Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Άρχισαν τα (πρώτα) «όργανα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η βορειοδυτική Πελοπόννησος «κοκκίνισε». Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία, μαζί με το Ηράκλειο και την Ικαρία, αποτελούν πλέον τις «κόκκινες ζώνες» της Ελλάδας σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη. Και η εξέλιξη αυτή, προφανώς θα επαναφέρει και στην περιοχή μας κάποια περιοριστικά μέτρα.

Το «κοκκίνισμα» της Αχαΐας είναι μάλλον λογικό. Ήδη, επί έναν μήνα παρακολουθούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Από τα καθημερινά «50άρια», φτάσαμε στα «100άρια» και το τελευταίο διάστημα, στα «150άρια». Δεν χρειάζεται λοιπόν και πολύ ανάλυση για να καταλάβει κάποιος ότι επί αρκετό καιρό ανεβαίνουμε την «σκάλα του κινδύνου», χωρίς να υπάρχει καμία καθοδική τάση.

Ούτε και είναι και τόσο τυχαίο πως τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να «επιστρέψουν» στα πρώτα κιόλας 24ωρα του Σεπτεμβρίου. Η πόλη εδώ και μερικές μέρες άρχισε να γεμίζει. Οι εκδρομείς του Αυγούστου επέστρεψαν ενώ στην πόλη έχουν φτάσει τις τελευταίες μέρες και πολλοί άλλοι. Είτε πρόκειται για στελέχη εταιρειών και άλλους επαγγελματίες, είτε για γονείς πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν στέγη, είτε για οτιδήποτε άλλο. Η Πάτρα, ξανάγινε η γνώριμη μεγαλούπολη. Κινητικότητα και δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά πολύ.

Όμως, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Πάτρα (και ευρύτερα στην Αχαΐα) πολύ σύντομα θα εμφανιστεί και στις άλλες αστικές περιοχές. Η καλοκαιρινή πληθυσμιακή διασπορά στην χώρα πλέον θα μετατραπεί σε χειμερινό συνωστισμό των αστικών κέντρων και όλοι κατανοούμε τι σημαίνει αυτό. Εξάλλου, έχουμε ήδη την εμπειρία και του περσινού χειμώνα.

Γι’ αυτό και το κύριο ερώτημα που πλανάται στον αέρα, δεν είναι εάν θα έχουμε κάποια πρώτα περιοριστικά μέτρα αλλά εάν αργότερα, θα χρειαστεί να υπάρξει και πάλι ένα νέο και γενικό lockdown. Ελπίζουμε πως όχι. Αλλά κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει, με το 40% του πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο…


Ροή ειδήσεων

Advertisement