Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υπόγραψε κι εσύ-Εκστρατεία Πατρινών για τον καθαρισμό των tags της πόλης με αποδέκτη τον Δήμο Πατρέων

Published

on

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πάτρα εκτός από βασίλισσα του Καρναβαλιού είναι και η βασίλισσα των tags, δηλαδή των γκράφιτι που αποτελούν υπογραφές -τις περισσότερες φορές από ακατονόητα παρατσούκλια- συνθήματα και μουντζούρες.
Συγκριτικά με το μέγεθός της, οι τοίχοι της πόλης σε κτήρια κατοικημένα και μη, σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, στο κέντρο, αλλά και σε γειτονιές και περίχωρα, είναι βρωμισμένοι με υπερβολικά μεγάλο αριθμό tags. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα με την οποία υποδέχεται η αχαϊκή πρωτεύουσα τον επισκέπτη της και η οποία κινητοποίησε μια ομάδα συμπολιτών μας, ώστε να αρχίσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αποδέκτη τον Δήμο Πατρέων για τον καθαρισμό των κτηρίων και την προστασία τους.
Το αίτημα ξεκίνησε ο Πατρινός Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και καλεί όλους τους Πατρινούς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας την ηλεκτρονική υπογραφή τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα για μια πιο όμορφη πόλη που θα την χαίρονται όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες.
Κατά τη γνώμη μας, αυτό που χρειάζεται επιπλέον είναι εκπαιδευτικές δράσεις, προκειμένου τα παιδιά από μικρή ήδη ηλικία να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν πως το να λερώνεις τοίχους δεν είναι μαγκιά.
Τέλος, να σημειωθεί προς αποφυγή παρεξηγήσεων και όπως επεξηγείται στο παρακάτω κείμενο, ότι η πρωτοβουλία δεν καταφέρεται εναντίον της τέχνης του γκράφιτι εν γένει, της τέχνης δρόμου/street art και των murals/τοιχογραφιών.

Κάντε κλικ εδώ:
https://www.change.org/p/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1?utm_content=cl_sharecopy_25215783_en-GB%3A2&recruiter=1156166241&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%84%CE%BF%20%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF

Αναλυτικά το κείμενο:
“Υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, εκφράζοντας την κατάφωρη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη κι ακαλαίσθητη χρήση μουντζουρών (tags/ταγκιές) που κηλιδώνουν τα περισσότερα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για αφαίρεση των υπογραφών/ταγκιών από εμβληματικά σημεία και δρόμους της Πάτρας.
Στόχος είναι ο καθαρισμός και η διατήρηση καθαρών επιφανειών που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης. Οι ταγκιές αποτελούν καταστροφή-φθορά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με απότοκο την ευρύτερη υποβάθμιση του κέντρου με εκτεταμένη γέννηση αισθήματος παρακμής, ανασφάλειας και αισθητικής υποβαθμισης. Είναι άδικο για την πόλη μας ελάχιστα μετρημένα ατιμώρητα άτομα να καταστρέφουν αισθητικά τόσα κτίρια αφήνοντας την «υπογραφή» τους.
Τέτοιου τύπου αισθητικά και κοινωνικά βίαιες συμπεριφορές αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος, για τούτο και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, καθώς το δικαίωμα απόλαυσης των κοινόχρηστων χώρων διά της μη ρύπανσης, της διατήρησης και της προστασίας αυτών, αποτελεί αυτοτελή εκδήλωση του δικαιώματος της προσωπικότητας και η με οποιονδήποτε τρόπο προσβολή στοιχείου ζωτικού χώρου του ανθρώπου συνιστά ταυτόχρονα προσβολή θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος (σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος το περιβάλλον αποτελεί αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, και ο καθένας έχει δικαίωμα χρήσης και απόλαυσης αυτού ως ζωτικού χώρου).
Σύμφωνα με το ελληνικό Ποινικό Δίκαιο, το γκράφιτι θεωρείται αξιόποινη πράξη, όταν αυτό λαμβάνει χώρα δίχως αδειοδότηση, που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 378 ΠΚ.
Δεν είμαστε συλλήβδην εναντίον του γκράφιτι. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τη φερόμενη ως μέθοδο για αυτοέκφραση πάνω σε μια περιουσία που δεν σου ανήκει, από ένα αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό ρεύμα που είναι η “τέχνη του δρόμου”-street art.
Αναγνωρίζουμε επίσης το δικαίωμα για εξάσκηση των επίδοξων καλλιτεχνών που ξεκινούν από ταγκιές πριν μεγαλουργήσουν, και ίσως ο Δήμος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρέχει συγκεκριμένους χώρους αυτοέκφρασης.
Όσον αφορά στον Δήμο Πατρέων, αυτός οφείλει να μεριμνά για την διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα στην διατήρηση της καθαριότητας των εξωτερικών όψεων των δημοτικών κτιρίων, στις οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, στα μνημεία και στα αγάλματα, κάτι το οποίο προφανώς δεν κάνει, ως οφείλει.
Θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρήσης ειδικού προστατευτικού που αποτρέπει από τέτοιες ενέργειες.
Θα θέλαμε να τονιστεί, ότι η μοναδική οδός επίτευξης ουσιαστικών αποτελεσμάτων για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών από υπογραφές/ταγκιές είναι η σύμπραξη Δήμου-Αστυνομίας-Πολιτών.
Για τους λόγους αυτούς:
• Εκφράζουμε δημόσια τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε.
• Δηλώνουμε την απόφασή μας να ενεργήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να παταχθεί το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου βανδαλισμού και “βιασμού” των κτιρίων της πόλης μας και καλούμε τέλος, όλους, να λάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία που ξεκινάμε με σκοπό το σεβασμό στην ιστορία των κτιρίων, την καθαριότητα και προπαντός την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και
• Ζητούμε από τον Δήμο Πατρέων να ξεκινήσει άμεσα την αποκατάσταση των όψεων των δημοτικών κτιρίων και χώρων αρχής γενομένης από το δημαρχείο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών να επιληφθεί της εξάρθρωσης των παραβατών.
Δηλώνουμε, τέλος, ότι θα σταθούμε στο πλευρό όλων των αρμοδίων και θα τους στηρίξουμε εμπράκτως στην υλοποίηση του στόχου”.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο gnomip.gr στις 16/10/2020

Ροή ειδήσεων

Advertisement