Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες στον φούρνο με μελιτζάνες και ταχίνι           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τις μπριζόλες:

4 – 5 χοιρινές μπριζόλες λαιμού (χωρίς κόκαλο)

2.250 γρ. μελιτζάνες (χοντροκομμένες)

180 γρ. κρεμμύδι (κομμένο στα 8)

180 γρ. καρότα (χοντροκομμένα)

3 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)

500 γρ. τοματίνια (με το τσαμπί)

35 γρ. ταχίνι

45 – 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο

80 γρ. σόγια σος

Χυμό και ξύσμα λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Για την ολοκλήρωση και το σερβίρισμα:

60 – 75 γρ. μουστάρδα

40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Ψητό χαλούμι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Σε ταψί φούρνου προσθέτετε όλα τα λαχανικά εκτός από τα τοματίνια. Ομογενοποιείτε σε μπολ το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τη σόγια σος, το χυμό και ξύσμα λεμονιού. Με το μείγμα μαρινάρετε όλα τα λαχανικά, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα απλώνετε στο ταψί. Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες καλά και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετείτε επάνω από τα λαχανικά. Βάζετε επάνω από κάθε μπριζόλα ένα μικρό τσαμπί με τοματίνια και κλείνετε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από το ταψί και ψήνετε για άλλα 50 λεπτά. Προσθέτετε στον πολτοποιητή τη μουστάρδα, περίπου 1 κούπα υγρά από το ταψί και 6-7 τοματίνια. Πολτοποιείτε καλά μέχρι να φτιάξετε μια σάλτσα και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο στα λαχανικά και ανακατεύετε όσο είναι ζεστά. Σερβίρετε τις μπριζόλες και τα λαχανικά με τη σάλτσα και συνοδεύετε με το ψητό χαλούμι.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ χωρίς φύλλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά

500 γρ.τυρί φέτα ή όσο πιο πολύ θέλει ο καθένας

2 αυγά

2 ποτήρια γάλα

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα κ 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Αφού βράσετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, το τυρί σπασμένο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, το βιτάμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνετε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. Ρίχνετε αλάτι λίγο κ λίγο φέτα τυρί αν θέλετε. Έπειτα ρίχνετε μια κούπα μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και λίγο τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια απλώνετε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ από πάνω. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τραχανόρυζο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. τραχανά ξινό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 γρ. χυμό τομάτας

200 ml νερό

γιαούρτι, για το σερβίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη τομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 10΄. Τέλος προσθέτετε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτετε το νερό. Μαγειρεύετε για 10΄ ακόμη και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπακλαβάς με πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μεσαίο ταψί)

300 γρ. καρύδια

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό

1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας

½ κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού σκόνη πιπερόριζα

3-4 κομμάτια πιπερόριζα γλυκό, ψιλοκομμένα

50 γρ. σιρόπι πιπερόριζα από το βάζο

50 γρ. μέλι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο

270 γρ. φύλλο για μπακλαβά

250 γρ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα καρύδια χωρίς να λιώσουν, τα αδειάζετε σε μπολ και ανακατεύουμε με το στυμμένο πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια πιπερόριζας, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Απλώνετε λίγο από το λιωμένο βούτυρο στη βάση του ταψιού. Κόβετε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζετε τα μισά φύλλα στη βάση αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο κάθε στρώση. Τοποθετείτε συνολικά 10-12 στρώσεις. Απλώνετε από πάνω το μείγμα ψιλοκομμένου καρυδιού και λειαίνετε απαλά την επιφάνεια με σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα και απλώνετε το μείγμα καρυδιού. Απλώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος. Θερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσετε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήμα διαμαντιού το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και αφήνετε να κρυώσουν για 10΄ να σφίξει. Ψήνετε μέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια. Βάζετε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι πιπερόριζας σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε ελαφρά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά κόβετε τα κομμάτια που έχετε χαράξει και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα