Connect with us

Υγεία

Τα συμπτώματα μετά την ανάρρωση- Nέα μελέτη από τις ΗΠΑ για τα άτομα που έχουν επιβιώσει από covid

Published

on

 

Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι άτομα που έχουν επιβιώσει από covid έχουν χειρότερα συμπτώματα από ασθενείς, που έχουν αναρρώσει από καρκίνο!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) και συμμετείχαν 1.295 ασθενείς, οι οποίοι αφού ανάρρωσαν από covid, παραπέμφθηκαν για αποκατάσταση. Τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που αφορούσαν 2.395 ασθενείς, που είχαν καρκίνο και επίσης είχαν ανάγκη αποκατάστασης (ομάδα ελέγχου)

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν covid περιέγραψαν τη γενική τους υγεία ως μέτρια ή κακή, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με συμπτώματα μετά από covid δήλωσαν επίσης ότι η ψυχική τους υγεία ήταν μέτρια ή κακή.

Παρόλο που ήταν πιο πιθανό από την ομάδα ελέγχου να είναι άνδρες, νεότεροι και εργαζόμενοι, το 72% των ασθενών που είχαν covid είχαν γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, σε σύγκριση με περίπου το 40% των ασθενών με καρκίνο.

Ο πόνος και η δυσκολία στις φυσικές δραστηριότητες ήταν πιο συχνές στους ασθενείς μετά τον covid. Περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις δουλειές του σπιτιού, να ανέβουν σκάλες, να εκτελέσουν δουλειές ή να ψωνίσουν και να περπατήσουν για 15 λεπτά!

Η εργασία μέσα ή έξω από το σπίτι ήταν πιο δύσκολη από το συνηθισμένο για το 37% αυτών που επέζησαν από τον covid και το 33% δήλωσε ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες ήταν πρόκληση. Αντίθετα, περίπου το 20% της ομάδας ελέγχου δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα ήταν προβληματική.

Μετά τον covid, οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο 9 επισκέψεις αποκατάστασης σε ειδικές μονάδες, σε σύγκριση με 5 επισκέψεις για την ομάδα ελέγχου.

“Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι πάροχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναγνωρίσουν και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες αυτού του πληθυσμού ασθενών”, έγραψαν οι ερευνητές.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα για την Ελλάδα: Ποια μέτρα έχουμε λάβει για να διαχειριστούμε εκείνους που έχουν επιβιώσει από covid και συνεχίζουν να έχουν επίπονα συμπτώματα;

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement