Connect with us

Ελλάδα

Τζανάκης: Σεπτέμβρης – Οκτώβρης θα είναι καλοί μήνες, δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία λόγω της εμβολιαστιακής κάλυψης

Published

on

Σε συνέντευξή του στο ertnews.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την άποψη του για την εικόνα των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού κύματος το φθινόπωρο. Όπως είπε, «εγώ πιστεύω ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβρη για να μην πω και έναν καλό Οκτώβρη και αυτό το εδράζω στο ότι έχουμε εμβολιαστική κάλυψη τέτοια που δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία. Δεύτερον είναι το γεγονός ότι το πανδημικό κύμα κάνει έξαρση και ύφεση». Επιπλέον, σημείωσε ότι, «αν τώρα πέφτει η πανδημία και υπολογίζω ότι μετά τις 20 του Σεπτέμβρη θα είμαστε αρκετά καλά – τα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται και να πέφτουν – θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είμαστε καλά. Υπολογίζω ότι θα περάσει ένας, ενάμισης μήνας μέχρι το επόμενο πανδημικό κύμα και αν έχουμε εμβολιαστεί και λίγο παραπάνω μπορεί αυτό το πανδημικό κύμα να μην είναι σημαντικό. Αυτή είναι μία καλή λογική.

Μιλώντας για το μοντέλο που καταγράφει και προβλέπει το επιδημιολογικό κύμα, είπε πως «το δικό μας το μοντέλο δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη και κανένα μοντέλο δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη γιατί είναι τόσο δυναμικά τα πράγματα που αλλάζουν γρήγορα. Αν δεν είχαμε τη μετάλλαξη Δ, για παράδειγμα, θα είχαμε το πολύ 300 με 400 κρούσματα τη μέρα. Όμως αυτή μας τα άλλαξε όλα. Κανείς δεν ήξερε για παράδειγμα στο τέλος Μαΐου ότι θα έφταναν εδώ τα πράγματα. Στις 20 Ιουνίου έγραψα εγώ στο facebook ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και ανέφερα ότι ενδέχεται να υπάρξει πανδημικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι».

Ο κ. Τζανάκης, αναφέρθηκε και στα εμβόλια λέγοντας, ότι δεν υπάρχει κανένα άγνωστο συστατικό του εμβολίου. Μάλιστα, αναφέρει ότι ούτε οι νέοι είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό, ενώ προβλέπει ότι θα είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του βρετανικού συμβουλίου εμβολιασμού στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών – και θα συνεξετάσει τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την εκπαιδευτική διαδικασία, απάντησε: «Υπάρχουν τα ατομικά οφέλη των ανθρώπων αυτών. Ενδεχομένως όταν είναι χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο μιας χώρας ο κίνδυνος νόσησης και να πάθει ένας νεαρός κάτι είναι ίσως περίπου λίγο μεγαλύτερος πάντως όχι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο. Εντούτοις μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα συντηρεί την πανδημία και υπό αυτή την έννοια δεν νομίζω ότι αυτή η πρόταση έχει εφαρμογή. Η συντήρηση της πανδημίας μπορεί να γίνει μέσω οποιασδήποτε ομάδας δεν εμβολιαστεί και αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα ότι η πανδημία θα διαιωνίζεται, ο ιός θα μεταλλάσσεται και μπορεί μία του μετάλλαξη να θέσει εκτός μάχης τον εμβολιασμό που έχει γίνει και ξανά από την αρχή».

Απαντώντας στο ζήτημα του ποια είναι τα συστατικά των εμβολίων και τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι «τα συστατικά είναι όλα γνωστά. Εκτός του mRNA που περιέχει το εμβόλιο, υπάρχουν δύο κύρια συστατικά. Το PEG 200 και μία άλλη σορβιτόλη που είναι στο άλλο εμβόλιο, είναι κοινά συστατικά που υπάρχουν σε καλλυντικά και σε άλλα πράγματα. Το mRNA του ιού είναι ένα μικρό κομματάκι, ας πούμε το ένα χιλιοστό του RNA του ιού, είναι αυτό που κωδικοποιεί την πληροφορία που θα ενεργοποιήσει το αμυντικό μας σύστημα. Αυτό μπαίνει στο σώμα μας, διαλύεται το πολύ σε 10-12 ώρες και δεν υπάρχει κάτι άλλο στον οργανισμό μας. Από ‘κει και ύστερα, πυροδοτείται ένας μηχανισμός ανοσίας παρόμοιος με τον μηχανισμό που πυροδοτείται όταν αρρωστήσουμε με φυσικό τρόπο. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό στο σώμα μας».

Για αυτούς που απαντούν ότι δεν έχουν πειστεί για να κάνουν το εμβόλιο, είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα. Το κυριότερο είναι ότι λένε εγώ είμαι νέος, είμαι υγιής, αθλούμαι, τρώω καλά. Δεν φοβάμαι την ίωση. Γιατί να βάλω ένα εμβόλιο στον εαυτό μου; Αυτό είναι το κυριότερο επιχείρημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποστηρικτικά. Σε αυτή την περίπτωση, του λες το εξής: «Έχεις δίκιο, πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι σε αυτούς ανθρώπους, όμως δεν είναι άτρωτοι. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από αυτές τις ομάδες, είναι 4 στους 10.000. Είναι όντως εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι σοβαρό, βέβαια είναι πιο συχνό να πάει στο νοσοκομείο. Όπως και να του μείνει και κάτι σαν κουσούρι είτε στους πνεύμονες, είτε αλλού. Επομένως δεν είναι άτρωτοι και δεν ξέρεις ποιος θα το εκδηλώσει αυτό και το δεύτερο είναι όσο μένει ανεμβολίαστο κάποιο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο ιός θα μας ταλαιπωρεί με πανδημικά κύματα τα οποία θα χτυπούν και τους εμβολιασμένους και μάλιστα το 10% των εμβολιασμένων που είναι ευπαθές, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και για αυτό έχουμε στις ΜΕΘ και εμβολιασμένος. Αυτοί κινδυνεύουν από αυτούς. Όσο ο ιός παραμένει κινδυνεύουν».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών ο κύριος Τζανάκης αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο να αρρωστήσουν αλλά δεν μπορεί κανείς να τους το βεβαιώσει. Δεύτερον ότι μπορεί να κολλήσουν και να κλείσουν τα σχολεία τους, να μεταδώσουν σε δασκάλους, γονείς και παππούδες την αρρώστια και ενδεχομένως αυτοί να το περάσουν βαριά. Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο είναι 20 στο ένα εκατομμύριο περίπου και αυτο-θεραπεύονται και ενδεχομένως με κάποια αντιφλεγμονώδη, το ξεπερνάνε γρήγορα. Δεν θα τους τρομοκρατούσα. Τους λες ποιο είναι το σωστό, τους λες την αλήθεια και τους αφήνεις να αποφασίσουν».

Ροή ειδήσεων

Advertisement