Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Στο «κόκκινο» η αγωνία-Την Παρασκευή ή την Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα για τις βάσεις εισαγωγής τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 27 Αυγούστου ή την Δευτέρα 30 Αυγούστου.

Οι φετινές Πανελλαδικές είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων αρκετούς υποψηφίους, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο πήχης αναμένεται να ανέβει στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων με την άνοδο να είναι πιο εντυπωσιακή στα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα όπου ο ανταγωνισμός των υποψηφίων βρίσκεται στο ζενίθ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων. Η άνοδος θα επηρεάσει τόσο τις ιατρικές, τις νομικές όσο και τις οικονομικές σχολές, αλλά με διαφορετικές ταχύτητες.

Οι κενές θέσεις

Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν αδύναμα να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με δική τους υπαιτιότητα, καθώς επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το Υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δηλαδή το 1,20. Συνολικά μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

Πηγές από τον χώρο των φροντιστηρίων αναφέρονται ήδη στην καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων που επιλέγουν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη χρονιά, ενώ οφέλη από τη φετινή δύσκολη πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος περιμένουν να αποκομίσουν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κολεγίων.

Όλα αυτά ενώ ένας αριθμός περίπου 25.000 με 30.000 ατόμων θα μείνει φέτος εκτός των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται σε περιφερειακά πανεπιστήμια να καταγραφούν 10.000 με 15.000 κενές θέσεις.

 

Η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής γενικά των υψηλόβαθμων τμημάτων έως και 200 μόρια (νομικές). Θα υπάρξουν όμως και τα παράδοξα: σχεδόν 2.500 μόρια αναμένεται να ανέβει η βάση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο που επέλεξε τον συντελεστή 1 για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, γεγονός που το ανεβάζει στα 11.170 μόρια από 8.750 που ήταν πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Η άνοδος των βάσεων στις λεγόμενες μεσαίες βαθμολογίες μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 μόρια, ενώ η άνοδος στα χαμηλόβαθμα αναμένεται να είναι εκρηκτική. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να καταγράψει άνοδο ακόμη και 4.400 μορίων, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Πατρών κ.ο.κ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα Τμήματα Νοσηλευτικής ενώ την… ανηφόρα θα τραβήξει και η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ δεν θα λείψουν και οι πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, τμήματα όπως το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διευκρινίσεις για τα μεταπτυχιακά

Κατόπιν της ανησυχίας που έχει εκδηλωθεί από μερίδα φοιτητών με αφορμή την έκδοση απόφασης τροποποίησης των κριτηρίων συνάφειας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και της Σχολικής Ψυχολογίας , το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

«Από το 2007 προβλέπεται ότι μία πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε έως τριάντα ώρες εργασίας (βλ. παρ. 1 του άρθρ. 1 της ΥΑ Φ.5/89656/Β3/13-8-2007 ΥΑ «Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων», ΦΕΚ Β΄1466). Από το 2019 έχει οριστεί «η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 πιστωτικές μονάδες ECTS εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% να υλοποιείται σε….» (βλ. πρώτο εδάφιο της περ. ε των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της ως άνω ΥΑ την αριθμ.52425/Ζ1/05-4-2019 Υ.Α. ΦΕΚ Β΄ 1152).

Το 2019 συστάθηκε με νόμο (Ν.4589/2019, άρθρο 65, παρ. 1β) Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) και της Σχολικής Ψυχολογίας. Η Επιτροπή θέλησε να διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ο φόρτος εργασίας που απαιτείται σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, προκειμένου να μπορεί ένα ΠΜΣ να θεωρηθεί ως συναφές με τα αντικείμενα της ΕΑΕ και της Σχολικής Ψυχολογίας. Έτσι ορίστηκε «η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 πιστωτικές μονάδες ECTS (500 τουλάχιστον ώρες), εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% (300 τουλάχιστον ώρες) να υλοποιείται σε…» (βλ. ΥΑ αριθμ. 89938/Ζ1/23-7-2021 ΥΑ Τροποποίηση της υπό στοιχεία 52425/Ζ1/4-4-2019 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός κριτηρίων συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) και της Σχολικής Ψυχολογίας».

Η Επιτροπή επομένως εφαρμόζει την ΥΑ του 2007 και δεν μετέβαλε το κριτήριο της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης. Παραμένει ως υποχρεωτική η Πρακτική Άσκηση που αντιστοιχεί σε είκοσι πιστωτικές μονάδες ECTS και αποσαφηνίζονται απλώς οι ώρες στις οποίες οι ανωτέρω πιστωτικές μονάδες αντιστοιχούν, με βάση το ισχύον Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που, παρά τις διατάξεις που ισχύουν από το 2007, αποκλίνουν από τις ρυθμίσεις του ανωτέρω ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων κατά την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών τους, οφείλουν να προσαρμοστούν στις σχετικές διατάξεις.

Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Ασθενής σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ααθενής σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:55 το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου, μόλις επτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη με εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων.

Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται στο πλαίσιο εκτόνωσης του φαινομένου, όπως υποστηρίζουν σεισμολόγοι.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, η Κρήτη είναι υψηλής σεισμικότητας περιοχή για αυτό και γίνονται πολλοί σεισμοί, ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους, καθώς όπως είπε η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται στο πλαίσιο εκτόνωσης του φαινομένου.

Δείτε πώς κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη νέα σεισμική δόνηση

seismosTORA-kritiseismos-arkaloxori-gein

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση επίσης στα 3,2 Ρίχτερ, 16 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, με εστιακό βάθος δυο χιλιομέτρων. 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αναδρομικά: Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό συνέδριο για τις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αέναος μοιάζει ο κύκλος των εν αναμονή αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που άλλοτε ελπίζουν και άλλοτε απογοητεύονται ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες είναι διαφορετικές και αντικρουόμενες.

Την ώρα που στα πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικές τις εν λόγω περικοπές που αφορούν περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου,

Αντίθετα το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Δηλαδή οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται πλέον στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη και την εισφορά αλληλεγγύης .

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,

γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί να επιστραφεί αν οι επόμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων δικαιώσουν τους συνταξιούχους.

Περισσότερα

Ελλάδα

Γρεβενά: Ο Μητροπολίτης κατέβαζε τις μάσκες πιστών για να φιλήσουν τον σταυρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι κι αν ο κορωνοϊός καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα και τα Γρεβενά μπήκαν από χθες στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, ο Μητροπολίτης Δαβίδ, «έκανε στην άκρη» την τήρηση των μέτρων για την πανδημία στον αγιασμό των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Μητροπολίτης Γρεβενών κατέβαζε τις μάσκες των παρισταμένων στον αγιασμό χρησιμοποιώντας το δάχτυλό του, ώστε να τους αγιάσει και να φιλήσουν τον σταυρό.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, ο μόνος που κατάφερε να γλιτώσει από τα χέρια του μητροπολίτη ήταν ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θ. Θεοδουλίδης.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα