Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία ή να διχάσουν τους ανθρώπους. «Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την πανδημία. Εμείς δεν διχάζουμε, προστατεύουμε με τα μέτρα τους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι με τα νέα μέτρα δεν σημαίνει ότι σταματά η προσπάθεια πειθούς. Επανέλαβε δε ότι είναι ασφαλή όλα τα εμβόλια και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όποιο σκεύασμα θέλουν.

Ζήτησε από τον κόσμο να προσέξει τα fake news για τα εμβόλια και τόνισε ότι δεν πρόκειται να λογοκριθεί κανείς. «Δεν μπορούμε όμως να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε τον κόσμο μπροστά στο ενδεχόμενο να ζήσουμε ξανά καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου όταν δεν είχαμε το εμβόλιο» δήλωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται”, σημείωσε. “Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι».

Όσον αφορά στη διεξαγωγή των rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, διερωτήθηκε: «Γιατί οι πολλοί να σηκώσουν το βάρος των test ενώ είναι ασφαλή και δωρεάν τα εμβόλια;».

Αναλυτικά, στην νέα δέσμη μέτρων με ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 περιλαμβάνονται:

Μάσκα εντός και εκτός

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όπου προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό:

· όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας,

· διαγνωστικών κέντρων,

· κέντρων αποκατάστασης,

· κλινικών,

· νοσοκομείων,

· Κέντρων Υγείας,

· ΕΚΑΒ και

· ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Εβδομαδιαία rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Το μέτρο αφορά σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους:

· του ιδιωτικού τομέα

· του δημόσιου τομέα,

οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλονται 1 φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid τεστ (κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου.

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Δύο rapid τεστ για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

· εκπαιδευτικοί

· ακαδημαϊκοί,

· εργαζόμενοι σε τουρισμό,

· εργαζόμενοι σε εστίαση,

· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Έλεγχος εργοδότη

Ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί -βάσει νόμου- το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Μαθητές

Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Φοιτητές

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο:

· εμβολιασμένοι και

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Γήπεδα

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε:

· εμβολιασμένους και

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

· εμβολιασμένους,

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

· ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Γυμναστήρια

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν:

· εμβολιασμένοι,

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

· ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.


Ροή ειδήσεων

Advertisement