Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Προστασία με τρίτη δόση- Αποτελεσματική από τις υπάρχουσες και μελλοντικές μεταλλάξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι αποτελεσματική για την προστασία μας από τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από μία μόνο δόση του εμβολίου mRNA ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση βασικών παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, όπως η παραλλαγή Βήτα (της Ν. Αφρικής).

 

Ωστόσο, η δεύτερη δόση, ειδικά σε εθελοντές που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με κοροναϊό, αύξησε δραματικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα που στρέφονται κατά των παραλλαγών του ιού, και επομένως αύξησε και την πιθανή προστασία, σε επίπεδο μάλιστα, συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε για το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού.

Έτσι, διαφαίνεται πως μια πρόσθετη δόση, ακόμη και με εμβόλια που περιέχουν στοιχεία από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού, μπορεί να αυξήσει την προστασία και για τις παραλλαγές ανησυχίας.

 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, ήταν μέρος ευρύτερης μελέτης – με τίτλο PANTHER – που εξέτασε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα και την έκθεσή τους στην Covid-19, καθώς και την επίδραση της προηγούμενης μόλυνσης και του εμβολιασμού στους στην ανοσία τους.

Η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα επαγγελματιών υγείας από το Nottingham University Hospitals Trust από την αρχή της πανδημίας.

Πριν τον εμβολιασμό τους με mRNA εμβόλιο, οι μισοί εργαζόμενοι είχαν ήδη εκτεθεί στον ιό. Οι ερευνητές συνέκριναν πώς τα αντισώματά τους ανταποκρίνονταν στον ιό, πριν τον εμβολιασμό τους, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά τη δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Μπόλ από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου και ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, δήλωσε:

«Δείξαμε ότι τα άτομα με παλαιότερη μόλυνση παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά από κάθε δόση εμβολίου από εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί. Δείξαμε επίσης ότι αυτή η αυξημένη απόκριση αντισωμάτων ήταν πιο αποτελεσματική ενάντια σε ορισμένες από τις παραλλαγές ανησυχίας, όπως οι παραλλαγές Βήτα και Γάμμα.

«Στην ουσία, η φυσική λοίμωξη μιμείται τα αποτελέσματα μιας πρόσθετης δόσης εμβολίου και τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η πρόσθετη αντιγονική έκθεση παράγει μια επιπλέον ώθηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, η οποία είναι πιο αποτελεσματική έναντι των παραλλαγών ανησυχίας. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέχει μια ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο, ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία των ανθρώπων από αυτές τις παραλλαγές».

Ο Μπεν Ολιβέρε, Καθηγητής Ορθοπεδικού Τραύματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο οποίος ξεκίνησε τη μελέτη και εποπτεύων συγγραφέας της, εξήγησε: «Έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη μόλυνση για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι επιδράσεις της προηγούμενης λοίμωξης με κοροναϊό, σε σύγκριση με την επίδραση του εμβολίου στην απόκριση των αντισωμάτων».

Η καθηγήτρια Άννα Βάλντες, μία από τους κύριους ερευνητές στην ομάδα PANTHER και ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ανοσία που δημιουργείται από τη μόλυνση SARS-CoV-2 πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας σε παραλλαγές ανησυχίας, αλλά ο εμβολιασμός αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά των παραλλαγών. Ομοίως, τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από κοροναϊό, θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις δόσεις εμβολιασμού. Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι παρέχεται άριστη προστασία με αυτόν τον τρόπο στις σημαντικότερες παραλλαγές ανησυχίας».

Ελλάδα

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα Τρίτη (19/10/2021), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες , οι νέες μολύνσεις πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 3.500, με τους ειδικούς να βλέπουν αύξηση στις 4.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.100.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για να σταθμίσει τα δεδομένα ανά περιοχή, ενώ αύριο οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών και θα αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους.

Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και πιθανότατα να αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ενώ μελετάται να απαγορευθούν οι εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 5.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

Επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Περισσότερα

Υγεία

Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα ή ανακοπή είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η LDL αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η «κακή» χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και σκλήρυνση των αρτηριών, βασική αιτία θανάτου διεθνώς.

Η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες στενεύει τη δίοδο και μπλοκάρει την ομαλή ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, προτού νιώσουν πόνους στο στήθος ή πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η δημοσίευση
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν σε βάθος χρόνου 18.288 ανθρώπους, που είχαν κάνει πολλά τεστ αίματος για LDL σε διαφορετικές ηλικίες. Υπολογίστηκε έτσι η σωρευτική επίδραση της LDL και παρακολουθήθηκε η υγεία των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο επί 16 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν διαχρονικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης με στεφανιαία νόσο. Σε σύγκριση με όσους είχαν σε βάθος χρόνου τα μικρότερα σωρευτικά επίπεδα LDL, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη, δεν βρέθηκε καμία αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στατίνες
Με βάση τις ισχύουσες συστάσεις, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών καλούνται να πάρουν φάρμακα (στατίνες) μόνο όταν η LDL τους είναι πάνω από 190. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο (πάντως τα επίπεδα LDL κάτω του 100 θεωρούνται σίγουρα φυσιολογικά).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ξεκινά σε επίπεδα LDL τόσο χαμηλά όσο το 100. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών με LDL 100 θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ηλικίας και επιπέδου LDL», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια ΓιΓι Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε χαμηλή LDL καθ’ όλη τη μέση ηλικία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Υγεία

Εβδομάδα Αιμοδοσίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πίστη στην συλλογική δράση και στην κοινή προσπάθεια, συμμετέχει ενεργά, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πάτρα και στην περιοχή μας.

Αυτή την φορά, συμμετέχει στη διοργάνωση της εβδομαδιαίας αιμοδοσίας από 18-22 Οκτωβρίου στην πλατεία Γεωργίου μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Καραμανδανείου και την σύμπραξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, της Στέγης Καλαβρυτινών Αγίας Λαύρας και του ράδιο ΤΑΞΙ EXPRESS Πάτρας.

Η αιμοδοσία αυτή, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελευθερίας, συμβολίζει την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα, για να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνίας από την «τυραννία»  της έλλειψης αίματος και την αγωνιώδη αναζήτηση μίας μονάδας  για τον συγγενή ή τον φίλο που έχει ανάγκη.

«Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το αίμα δεν παράγεται, δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται. Είναι το υπέρτατο αγαθό και καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει ζωή σε ένα συνάνθρωπό του μέσω της εθελοντικής του προσφοράς. Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να είμαστε εκεί για τον διπλανό μας και στα εύκολα και στα δύσκολα» δηλώνει ο Αντιπεριφερεάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα