Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα ΠΑΣΟΚ;

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Γράψα
Εκπαιδευτικού

47 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την ιστορική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μια πράξη που εκείνη τη στιγμή επισφράγιζε την μεταπολεμική καχεκτική δημοκρατία, ανοίγοντας τον δρόμο για την περιώνυμη «Μεταπολίτευση» στα πλαίσια της δικομματικής ισορροπίας.
Σε εκείνη την πολιτική αστάθεια της εποχής, ο γιός του «Γέρου της Δημοκρατίας», Ανδρέας Παπανδρέου, επέλεγε να αγνοήσει την προδικτατορική πολιτική περιουσία της ΕΚ, προχωρώντας στην δημιουργία ενός νέου φορέα με άλλους εντελώς προσανατολισμούς. Ο Ανδρέας ήδη από το 1964, άτυπος αρχηγός της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου, συνειδητά άφηνε πίσω του όσους θεωρούσε «δίδυμους αδελφούς της Δεξιάς», ακόμα και αν όπως έλεγε ο ίδιος χρειαζόταν να προχωρήσει «μόνο με τους νέους». Ξεκίνησε με μια ρήξη που σε πρώτο βαθμό εκλογικά δεν τον ωφέλησε-το βράδυ των εκλογών του 1974 εμφανιζόταν απογοητευμένος με την επίδοση του Κινήματος-η οποία όμως εφτά χρόνια μετά τον οδήγησε στον ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή για μια δεκαπενταετία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Και πάνω κάτω έτσι έγινε. Η ίδρυση του Κινήματος πραγματοποιήθηκε από πολιτικά στελέχη με ανόμοια μεταξύ τους πολιτικά χαρακτηριστικά, που διαφωνούσαν ακόμα και στην φρασεολογία, σε μια τελετή στο King’s Palace, την οποία ο παραδοσιακός πολιτικός κόσμος, υποτίμησε. Όμως, η ανεπανάληπτη προσωπικότητα του ιδρυτή του, οι μαχητικές του θέσεις αλλά και η πλειάδα ικανών στελεχών που το πλαισίωσαν κατά καιρούς, το ανέδειξαν για τριάντα πέντε και πλέον χρόνια σε ένα από τα δυναμικότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της λεγόμενης τότε «Δυτικής Ευρώπης». Με σοβαρό έργο σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής που είχαν να κάνουνε με το κράτος πρόνοιας ως φορέα προστασίας των «μη προνομιούχων» , ιδιαίτερα σε μια εποχή που «θριάμβευε» ο Ριγκανισμός-Θατσερισμός, σε διεθνές επίπεδο. Ένα ρεύμα όχι και τόσο φιλικό προς την σοδιαλδημοκρατία. Που διεκήρυττε ευθέως πως « το κράτος δεν έχει πρόβλημα, αλλά είναι το πρόβλημα».
Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, για πολλούς δημοκρατικούς πολίτες, αποτελεί ακόμα και σήμερα «ιερό κείμενο». Παρόλο που βρίθει αναχρονισμών από έννοιες όπως «Κισινγκερ, αμερικανικός ιμπεριαλισμός κλπ». Η μήπως όλα αυτά σήμερα δεν συνιστούν αναχρονισμούς; Πάντως ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν, πως η παρακμή του ΠΑΣΟΚ με τα σημερινά δεδομένα, είναι ένδειξη της πλήρωσης του βιοϊστορικού κύκλου των παραδοσιακών κομμάτων με τα πελατειακά χαρακτηριστικά τους. Η κυριαρχία της ΝΔ βέβαια με τις όποιες εκφάνσεις της, μοιάζει να τους διαψεύδει. Ωστόσο είναι καίριας σημασίας να ειπωθεί πως η πρόοδος, παραδοσιακά στην Ελλάδα δεν συγκατοικεί σε κομματικά στεγανά και εμφανίζεται κατακερματισμένη. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται να συγκατοικεί με άλλα μικρότερα κόμματα παρόλο που η κοινωνική του βάση-πέραν και των δικών του ορίων-αναζητά εναγωνίως την επαναφορά του στην αρχική του ονομασία, σε πρώτη φάση, αποστρεφόμενη την ομοσπονδιακή μορφή του ΚΙΝΑΛ.
Επιστρέφοντας στο κύριο αίτημα του άρθρου, ένα δυνητικό γκάλοπ στους Έλληνες πολίτες, άραγε τι ετυμηγορία θα έδινε; Οι αναφορές σήμερα για το ΠΑΣΟΚ ποικίλουν. Το εκκρεμές κινείται από τα όρια της κάλτ νοσταλγίας με αναφορές στο αυξημένο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων τις εποχές του άκρατου δανεισμού 1982-1998, μέχρι εκείνες τις πικρόχολες για ένα κόμμα συνώνυμο της πελατειακής λογικής, της εξυπηρέτησης ημετέρων με την λογική του «κράτος εν κράτει». Ουδείς όμως δεν αναφέρει πως από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε η διαδικασία του ΑΣΕΠ που εξυγίανε εν πολλοίς το τοπίο στην «ιερή αγελάδα» των δημοσίων προσλήψεων. Επιλεκτική μνήμη η υστερόβουλη στάση;
Το μόνο βέβαιο είναι πως ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ, λείπει ιδιαιτέρως από τις δημόσιες υποθέσεις της χώρας που ολοένα και διολισθαίνουν στην λογική των μικροδιευθετήσεων, της ψευτοαριστείας και του χυδαίου λαϊκισμού. Το αίσθημα εμπιστοσύνης της κυβερνησιμότητας του Ανδρέα Παπανδρέου, ο διαχειριστικός εκσυγχρονισμός του Κώστα Σημίτη και το πνεύμα εκμοντερνισμού του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελούν και σήμερα ζητούμενα. Χωρίς να σημαίνει πως κι αυτές οι τρείς περίοδοι δεν είχαν και σοβαρές αστοχίες ή είναι υπεράνω κριτικής. Χωρίς να λησμονεί κανείς πως και σε αυτές τις τρείς περιόδους του το ΠΑΣΟΚ, απέτυχε στην «ηθική διαπαιδαγώγηση του λαού», όπως αναφέρει και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο λαός κι η ιστορία ή ακόμα και η πολιτική συγκυρία θα δώσουν την απάντηση για το αν ένα νέο ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαίο στην πολιτική κονίστρα. Ακόμα και αν ονομάζεται κάπως αλλιώς ή είναι ένα κίνημα με πιο επικαιροποιημένο ύφος και χαρακτήρα. Που θα αποτελέσει τον καταλύτη ένωσης ευρύτερων δυνάμεων οριστικοποιώντας το πολιτικό όραμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, μακριά από οφίκια και προαπαιτούμενα. Διακύβευμα καίριο που πρέπει να απαντηθεί και να στελεχωθεί το συντομότερο δυνατό. Για να συντομεύσει και την παραμονή της συντήρησης στην εξουσία.

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ακαθάριστα οικόπεδα: Όχι άλλη… νωχελικότητα!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ένα ακόμα οικόπεδο γεμάτο άγρια βλάστηση φούντωσε προχθές το βράδυ στην Πάτρα. Αυτή τη φορά ήταν στην περιοχή της Αρόης. Την περασμένη Κυριακή ήταν στην Αγυιά. Και έτσι όπως είναι η κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον θα φουντώσει και κάποιο άλλο, είτε κοντά στο κέντρο της πόλης είτε σε κάποια πιο απομακρυσμένη συνοικία. Έτσι κι αλλιώς, ακαθάριστοι χώροι, γεμάτοι βλάστηση που εύκολα γίνεται καύσιμη ύλη όσο προχωράει η θερινή περίοδος, υπάρχουν παντού. Και είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Δημόσιοι και ιδιωτικοί.

Και ναι μεν, το καταλαβαίνουμε. Ούτε ο Δήμος έχει τόσο προσωπικό ώστε να μπορεί να καθαρίσει τα πάντα μέσα σε 1-2 μήνες, ούτε και είναι εύκολο σε κάθε ιδιώτη να καθαρίζει το οικόπεδό του κάθε χρόνο. Χώρια που σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιώτες μπορεί να μην μένουν καν στην Πάτρα ή να υπάρχουν κληρονόμοι που δεν μπορεί να τους βρει κανένας.

Από την άλλη πλευρά όμως και αυτή η κατάσταση, προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται. Πολλές φορές σκοντάφτουν όμως, είτε στην πραγματικότητα, είτε στην αμέλεια και την αδιαφορία όλων μας.

Επί του προκειμένου όμως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα ζήτημα αισθητικής για την πόλη, αλλά με ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό. Ένα ζήτημα… προστασίας των περιουσιών και της ζωής των πολιτών!

Γι’ αυτό και ο Δήμος της Πάτρας πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να καταγράψει τους ακαθάριστους χώρους και οι ιδιώτες που διαθέτουν οικόπεδα να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους, αλλά και οι πολίτες που ζουν δίπλα σε κάποιον ακαθάριστο και «εύφλεκτο» χώρο να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εισβολή στην Ουκρανία- Η επίθεση του Ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Ευρώπη πριν τον πόλεμο έκανε διάφορες υποθέσεις και ασκήσεις επί χάρτου για τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον ρώσο ηγεμόνα. Κέντρο όλων των σκέψεων και υποθέσεων ήταν ότι ποτέ και κανείς δεν θα πυροβολήσει τον εαυτό του, δεν θα κάνει κακό στο λαό του, δεν θα βλάψει τα συμφέροντά του, δεν θα περάσει στην απέναντι πλευρά της λογικής και θα τρέξει να συναντήσει τον παραλογισμό, ο οποίος χορεύει βαλς με την βαρβαρότητα στο πλατύσκαλα του Μεσαίωνα, δίπλα σε μια τεράστια λίμνη αίματος και απανθρωπιάς. Όταν όμως ο τρελός από μεγαλομανία, ρώσος δικτάτορας ο μεθυσμένος από εξουσία και μεγαλοϊδεατισμό έρχεται κατά πάνω σου με σπασμένα τα φρένα, λιωμένο το πνεύμα και εξαϋλωμένο το έρμα,  τότε η λογική λύνει τους αρμούς της και το παράλογο αγκαλιάζει τη σκέψη και το συναίσθημα, παγώνει τη λογική και τις αισθήσεις.

Ο Αλμπέρτ Καμί μετά την φρίκη του  Μεγάλου Πολέμου εισάγει την φιλοσοφία του παραλόγου: την μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου και την αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο που όλες οι αξίες έχουν εκπέσει και η μοίρα του φαντάζει εκτός του ελέγχου του, κάτι ανάλογο με τον μύθο του Σισύφου. «Η ευημερία των λαών υπήρξε ανέκαθεν το άλλοθι των τυράννων» έγραφε ο Γάλλος φιλόσοφος και μέσα στα λόγια του χώρεσε όλους τους τυράννους που πέρασαν και που θα έλθουν, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του ρώσου δυνάστη, και όλο τον παραλογισμό της απόλυτης, ασύδοτης και ανεξέλεγκτης εξουσίας.

Οι ήρωες στο θέατρο του παραλόγου μοιάζουν χαμένοι χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό, σε έναν κόσμο που αδυνατούν να κατανοήσουν. Συχνά παίρνουν μορφή αρχετυπική ή στερεοτυπική, μιλώντας με φράσεις κλισέ και επαναλαμβάνοντας μικρές, καθημερινές συνήθειες χωρίς χρησιμότητα και σκοπό. Μετά από όλη αυτή την βαρβαρότητα που έχει ξεβράσει ο Πούτιν με τις ορδές του εναντίον του ηρωικού Ουκρανικού λαού, οι ευρωπαίοι πολίτες όλοι οι άνθρωποι  έχουμε μείνει ενεοί σαν ήρωες σε παράσταση του παραλόγου.

Η μοντέρνα τέχνη και το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα, του Θεάτρου του Παραλόγου ως πνευματικός καρπός του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εκφράζει την έκπτωση των οραμάτων και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σε ένα μάταιο κόσμο. Ο Βογιάρος των Ουραλίων με τις πράξεις του εξωθεί τους ορισμούς του Θεάτρου του Παραλόγου στα όρια του αδιανόητου. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων της, έχει ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών που προκάλεσαν οι Γερμανοί ναζί σε διάστημα δύο ετών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν δεν ήταν μια ασύλληπτη τραγωδία αυτό που συμβαίνει στο εύθραυστο στήθος της Ευρώπης, στην Ουκρανία, θα ήταν ένα τρομερό, πέραν κάθε φαντασίας δυστοπικό έργο της απόλυτης καταστροφής,  που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ο σπουδαιότερος θεατρικός συγγραφές, που δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί ο πιο ευφάνταστος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει ο καλύτερος ζωγράφος της εποχής μας, όπως έκανε ο σπουδαίος Πικάσο, ο οποίος μέσα από την Γκερνίκα του μίλησε για την μανία, τον τρόμο και τα φοβερά αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αυτός ο πόλεμος, που ξεκίνησε ο ρώσος ηγεμόνας  με τις ορδές του δεν είναι μια μικρή τοπική σύγκρουση, είναι η μάχη δυο διαφορετικών κόσμων και κοσμοθεωριών. Είναι επίθεση της απολυταρχίας και  του δεσποτισμού στη δημοκρατία,  στον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις μεταπολεμικές κατακτήσεις της Δυτικής Κοινωνία, στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στο δικαίωμα στη διαφορά και στη διαφωνία, ο πόλεμος του ολοκληρωτισμού εναντίον όσων κτίσαμε όλη την περίοδο από τον Β’ Πόλεμο και μετά.

Όσο για την στάση πολλών φανερών, κρυφών και ντροπαλών φιλοπουτινικών προσώπων, ομάδων και σχηματισμών το ξέρουμε ότι κι οι Αμερικάνοι «είναι φονιάδες των λαών» κι οι Άγγλοι,  Γάλλοι, Πορτογάλοι τέτοιοι είναι και ο Τζέγκινς Χαν με τους Μογγόλους τους, και οι Γότθοι και οι Οστρογότθοι και οι άλλοι οι Σταυροφόροι, σφάξανε κι αυτοί. Όπως έσφαξαν και οι Αθηναίοι όσους δεν άκουγαν τη λογική των αριθμών και της ισχύος, σκότωσαν και  οι Χούτου, οι Τούτσι, οι Πέρσες, ο Ιμπραήμ, ο Φερδινάρδος, η Ισαβέλλα, οι Κονκισταδόρες, οι πεινασμένοι Βίκινγκς, ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος καθάρισε κάμποσους τύφλωσε άλλους τόσους, ο Ιβάν ο Τρομερός έκαμε το κατά δύναμιν , βανδάλισαν οι Βάνδαλοι, κατέσφαξε  ο Νέρωνας, ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο «πρόεδρος» Μάο, ο Πολ Ποτ και άλλοι πολλοί εξολόθρευσαν, εξανδραπόδισαν, αφάνισαν όσους και όποιους μπορούσαν. Τους καταδικάσαμε αυτούς, κι αν χρειαστεί θα τους καταδικάσουμε χιλιάδες φορές ακόμα, αλλά με τον ρώσο δικτάτορα και τις ορδές του θα σιωπούμε και θα μυξοκλαίμε εντέχνως για την ειρήνη γενικώς και αορίστως; Κάποιος  είναι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, για τους θανάτους των παιδιών, για τους βιασμούς των γυναικών, για την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρα κι αυτός είναι ο Ρώσος δικτάτορας και η αυλή του.

«Ο ειρηνισμός δεν αποτελεί επιλογή όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε, συνομιλώντας τηλεφωνικώς από την Λιουμπλιάνα με τον Ενρίκο Φραντσεσκίνι της La Repubblica, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ. «Για να αναχαιτιστεί ο Πούτιν χρειάζεται μόνο ένα πράγμα: ισχύς», πρόσθεσε.  Ερωτηθείς για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε πως τον συμπαθεί. Διαφωνεί, όμως, με τον ουκρανό πρόεδρο ο οποίος δηλώνει «Εμείς είμαστε οι υπερασπιστές της Ευρώπης», εάν ο Ζίζεκ βρισκόταν στη θέση του, θα δήλωνε «εμείς οι Ουκρανοί πολεμάμε για την ελευθερία της Ρωσίας. Γιατί εάν νικήσει η Ουκρανία, ενδέχεται να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον Πούτιν, διαφορετικά η δικτατορία του θα ενισχυθεί» συνέχισε ο σλοβένος φιλόσοφος ο οποίος είναι φανερό ότι έχει επιλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο και  δεν ανήκει στις τάξεις των «ούτε ούτε» – γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος – όλων εκείνων, δηλαδή που δεν υποστηρίζουν ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία αλλά την ειρήνη γενικά και αόριστα, τέτοιους έχουμε μπόλικους και στη χώρα μας. 

Ό,τι και να επικαλείται ο ρώσος δικτάτορας για τον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας, γνωρίζουμε αυτό που έλεγε ο Σενέκας, ο Ρωμαίος φιλόσοφος «Σε όλους τους πολέμους, από τον Τρωικό μέχρι σήμερα, το κυριότερο κίνητρο υπήρξε η κλοπή, η αρπαγή, η λεηλασία» κι αυτό δεν αλλάζει όσες δικαιολογίες και να εφεύρει ο ρώσος χιτλερίσκος και οι φίλοι του οι φανεροί και οι κρυπτόμενοι πίσω από τα αραχνοΰφαντα φορέματα της ειρήνης και το ημίφως της υποκρισίας.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μία ακόμα τραγωδία με όπλα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συγκλονιστική τραγωδία στο Τέξας με τους 21 νεκρούς (19 μαθητές και 2 δασκάλες) κάνει τον γύρο του κόσμου και επαναφέρει το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πίνακες, αναλύσεις, αριθμοί αντίστοιχων τραγωδιών και θυμάτων και πολλά άλλα, κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν εξέφρασε την απορία του γιατί τέτοιου είδους μαζικά εγκλήματα συμβαίνουν τόσο συχνά μόνο στην Αμερική. Η απάντηση ίσως να μην είναι τόσο απλή και μονοσήμαντη, όμως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της είναι… τα όπλα. Στη χώρα όπου αντιστοιχούν 1,2 όπλα για κάθε κάτοικο, είναι προφανώς πιο εύκολο να υπάρξουν τέτοιου είδους μαζικές επιθέσεις.

Βέβαια, όπλα υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ακόμα και εκεί όπου η οπλοκατοχή δεν είναι νόμιμη και τόσο ευρεία – όπως στην Ελλάδα – υπάρχουν και κυκλοφορούν όπλα που προφανώς μπορούν να κάνουν κακό, προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τέτοιου τύπου επιθέσεις κατά πλήθους ανθρώπων. Ωστόσο, εκτός του ότι η… ποσότητα (των κυκλοφορούντων όπλων) μετράει, μετράει και η αίσθηση που έχει ο πολίτης. Και για να το κάνουμε πιο απλό: Αλλιώς αισθάνεται ο τύπος που κουβαλάει ένα «σιδερικό» παράνομα και αλλιώς εκείνος που μπορεί πολύ απλά να μπαίνει σε ένα κατάστημα και απολύτως νόμιμα να αγοράζει μέχρι και… οπλοπολυβόλο.

Αυτή η μεγάλη διαφορά υπάρχει στις ΗΠΑ, όπου το λόμπι των όπλων είναι πολύ ισχυρό, τζιράρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και φυσικά, έχει ιδεολογική και πολιτική έκφραση. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των όπλων, η δυνατότητα κατοχής ενός όπλου αποτελεί έκφραση της ελευθερίας του πολίτη. Μίας «ελευθερίας» όμως που αρκετά εύκολα μετατρέπεται σε ελευθεριότητα και που συχνά – πυκνά γίνεται όλεθρος και οδύνη.

Η Αμερική είναι μία χώρα πολλών ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, το λαμπερό σόου και το τέλειο μάρκετινγκ. Και από την άλλη πλευρά, η εμμονή σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες, ο ρατσισμός, η δύναμη των όπλων…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα