Connect with us

Υγεία

Τέσσερις μύθοι για την τριχόπτωση-Tης δρ. Αναστασίας Μιχ. Θεριανού-Δερματολόγου

Published

on

1) Αν έχω τριχόπτωση, πρέπει να αποφεύγω το συχνό λούσιμο.
Λάθος.
Τα αίτια της τριχόπτωσης προέρχονται από το εσωτερικό του οργανισμού μας, οπότε το λούσιμο δεν την επηρεάζει. Μπορεί να βλέπουμε στην μπανιέρα μας πολλές τρίχες, αλλά αυτές θα έπεφταν ούτως ή άλλως. Αντίθετα υπάρχουν κάποιες παθήσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή αλλιώς η γνωστή σε όλους πιτυρίδα, όπου το συχνό λούσιμο βοηθάει κατά πολύ στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

2) Το σαμπουάν βοηθάει στην τριχόπτωση.
Λάθος.
Το σαμπουάν βοηθάει στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας ή ξηρότητας των μαλλιών ή ακόμα και στο να φαίνονται λαμπερά. Κάποια ελάχιστα σαμπουάν που περιέχουν κορτιζόνη βοηθούν σε μερικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση του τριχωτού, αλλά επουδενί δεν σταματούν την τριχόπτωση.

3) Η χρήση κράνους ή καπέλου επιδεινώνει την τριχόπτωση.
Λάθος.
Η αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση βρίσκεται εκ των έσω, όποτε η εξωτερική χρήση κράνους δεν βλάπτει σε τίποτα το τριχωτό της κεφαλής. Αντίθετα γυναίκες ή και άντρες που πιάνουν πολύ σφικτά τα μαλλιά τους με αλογοουρά μπορεί να προκαλέσουν αλωπεκία από έλξη. Αυτή συνήθως συναντάται σε ασθενείς με αφρικανικά μαλλιά, οι οποίοι προκειμένου να τα τιθασεύσουν χρησιμοποιούν διάφορα stylings με τα οποία τραβάνε τόσο πολύ τα μαλλιά τους που αυτά πέφτουν.

4) Αν κάποιος έχει τριχόπτωση, πρέπει να αποφεύγει τις βαφές μαλλιών.
Λάθος.
Οι βαφές μπορούν να κάνουν την τρίχα πιο εύθραυστη, αλλά δεν προκαλούν την τριχόπτωση, αφού ο μηχανισμός είναι εντελώς διαφορετικός. Έτσι μπορεί κανείς να βάφει τα μαλλιά του άφοβα χωρίς πρόβλημα. Το μόνο θέμα που μπορεί να προκύψει σε άτομα που είναι αλλεργικά σε κάποια συστατικά των βαφών είναι να έχουν φαγούρα, απολέπιση και ερυθρότητα, αλλά όχι τριχόπτωση.

*Η δρ. Αναστασία Μιχ. Θεριανού (drtherianou.com) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, ενώ πραγματοποίησε την ειδίκευσή της στη Δερματολογία στο Saint John’s Institute of Dermatology και στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα πάνω στην ψωρίαση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Tuft’s University της Βοστώνης. Σήμερα είναι διευθύντρια Δερματολογίας του παγκοσμίου φήμης NHS Trust του Imperial College Healthcare στο Λονδίνο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement