Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Φαρμάκης: “Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ κα ΓΕΩΤΕΕ χτίζουμε μια διαβάθμιδικη συνεργασία θεσμικών φορέων για την διαχείριση της κρίσης ”

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων με αντικείμενο την αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και την  αυξημένη εγρήγορση για την πρόληψη φαινομένων που άπτονται της πολιτικής προστασίας συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα. 

Στην διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή δίνοντας μάχη με όλο το δυναμικό της και επισημάνθηκε ότι δεν στέκεται μόνο στα μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά πράττει τα μέγιστα δυνατά, έτσι ώστε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών των πυρκαγιών αυτών, αλλά και συνεπακόλουθων προβλημάτων. 

Στην κατεύθυνση αυτή,  αξιοποιώντας  με τον καλύτερο τρόπο το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, εγκαθιδρύεται θεσμική συνεργασία μεταξύ της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με αποκλειστικό στόχο την βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές και την άμβλυνση των συνεπειών που αυτές θα προκαλέσουν στο άμεσο μέλλον.

Αντικείμενο της διαβαθμιδικής αυτής συνεργασίας είναι σε πρώτο επίπεδο αφού εντοπιστούν και επισημανθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας τα σημεία τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα, να υποδειχθούν από τους ανωτέρω επιστημονικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες οι βέλτιστοι τρόποι αντιμετώπισής τους ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό εξομάλυνσης τους. 

Κατόπιν, σε δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν από τους επιστημονικούς φορείς προτάσεις με ενέργειες και έργα για την μεσοπρόθεσμη καλύτερη δυνατή προληπτική αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστροφικών φαινομένων πυρκαγιάς, έτσι ώστε η Δυτική Ελλάδα να μπορεί στο μέλλον να θωρακιστεί απέναντι σε τέτοια έντονα φυσικά φαινόμενα αλλά και στις συνέπειές τους, δεδομένου ότι συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή. 

«Ενώνουμε δυνάμεις με στόχο να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες των πυροπλήκτων περιοχών με άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες στρατηγικές και παρεμβάσεις που συνδέονται με την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία. Σχεδιάζουμε όμως και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για μια συνολική πρόταση ανασυγκρότησης και  προοπτικής για την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της επόμενης ημέρας με πυρήνα την αντιπλημμυρική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Είμαστε εδώ όμως και για να καταθέσουμε στην πολιτεία την πρόταση του τοπικού επιστημονικού προσωπικού στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων καταστροφών όπως αυτές που ζήσαμε με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Παράλληλα, συνδράμουμε μαζί με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ ενεργά στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών και την στήριξη του τοπικού πληθυσμού, συμμετέχοντας στην κρατική αρωγή. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ χτίζουμε μια διαβάθμιδικη συνεργασία θεσμικών φορέων για την διαχείριση της κρίσης που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά το τέλος της συνάντησης.   

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδας  Θανάσης Πετρόπουλος , ο Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος και ο  Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ Δημήτρης Καραβίδας. 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Oδοιπορικό στο θέατρο «Κάρολος Κουν»- Στα Παλαιά Σφαγεία η έκθεση φωτογραφίας «Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό-ταξίδι στη συναρπαστική ιστορία και στη μνήμη του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και των ανθρώπων του για δεκατέσσερα συνεχή καλοκαίρια στην Επίδαυρο, όπως αποτυπώθηκε και το αφηγείται μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα, που προέρχονται από το μοναδικό ιστορικής αξίας λεύκωμα που δημιούργησε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι επισκέπτες των Παλαιών Σφαγείων από 3 έως και 26 Νοεμβρίου.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης», που δημιούργησε και παρουσιάζει το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» παραχωρείται από το εμβληματικό θέατρο στην Πάτρα προκειμένου να εκτεθεί στα Παλαιά Σφαγεία σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Πρόκειται για υλικό από το φωτογραφικό λεύκωμα του σκηνοθέτη και ηθοποιού του Θεάτρου Τέχνης Κωστή Καπελώνη, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις παραστάσεις του Θεάτρου στην Επίδαυρο από το 1985 έως το 1998.

Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνονται στιγμές των προβών και ενσταντανέ των προσώπων στα παρασκήνια, τα καμαρίνια, τις παραστάσεις, αλλά και εκτός σκηνής, στην ταβέρνα του Λεωνίδα, στη θάλασσα, στην εμβληματική ντίσκο «Καπάκι», αναδεικνύοντας την αγωνία και την αναμονή των συντελεστών, αλλά και τη ραστώνη, τον μόχθο, τη χαρά και την έντασή τους, πριν και μετά την παράσταση.

Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών, βαθιά υπόκλιση σε έναν ολόκληρο, άγνωστο και αφανέρωτο κόσμο που λάμπει μέσα στα ασπρόμαυρα καρέ αναδίδοντας ομορφιά κι ορμή. Ένα πλήθος από «έμψυχες» εικόνες, όπου υπερέχει το συναισθηματικό φορτίο.

Στην έκθεση περιέχονται ουσιαστικά τρεις ενότητες, από τις οποίες ο θεατής θα επιλέξει ποια τον ενδιαφέρει περισσότερο και εκεί θα εστιάσει την προσοχή του:

-Ένα ιστορικό, εικονογραφικό αφήγημα της παρουσίας των ανθρώπων του Θεάτρου Τέχνης στο Θέατρο της Επιδαύρου

-Ένα «φωτογραφικό λεύκωμα» με φωτογραφικά ενδιαφέρουσες εικόνες και

-Μια φωτογραφική καταγραφή στιγμιοτύπων που, για κάποιο λόγο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του φωτογράφου.

Συμπεριλαμβάνεται επίσης ένα αφιέρωμα στον εικαστικό και σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, με σκηνικά και κοστούμια που είχε δημιουργήσει για την παράσταση της «Μήδειας» του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο, τα οποία ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Κωστή Καπελώνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 3 έως και 26 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη στην αίθουσα Κ4 των Παλαιών Σφαγείων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες 9.00-14.00 και την Τετάρτη τις ώρες 17.00-20.00.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

6η ΥΠΕ – Στο Πανεπιστήμιο Πατρών για εμβολιασμούς φοιτητών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, αλλά το μοναδικό μας όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και τίποτα άλλο».

Δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης στο πλαίσιο της δράσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με πρωτοβουλία της 6ης ΥΠΕ και σε συνεργασία με τον Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρήστο Μπούρα και Μάρκο Μαραγκό.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ, ώστε βοηθήσουμε στην ενημέρωση για την εμβολιαστική διαδικασία και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των φοιτητών μας, με το καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Καρβέλης. Και συνέχισε: «Αφενός μεν, κάναμε μια διαδραστική κουβέντα με τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου μας και αφετέρου, θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα του εμβολιασμού».

Τη δράση της 6ης ΥΠΕ, βοήθησε το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, αναπτύσσοντας κινητή μονάδα εμβολιασμού πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Παρατηρείται μια αυξητική τάση σε νεαρές ηλικίες και μάλιστα έχουμε τελευταία αρκετά παιδιατρικά περιστατικά», σχολίασε ο κ. Καρβέλης, ερωτηθείς σχετικά, για τη μέχρι σήμερα κατάσταση στην περιοχή μας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το “αντίο” του Απ. Κατσιφάρα στη Φώφη: Πέρασε στην αιωνιότητα διδάσκοντας αξιοπρέπεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση με αφορμή τον θανατο της Φώφης Γεννηματά εξέδωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Ειδικότερα ανέφερε τα εξής: “Η απώλεια της ΠΡΟΕΔΡΟΥ μας είναι μεγάλη για την δημοκρατική παράταξη, τους συναγωνιστές, τους συντρόφους μας και την Ελλάδα. Πάλεψε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Έμεινε όρθια και μάχιμη μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους μας. Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο αλλά οι παρακαταθήκες που άφησε σε αξίες στην πολιτική και την ζωή θα είναι πάντα ζωντανές και επίκαιρες. Πέρασε στην αιωνιότητα διδάσκοντας αξιοπρέπεια”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα