Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Ανασχηματισμός προ των πυλών;

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου εδρεύει το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Yale στο οποίο θα σπουδάσει η θυγατέρα του πρωθυπουργού Δάφνη Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τα ψηλά βουνά του. Eιδικά στο New Haven όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το υψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Lindsey Hill (318 μ.).

Οπότε πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πεδίο για την ανάλυση ενός ανασχηματισμού έχοντας ως δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό.

Όμως, αν το υψόμετρο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της πρωθυπουργικής οπτικής και όχι το τοπίο, τότε οι υπερατλαντικές πτήσεις σε ύψος 9-10 χιλιάδων μέτρων – πιο ψηλά και από την κορυφή του Έβερεστ (8.848μ.)- αποτελούν το ιδανικό σημείο. Άλλωστε, τα βουνά προσφέρουν συνθήκες απομόνωσης και ελαχίστων παρεμβολών, όπως και τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι αεροπορικές πτήσεις.

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση.

Το εύρημα αυτό είναι ανάγλυφο στην δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αφού το 49,4% προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Κραδασμοί
Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…

Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».

Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ απέχουν δύο εβδομάδες, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ ανέφερε πως «είναι καλύτερο να γίνουν οι αλλαγές την προσεχή εβδομάδα για να χωνευτούν αντιδράσεις και οι νέοι υπουργοί να έχουν εγκλιματιστεί».

Όμως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο in.gr πως κατά την εκτίμηση του οι πιθανότητες για τη Δευτέρα είναι κάτω του 50% καθώς την Τρίτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη και βαριά ατζέντα.

Βεβαίως, θα μπορούσε η συνεδρίαση αυτή να είναι πανηγυρική αφού νωρίτερα οι νέοι υπουργοί θα είχαν ορκιστεί. Δηλαδή να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα το απόγευμα – βράδυ και να ορκιστούν την επομένη το πρωί. Να ακολουθήσουν παραδόσεις – παραλαβές και να συνεδριάσει στη συνέχεια το υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι- απόγευμα της Τρίτης.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας να μετριάσουν τις προσδοκίες για αλλαγές την Δευτέρα σημειώνουν ακόμη πως το πρόγραμμα του έχει ταξίδι στην Σλοβενία την Τετάρτη και την Παρασκευή Μασσαλία, χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψη για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος του ανασχηματισμού δεν έχει βαρύνουσα σημασία – πάντα το timing έχει – πιο βαρύνουσας σημασίας είναι οι αλλαγές που θα γίνουν σε πρόσωπα και δομές.

Απόδοση ευθυνών
Πρώτο θεωρείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό. Αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, πάντως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπορούν να ξεσπάσουν ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως το 2017 στην Πορτογαλία οπότε χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα υπουργεία που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί φθορά, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και το υπουργείο Παιδείας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών. Και έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποιο μήνυμα προς καμία κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε, επικαλούμενος ρήση του Μπιλ Κλίντον, κορυφαίος υπουργός απαιτείται προσοχή στους ανασχηματισμούς αφού «όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι εκτός».

Με δεδομένο ότι πρόκειται -θεωρητικώς- για το εκλογικό σχήμα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα οι δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν μπορούν να είναι πολλές και να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις.

Άλλωστε, η πολιτική παντοδυναμία της κυβέρνησης του, σύμφωνα και με την δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έχει αρχίσει να μειώνεται. Η διαφορά των 10,1 μονάδων είναι μεγάλη αλλά καταγράφεται πτώση δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ.

Έτσι, οι γνωρίζοντες τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψιν του περισσότερο τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αυτόν τον ανασχηματισμό.

Ίσως, ο κ. Τριαντόπουλος να είναι ο τελευταίος εξωκοινοβουλευτικός που υπουργοποιήθηκε, ή καλύτερα από τους τελευταίους.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έφθασαν μηνύματα δυσαρέσκειας για την υπουργοποίηση του κ. Τριαντόπουλου, όχι για το πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά για την υπουργοποίηση ενός ακόμη εξωκοινοβουλευτικού.

Ένα πρώτο δέιγμα γραφής ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπρoσώπου καθώς πρόκειται για στέλεχος με κομματικές περγαμηνές.

Πάντως, όπως λένε στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στόχος του είναι να διατηρηθεί η τάση αξιοποίησης ικανών στελεχών με αλλαγές στη «δοσολογία» και αναθέσεις υπουργείων ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.

www.in.gr

Ελλάδα

«Ντέρμπι» για τρεις-Όλα ανοικτά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους, αναμένεται να εξελιχθεί ο σημερινός, πρώτος, γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικούν με αξιώσεις το πέρασμα τους στον δεύτερο γύρο. Στον αντίποδα, οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, βάσει των γκάλοπ, δεν έχουν καμία πιθανότητα να περάσουν στο δεύτερο γύρο, και ως εκ τούτου αναμένεται να περιοριστούν σε έναν ρυθμιστικό ρόλο.
Στις σημερινές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής που είναι γεννηθέντες έως τις 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους.
Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας υποβάλλοντας σχετική αίτηση, με την οποία βεβαιώνουν ότι δεν είναι μέλη άλλου πολιτικού κόμματος. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός την ημέρα των εκλογών και καθυστερήσεις για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου η αίτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής (https://kinimaallagis.gr/) και συνίσταται για όσους δεν είναι μέλη του Κινήματος η εκτύπωσή της και η συμπλήρωσή της πριν προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.
Για την ταυτοποίησή των ψηφοφόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
Για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα.
Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας – ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Κατά την αναμονή τους, εκτός του κέντρου, υποχρεωτικά θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι εκλογές της κεντροαριστεράς του 2017

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι προηγούμενες εκλογές στο ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ακριβώς… εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά εκλογές για την ηγεσία ενός υπό σχηματισμού κεντροαριστερού κόμματος που θα λειτουργούσε ως «πόλος» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο κόμμα δεν είχε ακόμα σχηματοποιηθεί, καθώς επιλέχθηκε να προηγηθεί η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου μεταξύ των υποψηφίων που εκδήλωσαν πρόθεση. Εκείνες οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2017, στις οποίες συμμετείχαν εννέα υποψήφιοι. Εκτός από την Ελλάδα κάλπες στήθηκαν σε Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης κάλπες στήθηκαν σε Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία.
Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές στις 19 Νοεμβρίου, μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Άλλοι υποψήφιοι ήταν ο επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι.
Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη με 56,75%.
Στις εκλογές συμμετείχαν περισσότεροι από 210.000 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Τη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς υποστήριξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., Το Ποτάμι, η Δημοκρατική Αριστερά και τα μικρότερα κόμματα που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Οι εκλογές διοργανώθηκαν από επιτροπή, υπό την προεδρία του Νίκου Αλιβιζάτου.
ΠΟΙΟΙ ΗΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Υποψήφιοι πρόεδροι σε εκείνες τις εκλογές, ήσαν: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Υποψήφιοι Κόμμα Α’ γύρος Β’ γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Φώφη Γεννηματά ΠΑ.ΣΟ.Κ. 86.330 41,27 87.230 56,75
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑ.ΣΟ.Κ. 51.736 24,73 66.483 43,25
Γιώργος Καμίνης Ανεξάρτητος 28.581 13,66
Σταύρος Θεοδωράκης Το Ποτάμι 22.870 10,93
Γιάννης Μανιάτης ΠΑ.ΣΟ.Κ. 9.452 4,52
Γιάννης Ραγκούσης Ανεξάρτητος 5.084 2,43
Κωνσταντίνος Γάτσιος Ανεξάρτητος 3.579 1,71
Απόστολος Πόντας Ε.Δ.Ε.Μ. 1.131 0,54
Δημήτρης Τζιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ. 412 0,20
Έγκυρα 209.175 99,05 153.713 98,47
Λευκά/Άκυρα 2.016 0,95 2.390 1,53
Σύνολο 211.191 100% 156.103 100%

Περισσότερα

Ελλάδα

Αργίες – Με πέντε τριήμερα κάνει ποδαρικό το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Tο 2022, μέσα από τις αργίες του, δίνει την ευκαιρία για λίγη παραπάνω ξεκούραση, αφού προσφέρει πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο το Πάσχα, που φέτος πέφτει 24 Απριλίου.

Το πρώτο τριήμερο είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας, στις 7 Μαρτίου, ενώ ακολουθεί η 25η Μαρτίου που πέφτει Παρασκευή και μαζί με το Σαββατοκύριακο δίνει μια ευκαιρία για ένα τριήμερο. , όπως επίσης και του Αγίου Πνεύματος και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου πέφτει επίσης Δευτέρα.

Τελευταίο τριήμερο της χρονιάς είναι αυτό της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η εθνική επέτειος θα εορταστεί ημέρα Παρασκευή, ενώ ακολουθούν τα Χριστούγεννα που πέφτουν Κυριακή.

Οι αργίες του 2022
Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2022 Σάββατο

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Θεοφάνια 6 Ιανουαρίου 2022 Πέμπτη

Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 Δευτέρα

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου 2022 Παρασκευή

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022

Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022

Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2022 Κυριακή (Πιθανόν να μεταφερθεί)

Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 Δευτέρα

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 Δευτέρα

28η Οκτωβρίου 2022 Παρασκευή

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 Κυριακή

Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 Δευτέρα

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα