελεσματικότητας μπορεί να μην είναι πρόβλημα των ίδιων των εμβολίων αλλά να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως όπως η εγκατάλειψη των μέτρων αποστασιοποίησης και η εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Σε συνδυασμό, οι τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου το 55% των λοιμώξεων, το 80% των συμπτωματικών λοιμώξεων και τουλάχιστον το 90% των νοσηλειών.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ καλοί. Η μόνη ομάδα που σύμφωνα με τα δεδομένα θα χρειαζόταν αναμνηστική δόση είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι» δήλωσε στους NY Times η δρ Έλινον Μιούρεϊ, ειδική της δημόσιας Υγείας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Διαβάστε επίσης: Μειώνεται μετά από 3 μήνες η προστασία εμβολίων από τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι δείχνει έρευνα της Οξφόρδης

Επικαλούμενος τα ευρήματα των τριών μελετών σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι παρουσίασαν σχέδιο για χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αφορά προς το παρόν μόνο τα δύο εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ (Pfizer, Moderna), ενώ η απόφαση τους λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο κυκλοφόρησε αργότερα, θα ληφθεί μετά τη συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ορισμένοι ειδικοί εμφανίστηκαν δύσπιστοι με τη νέα πολιτική: «Τα δεδομένα [των νέων μελετών] δικαιολογούν τη χορήγηση επιπλέον δόσεων μόνο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και τροφίμους οίκων ευγηρίας, όχι στον γενικό πληθυσμό» δήλωσε στους NY Times η δρ Σελίν Γκάουντερ, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για την πανδημία.

Οι αναμνηστικές δόσεις, εξήγησε, θα δικαιολογούνταν μόνο αν υπήρχε μείωση της προστασίας από τη νοσηλεία, όχι από τον ιό γενικά. «Το να νιώθεις βαριά άρρωστος και να μένεις στο κρεβάτι, όχι όμως στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid-19, δεν είναι επαρκής λόγος» για χορήγηση τρίτης δόσεις» είπε.

«Θα ήμασταν καλύτερα προστατευμένοι αν εμβολιάζαμε τους ανεμβολίαστους εδώ και στον υπόλοιπο κόσμο» κατέληξε.

Οι μελέτες αναλυτικά
Η πρώτη από τις τρεις μελέτες εξέτασε τους φιλοξενούμενους σχεδόν 4.000 οίκων ευγηρίας από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 9 Μαΐου, πριν από την εμφάνιση του Δέλτα, και σχεδόν 15.000 οίκων ευγηρίας από τις 21 Ιουνίου μέχρι την 1η Αυγούστου, όταν πια το Δέλτα επικρατούσε.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης μειώθηκε από το 75% στο 53% αυτό το διάστημα. Ωστόσο η μελέτη δεν εξέτασε την προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής λοίμωξης.

Και όπως επισήμανε η δρ Μιούρεϊ, τα αμερικανικά γηροκομεία υποχρεώθηκαν να αναφέρουν τον αριθμό των εμβολιασμένων τροφίμων τους μόνο μετά τις 6 Αυγούστου, «κάτι που καθιστά τις συγκρίσεις στην πορεία του χρόνου δύσκολη υπόθεση […] Είναι απολύτως πιθανό ότι η αναφερόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πραγματικότητα δεν έχει μειωθεί».

Η δεύτερη μελέτη εξετάζει δεδομένα από τη Νέα Υόρκη και υπολογίζει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης μειώθηκε από το 91,7% τον Μάιο στο 79,8% στα τέλη Ιουλίου. Όμως η αποτελεσματικότητα έμεινε σταθερή ως προς την πρόληψη των νοσηλειών.

Επιπλέον, τα ευρήματα βρίσκονται σε διαφωνία με προκαταρκτικά δεδομένα από το Ισραήλ, τα οποία δείχνουν πτώση της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65. Τα δεδομένα από τη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι η ανοσία της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας παραμένει σταθερή.

Η τρίτη μελέτη, τέλος, εκτιμά ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν το 90% των νοσηλειών, ποσοστό που χαρακτηρίστηκε «άριστο» από τους ειδικούς.

Μικρότερη αποτελεσματικότητα καταγράφηκε ωστόσο μεταξύ των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

in.gr

Διεθνή

Όμικρον – Αγωνία από τη μετάδοση της παραλλαγής σε δυο πλήρως εμβολιασμένους σε καραντίνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα περιστατικό μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες στους ερευνητές για τη μεταδοτικότητά της.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το νέο στέλεχος του κοροναϊού κατάφερε να μεταδοθεί σε δυο πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης σε αντικριστά δωμάτια του ξενοδοχείου.

Τι ακριβώς συνέβη
Πλάνα από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του ξενοδοχείου αποδεικνύουν ότι κανένας από τους δύο δεν εγκατέλειψε το δωμάτιό του, ούτε ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε. Το γεγονός αυτό, κάνει τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δημοσίευσαν σχετική μελέτη την περασμένη Παρασκευή στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases να πιστεύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον μεταδόθηκε μέσω του αέρα, είτε τη στιγμή που οι ταξιδιώτες άνοιξαν τις πόρτες τους για να παραλάβουν φαγητό, είτε κατά τη λήψη δείγματος για τεστ κοροναϊού.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Τρία τα κρούσματα στην Ελλάδα
Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν η παραλλαγή Όμικρον με τον «πρωτόγνωρο» αριθμό μεταλλάξεων που διαθέτει στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι ικανή να παρακάμψει την προστασία των εμβολίων, όμως αρκετοί είναι οι ειδικοί που έχουν εκφράσει αυτή την ανησυχία.

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Περίπου 450 ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει επείγουσες μελέτες για να διαπιστώσουν τον βαθμό στον οποίο οι μεταλλάξεις της Όμικρον επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αυξάνουν τη μεταδοτικότητά της. Σύμφωνα με επιστήμονα του ΠΟΥ που τοποθετήθηκε για το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, αυτή η παγκόσμια προσπάθεια θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα μέσα σε μερικές μόνο ημέρες.

«Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον μεταξύ δυο πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μέσω του διαδρόμου ενός ξενοδοχείου καραντίνας έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία», σημειώνουν οι Χαογκάο Γκου, Λέο Πουν και οι συνάδελφοί τους στη μελέτη.
Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, τα κρούσματα κοροναϊού έχουν σημειώσει εκθετική αύξηση σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής, κατατείνοντας σε ένα τέταρτο πανδημικό κύμα οφειλόμενο στην Όμικρον. Ήδη το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη Σιγκαπούρη, τα κρούσματα χαρακτηρίζονται «κυρίως από ήπια συμπτώματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την Όμικρον», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας την περασμένη Κυριακή. Παρόλα αυτά, το υπουργείο συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τη σοβαρότητα της παραλλαγής, καθώς η Όμικρον παραμένει «άγνωστη απειλή».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Περισσότερα

Διεθνή

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δήμαρχος στη Νέα Υόρκη Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου.

Η Νέα Υόκρη προχωρά περισσότερο και από τις αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν, που είχε εισάγει μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αφορούν τους εργαζόμενους σε εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

“Εδώ στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (κατά του κορονοϊού) για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους “εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου”, δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρίες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, “οι Νεοϋορκέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου για να αντικατασταθεί από τον ‘Ερικ ‘Ανταμς που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου.\Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες — με μερικά κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020 με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Κορωνοϊός: Δέκα κρούσματα σε νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο που κατευθύνεται στη Νέα Ορλεάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν μεταξύ πληρώματος και επιβατών σε κρουαζιερόπλοιο με περισσότερους από 3.000 επιβάτες που αναμένεται να αγκυροβολήσει σήμερα στη Νέα Ορλεάνη, ανακοίνωσε αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ η υπηρεσία Υγείας της Λουιζιάνα.

Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Breakaway, ιδιοκτησίας της Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, αναχώρησε στις 28 Νοεμβρίου από τη Νέα Ορλεάνη για κρουαζιέρα μιας εβδομάδας και έκανε στάσεις στο Μπελίζ, την Ονδούρα και το Μεξικό, διευκρίνισε η υπηρεσία Υγείας.

“Η NCL τηρεί τα αρμόζοντα πρωτόκολλα καραντίνας και απομόνωσης”, διευκρινίζει η υπηρεσία Υγείας σε μήνυμά της στο Twitter.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με το δρομολόγιό του.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό θα υποβληθούν σε τεστ για COVID-19 προτού αποβιβαστούν και θα λάβουν οδηγίες δημόσιας υγείας για μετά την έκθεση και για καραντίνα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αυτοί που θα διαγνωσθούν θετικοί στον νέο κορωνοϊό είτε θα πάνε στα σπίτια τους είτε θα αυτοαπομονωθούν, ανάλογα με τις οδηγίες των CDC, υπογράμμισε η υπηρεσία Υγείας.

Η Norwegian Cruise Line Holdings δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters, που έγινε εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας, να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα