Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Το αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύτιμο αρωματικό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναδεικνύεται σε ελιξίριο μακροζωίας και εξαίρετο τονωτικό της μνήμης.

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) φαίνεται ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους κατοίκους του μικρού παραθαλάσσιου ιταλικού χωριού Accarioli όπου ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια.

Το μυστικό της μακροζωίας τους μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους πιστεύουν Aμερικανοί και Iταλοί ερευνητές που πήραν την άδεια να τους εξετάσουν και να τους παρακολουθήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν τους παράγοντες της μακροζωίας τους.

Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.

Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες πληροφορούμαστε στο site του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παραδοσιακά το βότανο λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου. Επίσης, είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού καθώς αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Οι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στον δενδρολίβανο καθώς αναγνωρίζουν ότι η μακροζωία των κατοίκων του μικρού ιταλικού χωριού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μεσογειακή διατροφή, το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους, ενώ διατηρούν τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη! Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 φύλλα κρούστας

300γρ. πέννες ή ριγκατόνι

200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κύβους

120γρ. φέτα τριμμένη

4 αβγά χτυπημένα

3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων

½ φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Βράζετε ελάχιστα (5 λεπτά) τα ζυμαρικά να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Χωρίς να τα ξεπλύνετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα προσθέτετε στα ζυμαρικά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφετε με λάδι και από πάνω στρώνετε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Στρώνετε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνετε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζετε με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία. Χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και κύβους από αλλαντικό της αρεσκείας σας όπως προσούτο, απάκι, λούτζα, ζαμπόν, κ.λπ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρεβιθοσαλάτα α λα καταλάνα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. ρεβίθια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 γαρίφαλο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μικρή πιπερίτσα καυτερή

100γρ. μπέικον

400γρ. λουκάνικο πικάντικο, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα ρεβίθια αποβραδίς. Τα βράζετε την επομένη μαζί με το κρεμμύδι στο οποίο έχετε μπήξει το γαρίφαλο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος. Τα σουρώνετε και φυλάτε το ζουμί που έβρασαν. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια ή λωρίδες, την καυτερή πιπερίτσα και το λουκάνικο. Τα σοτάρετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε τον πελτέ ντομάτας και λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρείτε την πιπερίτσα και σερβίρετε τη σαλάτα πολύ ζεστή.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα