Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πανδημία – Το «μάθημα» της Ισλανδίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πρώτα κύματα της πανδημίας τα πέρασε σχετικά αλώβητη, καταγράφοντας μέχρι τις αρχές του 2021 περίπου 6.000 κρούσματα κοροναϊού και 29 θανάτους.

Με λιγότερους, δε, από 360.000 κατοίκους σε σύνολο και χάρη στο εθνικό σύστημα υγείας, η νησιωτική Ισλανδία μπόρεσε να διανείμει γρήγορα εμβόλια, όταν έφτασαν οι πρώτες δόσεις, στα τέλη του περασμένου έτους. Έκτοτε, οι ρυθμοί εμβολιασμού παρέμειναν υψηλοί -από τους ταχύτερους στον κόσμο.

Την άνοιξη, οι μαθητές είχαν πια επιστρέψει στα σχολεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια λειτουργούσαν κανονικά. Τα νέα κρούσματα ήταν μονοψήφια σε ημερήσια βάση, χωρίς να έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος από τις αρχές του έτους. Τα σύνορα ήταν ανοιχτά.

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, σχεδόν το 91% των Ισλανδών είχε πια εμβολιαστεί πλήρως. Εννιά στους δέκα κατοίκους της χώρας από 16 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Έχοντας πετύχει λοιπόν τον στόχο της συλλογικής ανοσίας, οι αρχές στο Ρέικιαβικ σήμαναν λίγο-πολύ λήξη συναγερμού για την πανδημία στα τέλη Ιουνίου.

Όχι άλλο πια μάσκες, αποστάσεις, περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και τεστ για εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, ωστόσο, τα κρούσματα πήραν την ανιούσα.

Νέα έξαρση
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» είχε φτάσει στα ισλανδικά εδάφη, μολύνοντας πια και εμβολιασμένους.

Οι κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας συνέδεσαν τη νέα έξαρση -τη χειρότερη στη χώρα από πλευράς αριθμού κρουσμάτων, από την αρχή της πανδημίας- με τη νυχτερινή διασκέδαση και με ταξιδιώτες που είχαν πάει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro 2020: κάτι που πολλοί προειδοποίησαν από τότε ότι θα ήταν «μια συνταγή καταστροφής».

Για πολλούς πολέμιους του εμβολίου, η εξέλιξη στην Ισλανδια ήταν «βούτυρο στο ψωμί» τους, θεωρώντας την κατάσταση απόδειξη αποτυχίας των εμβολιασμών.

Όμως -όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί- τα δεδομένα επί του εδάφους μαρτυρούν μία εντελώς αντίθετη εικόνα.

Τα κρούσματα μπορεί πράγματι να αυξήθηκαν, ξαναφέροντας στην καθημερινότητα των Ισλανδών τα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 ήταν περιρισμένες, ενώ στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει από τη νέα έξαρση καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος: ενός άνδρα 60 ετών που νοσηλευόταν στην εντατική.

Ήταν ο πρώτος θάνατο από κοροναϊό από τον περασμένο Μάιο και μόλις ο δεύτερος από τις αρχές του έτους.

Σήμερα, στην Ισλανδία νοσηλεύονται 18 άτομα με Covid-19, εκ των οποίων οι τέσσερις στην εντατική. Πρόκειται, δε, κυρίως για άτομα από τη μικρή μειοψηφία που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Ο Δρ. Πατς Μάτιασον, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ισλανδίας -του μεγαλύτερου στη χώρα- είναι κατηγορηματικός.

Χωρίς τα εμβόλια και την προστασία που παρέχουν απέναντι στις σοβαρές επιπτώσεις του ιού, αναφέρει, το νέο κύμα στην Ισλανδία «θα ήταν καταστροφικό»…

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Χάρη στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, στην πειθαρχία των Ισλανδών στα μέτρα -με τους μολυσμένους να τηρούν την καραντίνα-, στα διαρκή διαγνωστικά τεστ και στο εξελιγμένο σύστημα ιχνηλάτησης που διαθέτει η χώρα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει να έχει ήδη τιθασευθεί, μέσα σε ένα μήνα.

Ο αριθμός κρουσμάτων καταγράφει σαφή μείωση σε ημερίσια βάση και η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» έχει πια επιβραδυνθεί.

Πηγή: worldometers.info

Τα περιοριστικά μέτρα που επανήλθαν τον Ιούλιο -με όριο χωρητικότητας 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, και με χρήση μάσκας- θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Οι δε εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν τεστ για την COVID-19 εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους.

Ήδη, ωστόσο, ανακοινώθηκε μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων.

Τα γυμναστήρια και οι πισίνες μπορούν τώρα να λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρακολουθούν αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αυξάνεται στα 500 άτομα, υπό την προϋπόθεση διενέργειας τεστ και χρήσης μάσκας.

Η γενική σύσταση στο κοινό είναι η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας γενικά, η συχνή χρήση αντισηπτικού χεριών, η αποφυγή επαφών με ανοσοκατεσταλμένους και η άμεση διενέργεια τεστ, με την πρώτη υποψία συμπτωμάτων.

Στο μεσοδιάστημα, έχει ήδη αρχίσει η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης.

Η πλειονότητα των Ισλανδών έχει λάβει εμβολία mRNA, κυρίως της Pfizer, όμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έλαβαν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης.

Από τα συνολικά 53.000 άτομα που έλαβαν το συγκεκριμένο σκεύασμα στην Ισλανδία, περισσότερα από 36.000 το έχουν ήδη πράξει.

«Έχουμε δει σε πολλά μέρη κρούσματα σε εμβολιασμένους», παρατηρεί ο Φίλιπ Λάντριγκαν, επιδημιολόγος και διευθυντής του Προγράμματος για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία του Κολεγίου της Βοστώνης.

«Παντού, όμως, το ποσοστό σοβαρών ασθενειών και θανάτων εμβολιασμένων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Και αυτό είναι, πραγματικά, το βασικό μήνυμα».

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement