Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Έκρηξη στην Καμπούλ: Ο Καναδάς σταματά τις προσπάθειες απομάκρυνσης των πολιτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καναδικές δυνάμεις στην Καμπούλ σταμάτησαν τις προσπάθειες να απομακρύνουν πολίτες τους και Αφγανούς νωρίτερα σήμερα, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο μεταβατικός επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Γουέιν Άιρ.

«Μείναμε στο Αφγανιστάν όσο περισσότερο μπορούσαμε… μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μείνει περισσότερο και να τους είχαμε σώσει όλους», δήλωσε ο Άιρ σε συνέντευξη Τύπου. «Το ότι δεν μπορέσαμε είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά οι συνθήκες επί του εδάφους επιδεινώθηκαν ραγδαία».

Ο Άιρ είπε πως ο Καναδάς απομάκρυνε ή διευκόλυνε την απομάκρυνση περίπου 3.700 Καναδών και Αφγανών πολιτών.

Ο Καναδάς δεν είχε σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν για επτά χρόνια.

Ο Άιρ είπε πως η αποστολή απομάκρυνσης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αντιμετώπισε «σημαντικές και δυναμικέ» απειλές. «Καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχαν φήμες για πολλές επικείμενες επιθέσεις».

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα τηρήσουν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν, και σήμερα κάλεσαν τους Αφγανούς να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, επικαλούμενες απειλή επίθεσης μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement