Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Με το βλέμμα στον Έβρο!- Του Νίκου Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα βλέμματα όλων (μετά την Πανδημία και τις Πυρκαγιές)  είναι στραμμένα στον Έβρο. Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν στην “Γ” ότι η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της  και πάλι το σχέδιο του 2020. Ως πρώτη πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας. Και αυτό γιατί η χώρα μας δεν αποκλείεται να δεχτεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα μας με την Τουρκία λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και πάλι για την φύλαξη είναι αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε θέσει σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 στην πρώτη μεγάλη κρίση στον Έβρο. Αυτή τη φορά ο σχεδιασμός θα αφορά όλο το  μήκος του φράχτη των 27 χμ,  η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Επίσης θα έχουμε την εγκατάσταση και λειτουργία  αυτοματοποιημένων συστημάτων επιτήρησης των συνόρων μας. Στην φύλαξη εκτός από τον Στρατό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη από ξηράς, θα συμμετέχουν η Αστυνομία και το Λιμενικό σε διαφορετικούς ρόλους.

Η κυβέρνηση, εκτιμώ, και σε αυτή την δύσκολη φάση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια κάτι που είχε κάνει και το 2020. Το κεφάλαιο της στήριξης από την Ε. Ε άνοιξε πρώτος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης ο οποίος ζήτησε την λήψη των κατάλληλων μέτρων προς βοήθεια της Ελλάδας και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που θα επηρεαστούν άμεσα ως οι χώρες πρώτης υποδοχής

Η Ευρώπη γνωρίζει όσο κανείς άλλος  ότι (ειδικά η Ελλάς) δεν μπορεί να επωμισθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση. Προαπαιτούμενο δεν είναι πλέον μόνο η ενίσχυση της φύλαξης  από στεριά, αέρα και θάλασσα, αλλά και οι πρωτοβουλίες  σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών μελών της Ε. Ε. Σε περίπτωση λοιπόν γενικευμένης κρίσης θα κληθούν αφενός να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη την ροή μεταναστών και προσφύγων από Αφγανιστάν προς Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε. Ε). Κρίσιμη παράμετρος λοιπόν, εκτιμώ, στην αναμενόμενη κρίση θα είναι η στάση της Άγκυρας με τον Ερντογάν να είναι πάντα ένας σκληρός διαπραγματευτής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement