Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Πανελλαδικές – Η επόμενη μέρα μετά τις χιλιάδες κενές θέσεις – Τι θα γίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμός επικρατεί μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καθώς η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έφερε ένα ντόμινο εκρηκτικής ανόδου σε μία σειρά σχολών χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αφήνοντας έτσι τμήματα της περιφέρειας με ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς αριθμούς πρωτοετών φοιτητών.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στο δίλημμα εάν θα φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ ή αν θα μπουν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς.

Μετά από μία δύσκολη χρονιά λόγω κοροναϊού, με τους μαθητές της Γ΄ λυκείου να προετοιμάζονται μέσω τηλεκπαίδευσης για αρκετούς μήνες, αρκετοί από αυτούς είδαν να μπαίνουν σε τμήματα που δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους, ή να αποκλείονται εντελώς από την ανώτατη εκπαίδευση.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι οι φετινές αλλαγές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ η Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα την επόμενη χρονιά να αναδιαμορφώσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, δίνοντας έτσι επί της ουσίας τη δυνατότητα να μην αποκλειστούν τόσοι πολλοί υποψήφιοι.

«Είχαμε φέτος και μεγάλες αλλαγές θεσμικές, όπως οι βάσεις εισαγωγής και όπως το παράλληλο σύστημα εισαγωγής. Η μεταρρύθμιση αυτή προσφέρει οφέλη και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στις αλλαγές αλλά και στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουμε τα παιδιά».

«Εμείς φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Εμείς αυτό θέλουμε. Τα παιδιά επιλέγουν το δρόμο που ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες και στην προοπτική που θέλουν. Ένα 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν ποτέ. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές
Την επόμενη χρονιά, θεωρείται βέβαιο πως αρκετά τμήματα θα αναδιαμορφώσουν προς τα κάτω την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ώστε να μην ερημοποιηθούν μία σειρά σχολών της περιφέρειας.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων, καθώς και ο ελάχιστος αριθμός πρωτοετών φοιτητών σε κάποια τμήματα, φαίνεται πως ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για την αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το σχέδιο «Αθηνά Νο 2» όπως γράφουν και τα «ΤΑ ΝΕΑ» σε σημερινό δημοσίευμα επισπεύδεται. Έτσι δεν αποκλείεται το ερχόμενο διάστημα να ξεκινήσει μία συζήτηση περί συγχωνεύσεων τμημάτων ή και ίδρυσης νέων με ελκυστικά προγράμματα σπουδών, καθώς για ορισμένα τμήματα, η βιωσιμότητά τους θα καταστεί στην πράξη αδύνατη.

Τι έδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα
Μπορεί φέτος να μην παρατηρείται το φαινόμενο να ανοίγουν οι «πύλες» των ΑΕΙ υποψήφιοι με… λευκή κόλλα, ωστόσο έμειναν χιλιάδες κενές θέσεις, κυρίως σε τμήματα στα οποία μέχρι πέρυσι η βάση εισαγωγής ήταν στα… τάρταρα.

Πρόκειται κυρίως για τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ, ορισμένα από τα οποία κινδυνεύουν με ερήμωση, αφού υπήρξαν περιπτώσεις ακόμη και με μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Οι διαφορές σε κάποια τμήματα σε σχέση με πέρυσι είναι χαοτικές ξεπερνώντας ακόμη και τα 10.000 μόρια, καθώς η ΕΒΕ που έβαλε το κάθε τμήμα ξεχωριστά – μετά την σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας – οδήγησε πολλούς υποψηφίους να μείνουν εκτός πανεπιστημίων και να αναζητήσουν την τύχη τους είτε στα δημόσια ΙΕΚ, είτε να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά.

Οι περιζήτητες σχολές τράβηξαν την… ανηφόρα
Από την άνοδο των βάσεων επηρεάστηκαν και οι σχολές – «φιλέτα» που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχους υποψηφίους.

Οι σχολές υψηλής ζήτησης, όπως Νομικές, Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Πολυτεχνικές, Ψυχολογίας καθώς και οι Στρατιωτικές – Αστυνομικές σχολές είχαν την… τιμητική τους και φέτος, καθώς στην πλειονότητά τους, οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Το τμήμα Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκε τους φετινούς φοιτητές με 18.035 μόρια, όταν πέρυσι η βάση εισαγωγής είχε διαμορφωθεί στα 17.175.

Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών η βάση «σκαρφάλωσε» στα 17.096 μόρια, ενώ στη σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ στα 18.246 από 17.625 πέρυσι.

Η Νομική Αθήνας που προσελκύει κάθε χρόνο τη βαθμολογική «ελίτ» των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου, σημείωσε άνοδο, φτάνοντας τα 18.157 μόρια.

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η βάση και στη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ με τη βάση να «αγγίζει» τα 18.000 μόρια.

Ο πήχης ανέβηκε και σε μία σειρά άλλων περιζήτητων τμημάτων από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας (18.007 από 17.875 πέρυσι), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (17.774 από 17.000) , Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (19.929 από 19.165).

in.gr

Ελλάδα

Ιερώνυμος για Φώφη – Αληθινή αγωνίστρια της ζωής που δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όταν πληροφορήθηκε την αδόκητη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε και τα εξής:

«Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέραμα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τον 20χρονο – Έφερε δύο τραύματα σε πνεύμονα και κοιλιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερα υπάρχουν για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά και στον τραυματισμό του 15χρονου, που επίσης βρισκόταν στο όχημα, από πυρά αστυνομικών. Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση.

Ακαριαίος ο θάνατος
Την εξέταση διενήργησε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι το θύμα: «Έφερε δυο διαμπερή τραύματα, το ένα στο θώρακα ψηλά στον πνεύμονα που βγήκε από την πίσω μεριά και το άλλο δεξιά στην κοιλιακή χώρα που δεν έπληξε ζωτικά όργανα. Και άρα το θανατηφόρο ήταν στον θώρακα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος».

Σε ό, τι έχει να κάνει με την απόσταση που πυροβολήθηκε ο νεαρός, ο κ. Μπογιόκας διαπίστωσε πως ο 20χρονος δέχθηκε πυρά από μακριά, πέραν των τριών – τεσσάρων μέτρων. Τα στοιχεία της πύλης εισόδου δείχνουν ότι δεν πυροβολήθηκε εξ’ επαφής και από κοντινή απόσταση.

Διαβάστε επίσης: Κατερινόπουλος για Πέραμα – «38 κάλυκες, έλεος – Δεν είχαν τρομοκράτες απέναντι»
Πού βρέθηκε το θύμα
Επιπλέον, το θύμα βρέθηκε πεσμένο στην άσφαλτο, στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, στην μπροστινή πόρτα.

Να σημειώσουμε ότι το γεγονός ότι τα τραύματα είναι διαμπερή σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το όπλο ή τα όπλα από τα οποία εβλήθησαν οι σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής του 20χρονου Ρομά, με δεδομένο ότι έχουν πυροβολήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εθνικό πένθος για τη Φώφη Γεννηματά με απόφαση του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Παράλληλα η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει με τιμές εν ενεργεία Υπουργού και δημοσία δαπάνη.

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

»Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό».

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πέθανε στις 12:04, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», βυθίζοντας σε πένθος τον πολιτικό κόσμο.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα: Αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σε όλη την πολιτική διαδρομή της, ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια, την αγάπη της για τα κοινά και τις κοινωνικές ευαισθησίες της, ενώ αποδείχθηκε μαχήτρια σε προσωπικές σκληρές δοκιμασίες, όπως η μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα