Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Αφγανιστάν: Η Ουάσινγκτον απομάκρυνε χθες περίπου 3.000 ανθρώπους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους χθες, Πέμπτη, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν Αμερικανοί πολίτες.

«Στους ανθρώπους που απομακρύνονται περιλαμβάνονται επίσης μέλη οικογενειών αμερικανών πολιτών, αιτούντες την Ειδική Μεταναστευτικη Βίζα και οι οικογένειές τους και ευάλωτοι Αφγανοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν σήμερα πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει ενός επιταχυμένου χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν.

Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Άλλη κυβερνητική πηγή φέρεται ότι δήλωσε πως η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου δεν έχει ακομη συμφωνηθεί επισήμως.

Χώρες και οργανισμοί ζητούν από την ηγεσία των Ταλιμπάν βοήθεια στην επιχείρηση εκκένωσης

Στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για να ζητήσουν βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους και Aφγανών εργαζομένων τους μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το ίδιο στέλεχος, που δεν κατονομάζεται, είπε ακόμη ότι στα μέλη των Ταλιμπάν θα επιτραπεί να μπουν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής με τους πολίτες.


Ροή ειδήσεων

Advertisement